Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, vefatının 97'nci yılında anılıyor. Naaşı İzmir’de bulunan Zübeyde Hanım için sandukalı ve uzun hitabeli mezar yapımına Mustafa Kemal Paşa'nın "İzmir'in bir taşı yeter" diyerek karşı çıktığı biliniyor. Peki, Zübeyde Hanım ne zaman, neden öldü, hastalığı neydi? İşte Zübeyde Hanım’ın hayatı ve vefatıyla ilgili bilgiler…
#Atatürk'ün Annesi Zübeyde HanımMustafa Kemal Atatürk, 4 Ocak 1881 tarihinde Selanik'te doğdu. Babasının adı Ali Rıza Efendi, annesinin adı ise Zübeyde Hanımdır. 8. sınıflar için Atatürk'ün Çocukluk ve Öğrenim Hayatı konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk'ün Çocukluk Ve Öğrenim Hayatı Konu AnlatımıLozan Anlaşması’nın parçası olarak uygulanan ‘mübadele’yle 500 bin Müslüman Yunanistan’dan ayrılıp Anadolu’ya gelirken, aralarında Selanik’in Langaza ilçesinden Romanlar da vardı. Romanlar, önce Rumların boşalttığı Kayaköy’e yerleştirildi. Uyum sorunu yaşanınca bu sefer Fethiye’ye göç ettiler. Mübadil Romanların çocukları ve torunlarıyla konuştuk, Anadolu’daki çok da bilinmeyen hikâyelerini dinledik.
#HtvozelLozan Anlaşması’nın parçası olarak uygulanan ‘mübadele’yle 500 bin Müslüman Yunanistan’dan ayrılıp Anadolu’ya gelirken, aralarında Selanik’in Langaza ilçesinden Romanlar da vardı. Romanlar, önce Rumların boşalttığı Kayaköy’e yerleştirildi. Uyum sorunu yaşanınca bu sefer Fethiye’ye göç ettiler. Mübadil Romanların çocukları ve torunlarıyla konuştuk, Anadolu’daki çok da bilinmeyen hikâyelerini dinledik.
#GazetehaberleriAntalya’nın en renkli aileleri Yenikapı müzisyenleri... 7’den 70’e herkesin müzikle haşır neşir olduğu mahallede ud, klarnet, kanun, ritim, perküsyon, batari, gitar çalan çocuklar var. Önce enstrümanı, sonra notaları öğreniyorlar. Müzik ruhlarına bir işledi mi ömür boyu onları bırakmıyor.
#YenikapıHomeros boşuna mı demiş, ‘’İyonlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü altında kurmuşlardır’’ diye. Günümüzün en popüler beldelerinden Alaçatı, İyonya’nın birbirinden muhteşem 12 şehrinden biri olan Erythrai’nin yani Ildır’ın komşusu...
#SeyahatAlaçatı’nın adı kimilerine göre ‘alaca at’tan geliyor kimilerine göre de ‘alacık çadırları’ndan. Kasaba eskiden deniz kenarındaymış ama deniz yavaş yavaş çekilince geriye bataklık kalmış. Bataklık kurutulunca bölgeye damgasını bağcılık ve tütüncülük vurmuş. Mübadeleyle gitmek zorunda kalan Rumların yerine Selanik, Girit ve İstanköy (Kos) Adası’ndan gelenler yerleşmiş. Şimdilerdeyse Alaçatı, Türkiye’nin en gözde tatil beldeleri arasında. Her yıl yeni önemli mekânlar açılıyor, değişiklikler oluyor. İşte onlardan bazıları...
#AlaçatıBugüne kadar köşemde Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden yüzlerce tavsiyede bulundum. Şimdi sıra bayram önerilerinde. Ege ve Akdeniz sahilleri bu mevsimde hâlâ çok güzel, gelin sizinle sahillerdeki tatil beldelerinde bulunan favori mekânlarımı paylaşayım
#Bayram Tatiliİlk kez 23 Nisan 1920’de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi 94 yıldır demokrasi yolculuğunun en güçlü kalesi oldu. Atatürk konuşmalarında Meclis’i ve ulusal egemenliği şöyle tarif ediyordu:“23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”<br><br>TBMM’de görkemli 23 Nisan kutlamaları ilk kez şeref holünde yapılacak. <br><br>Resepsiyonun ardından Kurtuluş Savaşı ses ve ışık gösterisiyle 3 boyutlu canlandırılacak. Bulutlara Atatürk ve çocuklar yansıtılacak. Liderler yerel seçim sonrası ilk kez bugün bir araya gelecek. Gül ve Erdoğan’a özellikle cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda sorular yöneltilmesi bekleniyor.