Köyün delisi!

Aslında iktisat mezunu. Yüksek lisansını insan kaynakları üzerine yapmış. Türkiye’nin ilk yazılım şirketlerinden birini kurmuş. 15 yıl çalışmış, üretmiş. Sonra...

Haberin Devamı

Doğup büyüdüğü güzelim Samatya’nın ellerinin arasından kayıp gittiğini, mutsuz olduğunu, boğulduğunu hissetmiş. Ve iki bavula sığdırdığı eşyaları ile bisikletini yanına alarak Mayıs 2013’te tabir yerindeyse Alaçatı’ya sığınmış. Bir yandan aynı dalda doktorasına devam ederken, bir yandan da hayalindeki çiftliği hayata geçirmek için kolları sıvamış. Dr. Bülent Özcan, o gün bu gündür Alaçatı’nın Toskana Vadisi olmaya aday ‘Vadi Alaçatı’ için çalışıyor.

Köyün delisi

Burada doğal olmayan şey yok

Burası, Alaçatı’nın merkezine 5 kilometre mesafede, sörf alanına yakın 200 dönümlük bir yer. Üzerinde 360 dereceli tam yuvarlak bir cepheye kurulu 19 adet 11+8 şeklinde ağaçtan yapılmış bungalov tarzı konaklama odası var. 3’er kişilik dizayn edilen her odanın kocaman kendi bahçesi bulunuyor. 6 odada Japon yer yatağı mevcut. Tüm aksesuvarlar sedir ağacından. Farklı sürprizler de söz konusu. Örneğin, 6 oda kendi tarlasına sahip. Çadır kurmak isteyenler de unutulmamış. Onlar için de ağaçların altında yerler hazırlanmış. Seraların yanı sıra içinde lavanta, zeytin, yer fıstığı, kinoa, buğday ve çiçek yetiştirilen kalp şeklinde kocaman bir de tarla var. Kullanılan enerji güneşten karşılanıyor. Dolayısıyla karbon ayak izi sıfır. İçme suyunu kendi arıtmasından elde ediyor. Vadi Alaçatı minik bir orman içinde yer alıyor. Etrafı ardıç, çam, meşe, zeytin ağaçları, yaban mersini, dağ çileği, piren, odunsu bitkiler, kekik, papatya ile çevrili. Bu yıl ilk kez bağ oluşturulmuş. Kısmetse seneye ürün alınacak. Kendi kümesi var. Tavuklar tüm gün serbestçe gezebiliyor. Sulama ve peyzajın bir parçası olarak kullanılan iki gölet mevcut. 4 kilometrelik yürüyüş parkuru var. 8 bin adet zeytin fidanından 4 sene sonra ilk ürünleri almak hedefleniyor. Zeytinyağı kendi ağaçlarından çorap baskı yöntemiyle soğuk sıkım. Un da bu yıl ilk kez hasat edilecek kendi buğdayından üretilecek. Ekşi mayalı, zeytinyağlı ekmeğe dönüşecek. Bal yine kendi arı kovanlarından, tamamen doğal. Yarımadadaki en büyük lavanta bahçesi de burada. Toplam 80 bin kök lavanta var ve sayı her geçen gün artıyor. Doğal tarım yapılıyor, hiçbir kimyasal kullanmıyor, yerel tohum, sadece keçi, koyun, solucan gübresi ve güneşte beklemiş kuyu suyu tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Köyün delisi

 

Haberin Devamı

Kalbi temiz insanlar gelsin

Dr. Bülent Özcan, “Her hikayenin bir başlangıcı vardır, benimki de böyle” diyor ve başlıyor anlatmaya... “İlk geldiğimde ‘köyün delisi’ diye lakap taktılar bana. Onlara göre uğraştığım yer dağ başıydı ve akıllı işi değildi. Beni daha çok kamçıladı ‘köyün delisi’ olma fikri. İlk iş yaklaşık 50 senedir hiç ekilmemiş toprakları ıslah ettik. Sürdük, çapaladık, çabaladık, gübreledik, güneşle, sevgiliyle buluşturduk. İlk odalarımızı inşa etmeye başladık. İstanbul’da atölyede hazırlayıp burada birleştirdik. Hayata bakışımız gibi tasarımlarımızın köşeleri olmasın istedik. Projemiz yüksek mimar Ahmet Beykan tarafından çizildi ve uygulandı. Toplamda 1 yıla yakın arabada, çadırda yatmışımdır. Burası emek ve sabrın ürünü.” Peki, ilk kez bu sezon konuk ağırlayacak Vadi Alaçatı kimlere hitap edecek? Dr. Bülent Özcan, “Kritik bir soru bu” diyor ve ekliyor: “Burası temiz enerji odaklı, temiz insanların elinin değdiği bir proje. Kar amacı gütmeyen, hesapsızca ve dostça hazırlanmış bir arkadaşlık hareketi. Dolayısıyla; gönlüm, hayatta barajları olmayan, kalbi temiz insanların gelmesi. Onlarla merkezinde toprak olan etkinlikler planlıyorum. Ekip, biçeceğiz. Atölyelerimiz olacak. Resim yapacağız, budanmış zeytin ağaçlarından küçük ahşap eşyalar, çamurlarla, toprakla oynayacağız. Cumartesi akşamları aile yemeğimiz olacak. Misafirlerimizle sabah kahvaltıda akşam yemeğini planlayacağız. Malzemeleri alıp hep birlikte hazırlayacağız. Masa düzenimizi buna uygun hale getireceğiz. O gece bize özel olacak, dışarıdan misafir kabul etmeyeceğiz. Paranın olmadığı bir gece. Tek ödeme şekli olacak, güler yüz.” Gerçekten ‘sıradışı’ bir öykü. Ben yazarken büyük keyif aldım. Dilerim sizler de okurken aynı keyfi alırsınız!

Haberin Devamı

Köyün delisi

 

HAYAT FELSEFESİ
İyilik... İyi insanlarla dostluk kurarım, ticaret yaparım. Kötülükten, çıkardan hiç hoşlanmam. Huzuru severim. Hakkım olan için sonuna kadar savaşırım.



OTOMOBİL
Beni dağlara, derelere götürsün yeter

* İlk arabam beyaz bir Renault 11’di. Şimdi outdoor, off road donanımlı 2007 model siyah Mitsubishi L200’m var. Otomobilimi hep kendim kullanırım. Şoför tarzım değil. Bir arabadan öncelikli beklentim beni dağlara, derelere ulaştırması. İçinde uyuyorum çoğu kez. Daha ne isterim? Trafikte hız yapmam. Yaya görürsem 50 metre geride durup geçmesini beklerim. İhtiyaç hissedersem inip yardım ederim.



BESLENME
Zeytin ve zeytinimin yağından vazgeçmem

Haberin Devamı

* Kahvaltı ne yazık ki her zaman mümkün olmuyor. Genelde mevsimine göre çiğ sebze-meyve tüketirim. Süt, yumurta, zeytin ve zeytinimin yağı soframda olsun isterim. Öğlenleri sebze ağırlıklı beslenirim. Mutlaka bir elma yerim. Akşam öğünlerim yine sebze ağırlıklı. Çoğunlukla da yoğurt ve salata. Kabak çekirdeği çocukluktan beri alışkanlığım. Çok severim. Ara öğün olarak elma ve bitter çikolata atıştırırım. Arada yaramazlık yapar, patates kızartması yerim. Balığa dair her şeyi severim. Kırmızı etten çok hoşlandığımı söyleyemem. Zeytinyağlı lezzetlere bayılırım. Mutfakla aramın çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Her türlü yemeği iyi yaptığım söylenir. Özellikle rezeneli ve arapsaçılı fırında kalem turnam, kuru patlıcan dolmam çok beğenilir.

Haberin Devamı

Köyün delisi


MEKAN
Sahibi ve çalışanlarının ruhları iyi olmalı

* Bu konuda öyle çok keskin ayrımlarım yok. İyi olan her yere giderim. İyilik sadece mekanın kalitesiyle ilgili değil tabii. Sahibi ve çalışanlarının ruhları da iyi olmalı. En büyük kriterim bu. Alaçatı’da Langaza ve Kaptanın Yeri, Ildırı’da Ali Kaptan’ın Yeri, İstanbul Bakırköy’de Morgül Büfe’yi çok severim. Lüks mekanlardan hoşlanmam. Salaş ama iyi niyetli yerleri severim.



SPOR
Benim sporum tarlada çalışmak

* Tarla çapalıyorum, lavanta fideliyorum, ağaç dikiyorum, çok lezzetli sebzeler yetiştiriyorum. Arada rüzgar sörfü yapıyorum, bol bol yürüyorum, bisiklete biniyorum. Bir gün fırsat bulursam kayakla atlamak, kızak binmek ve dalga sörfü yapmak istiyorum.

Köyün delisi


TATİL
Hayatı tatil gibi yaşamaya çalışıyorum

* Belirlenmiş zamanları sevmiyorum. Tarihi yerleri, ormanları, nehir kenarlarını, dağları tercih ediyorum. Tatil benim için huzur ve yenilenme anlamı taşıyor.



HOBİ
Toprakla uğraşmak terapi gibi geliyor

* Toprakla uğraşmak, yazı yazmak, fotoğraf çekmek, bilimle ilgilenmek en büyük hobilerim. Fütüristik ve bilim kurgu tarzı kitapları okumayı severim. Emek verilen tüm müzikleri dinlerim. Enstrümanların notalarını ayrı ayrı hissetmeliyim. Güzel bir yemek gibi olmalı. Koleksiyon boyutunda olmasa da el örmesi sepet, sabun ve yabani bitkiler toplarım. Konser, sinema, tiyatroya çok sık giderim. Sanatsız yaşayamam.

Köyün delisi


KARİYER
Türkiye’nin ilk internet şirketini kurdum

* İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Yüksek lisansımı aynı üniversitede insan kaynakları üzerine yaptım. Doktorama yine aynı konuda Marmara Üniversitesi’nde devam ediyorum. Türkiye’nin ilk internet şirketlerinden birinin kurucusuyum. Profesyonel kariyerimi çok önemsemiyorum. Çocukken dünyayı değiştiren bilim insanı olmak isterdim hep. İlk paramı ¬5-6 yaşlarımda Samatya’da kavun ve balık satarak kazandım.



MODA
Outdoor giyinmeyi severim

* Hafif kıyafetler tercih ederim. Siyah, gri, koyu yeşil, kırmızı renklerden hoşlanırım.

Köyün delisi


TEKNOLOJİ
Günde 1-2 saatim gidiyor, emek veriyorum

* Teknolojiyle aramın iyi olduğunu söyleyebilirim. Twitter’da yokum. Hır gür var orada. Kötü insanlar çokça. Facebook’ta varla yok arasıyım. Instagram’da ise aktifim. Fotoğraflarımı paylaşıyorum, yazılar yazıyorum. Günde 1-2 saat gidiyor. Emek veriyorum.



SEVİMLİ DOSTLAR
Zeytin ve Müdür’le keyfimiz yerinde

* Köpeğim, İrlanda Setter, adı Zeytin, 2 yaşında. Yine Zeytin ve Müdür isminde de 1 yaşında iti Tekir kedim var.

Köyün delisi


KİMDİR?
Adı ve soyadı: Bülent Özcan
Doğum yeri ve yılı: İstanbul, 1972
Eğitimi: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
İşi: Vadi Alaçatı’nın kurucusu
Burcu: Yengeç
Medeni durumu: Bekar, birlikte yaşadığı Zeynep Nil (11) adında kızı var.

Yazarın Tüm Yazıları