TÜGİAD, suyun ekonomi içerisinde oynadığı rolün farkındalığını artırmak üzere harekete geçti. Sürdürülebilir tarım ve beslenmenin önünde duran sorunları aşmak için ‘su ayak izi’ kavramının daha fazla kişi tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çeken dernek, 2022 yılı boyunca hayata geçireceği projelerle ‘su ayak izi’ kavramını Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
#TügiadDışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, "Yüce Meclisimizce de uygun görülürse, Paris Anlaşması'na ülke pozisyonumuzu ortaya koyan bir 'Ulusal Beyan'la taraf olacağız. Ulusal Beyanımızla, anlaşmayı, gelişmekte olan bir ülke olarak uygulayacağımızı kayda geçiriyoruz." dedi.
#Paris İklim AnlaşmasıIsınıyoruz. Bunu bilim insanları epeydir dile getiriyordu da küçük bir kız çocuğu söyleyince dünya kulak kesildi. İklim gündemimizde. İklim değişikliğinde ilk etken yüzde 24’le fosil kaynaklı enerji kullanımı, üçüncü sırada ise yüzde 14’le tarım var.
#Olive 4 ClimateKyoto Protokolü, sera etkisine neden olan gazların kullanımını azaltmak amacıyla hazırlanmış bir anlaşmadır. Anlaşmanın maddeleri 1992 yılında oluşturulmuş, protokol ise 11 Aralık 1997 tarihinde imzalanmıştır. Bu protokol ile birlikte, çevreye ve atmosfere zarar veren gazların kullanımı %5'e çekilmiştir. Kyoto protokolünün amacı ve maddeleri nelerdir? Protokolü hangi ülkeler imzaladı? Sizin için derledik.
#Kyoto Protokolü Nedir?Virüs korkusuyla toplu taşımadan uzaklaşan Avrupalı tüketici soluğu ikinci elde aldı. Bu da ulaşım kaynaklı kirliliğin azaltılması çabalarını olumsuz etkiliyor. İspanya’da 20 yaşından büyük araçların satışları yüzde 31 arttı. Türkiye’de de ÖTV baremi değişimiyle ikinci ele yönelim artıyor.
#İkinci ElOrman Genel Müdürlüğünce endüstriyel ağaçlandırma alanında yapılan çalışmalarla artan odun üretimi sayesinde, 2015'te yaklaşık 1,5 milyar dolar olan ahşap ve yonga levha ürünleri ithalatı geçen yıl itibarıyla 873 milyon dolara geriledi.
#Orman Genel MüdürlüğüBaşkan Trump değişik yönetim stili, dış politikaya tüccar gibi yaklaşımı ile Vaşington’da iktidara geldiği 2017 yılından beri büyük bir ilgi topluyor, destekleniyor veya eleştiriliyor. Diplomasiye yaklaşımı zaman zaman karikatürlere, mizah programlarına konu, malzeme oluyor.
#Yazarlar2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#YazarlarABD Başkanı Trump katıldığı her toplantıda dikkatleri üzerine topluyor. Katıldığı her uluslararası toplantıda basın-yayın organlarının dikkatleri Başkan Trump’ın üzerinde oluyor. Trump attığı “twitler”, toplantılardaki çoğu zaman geleneklere uymayan davranışları ile odak noktası haline geliyor.
#YazarPolonya’nın Katowice kentinde geçen hafta başlayan ‘İklim Zirvesi’nde 198 ülke 13 bin delege yer alıyor. Toplam katılımcı sayısının 22 bini bulduğu dev zirveden çıkacak sonucu dünyanın da kaderini belirleyecek. Türkiye’nin ülkeler arasında çok farklı bir konumu var. Türk delegeler bu durumun değişmesi için 197 ülkeyi tek tek ikna etmeye çalışıyor
#Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar“İklim değişikliğini tamamıyla anlayabilen ilk jenerasyonuz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek sonuncusuyuz...” Böyle diyor Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Petteri Taalas. Polonya’da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı dolayısıyla tüm dünyada gözler iklim değişikliğinde. Devletler, dünya medyası, sivil toplum kuruluşları, bilim dünyası ‘yaklaşan kıyameti’ konuşuyor. Zira sera gazı emisyonu 18 yılın zirvesine çıkmış durumda. Yani tüm dünyayı olduğu gibi bizi de susuzluk, açlık ve nefessizlik bekliyor.
#GazetehaberleriYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaParis İklim Anlaşması’nın mimarlarından biri olan Avrupa İklim Vakfı (ECF) CEO’su Laurence Tubiana, ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını değerlendirirken, “Bazen insanlar diyor ki ‘Eğer yapamıyorsak anlaşmadan vazgeçelim.’ Ancak bu çılgınca. Çünkü 4-5 derecelik bir ısınmayla dünyada büyük bir tahribat yaşanır” diyor.
#GazetehaberlerDünya petrol devleri ilk kez elektrikli araçları ciddi tehdit olarak görüp tüm hedeflerini ve planlarını revize etmeye başladı. Çünkü yapılan uluslararası araştırmalar 2040 yılından itibaren elektrikli araçların günlük petrol talebini 8 milyon varilden fazla düşüreceğini ortaya koyuyor. Bu da İran ve Irak’ın toplam üretiminin üzerinde bir rakam.
#Elektrikli AraçBahar artık gelsin değil mi? Tüm dertler kederler kalsın kışta. Hüzünler, sevimsizlikler, sakura gibi kısa ömürlü olsun, sevinçler, coşkular, sevgiler, umutlar sakuranın her bahar gülümsediği gökyüzü gibi sonsuz olsun. Hayaller eşliğinde beraber bir rüyaya dalıp, uyandığımızda da bütün hücrelerimizle gülümseyebilmek için Kyoto’ya doğru yolculuğa başlayalım mı? İşte size tüm detaylarıyla teknolojinin ve baharın yurdu Kyoto...
#SeyahatSürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Karaosmanoğlu "Düşük karbon ekonomisine geçiş iş dünyamız için bir avantaj ve önemli bir fırsat. Düşük karbon ekonomisi gümbür gümbür geliyor. İş dünyamız hazırlıklı olmalı" açıklamasında bulundu.
#Sürdürülebilir Üretim Ve Tüketim DerneğiKÜRESEL İklim Değişikliği ve Tarım Sempozyumu'nda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, "Kyoto Protokolü, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve devam eden görüşmeler, anlaşmalar, küresel ısınma vardır, yoktur tartışmalarıyla bugüne geldik. Yaşam bunu bize yaşatarak öğretiyor. Tarımsal iklimde ekstrem meteorolojik olayların daha sıklıkla yaşanır olduğunu görüyoruz" dedi.
#İzmir