Ülkemiz mutfağı şarapla birleştiğinde çıta atlıyor ve evrensel ölçütlere göre gastronomik bir mutfak oluyor. Seraf Vadi bu eksiğimizi gidermiş. Asma yaprağından sarma üst düzey. Yoğurtla birlikte domates sosu yakışmış. Bol yeşillik ve marulla pişen kuzu kapama ağır ateşte yavaş pişmiş, et güzel ve içi sulu. Ama favorim gene kuzu kolla odun fırınında pişen Osmanlı mutfağından zirva. Kompleks ve dengeli…
#Türk MutfağıKırklareli, muhteşem doğası, bereketli toprakları, Trakya'ya has zengin yemekleri ile dikkat çekiyor. Tarımın ve küçükbaş hayvancılığın geçim kaynağı olan bu şehirde hamur işi ve et yemekleri de oldukça dikkat çekiyor. Kırklareli'nde ne yenir ve neyi meşhur? İşte, tüm detaylar.
#Kırklareli YemekleriKahvaltıyı özene bezene hazırlar, pişiyi fazla fazla pişirip komşularımla paylaşır, onlarla da bu esnada bayramlaşırım. Annemden öğrendiğim kuzu kapama ve Çanakkale’nin meşhur basma helvası soframızda mutlaka kendine yer bulur. Bayramı bayram gibi yaşamayı sevenlerdenim ben. Akraba ve arkadaşlarla zenginleşir masam... Şehirde değillerse de çekirdek aile bir arada olmanın tadını çıkarırız.
#Barış MançoBiz şefler restoranlarımızda, bulunduğumuz bölgenin ürünlerini tercih ederek karbon ayak izimizi düşürebiliriz. İstanbul’un önemli yerel ürünlerinden biri olan Yedikule marulu, bir zamanlar sofraların vazgeçilmezlerindendi mesela... Salatada, kuzu kapamada kullanılırdı. Biz de şehrin marulunu müşterilerimize tattırmak için üreticisinden alıp restoranda servis etmeye başlıyoruz.
#Yedikule MaruluAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#Bursa‘15 günlük tatil’ için zilin çalmasına sayılı günler kaldı. Pandeminin gölgesinde geçen eğitim-öğretim yılının yarıyıl tatili 24 Ocak’ta başlayıp 4 Şubat’ta sona erecek. Biz de çocukları mutlu edecek bir tatilin planları şimdiden yapılsın, hazırlıklara başlansın diye jürimize “Sömestir tatilinde nereye gidilir, ne yapılır” diye sorduk, çocukların hem eğlenecekleri hem de yeni deneyimler, anılar edinecekleri 10 adresi listeledik.
#HürriyetMasterChef'te eleme adayları, oynanan dokunulmazlık oyunlarının ardından belli oluyor. Bu hafta kaptanlık oyununu kazanan Esra kırmızı takımın kaptanı, Furkan mavi takımın kaptanı oldu. Kırmızı ve mavi takım yarışmacılarının mücadele verdiği gecede Somer, Danilo ve Mehmet'in istedikleri yemekleri en iyi yapan isim bireysel dokunulmazlığı aldı ve takımından bir kişiyi potaya gönderdi. Somer Şefin imza tabağını en iyi yapan isim Berker oldu ve bir kişiyi potaya gönderdi. İşte MasterChef eleme adayları ve dün akşam yaşananlar...
#Masterchef Eleme AdayıEt yemeklerinin en lezzetlerinden olan kuzu kapama Türk mutfağının gözde tatlarından. Özellikle misafir sofraları için hazırlanan ve sofraları görsel şölene çeviren kuzu kapama yemeğini ilk kez yapacaklar için bazı püf noktaları en önemli detaylardan. Peki, kuzu kapama nasıl yapılır? Kuzu kapama malzemeleri nelerdir? İşte, kuzu kapama tarifi ve hazırlanışı.
#Kuzu Kapama Nasıl YapılırKaç ilden insan var kim bilir İstanbul’da. 1950’lerle başlayan göçler 1980’lerde terör olaylarının insanları evlerinden itmesiyle, kırsal kalkınmanın da mevcut olmaması ile devam etti. Daha sonra ve şimdi dahi daha iyi iş, imkan için hala büyük şehirlere göç devam ediyor.
#YazarlarArtık tatil zamanı… İş koşuşturması biraz yavaşladı. Birçok kent boşaldı. Deniz kıyıları neşeli çığlıklarla çınlamaya başladı. Özellikle bu yaz bastıran bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak için çoğu tatilci denizin serin sularına sığındı.Bu hafta size en çok gidilen tatil noktalarındaki lezzet duraklarını tanıtmaya çalışacağım. Tatilinize lezzet katmaya çalışacağım. Ama şu uyarıyı da yapmadan edemiyorum: Sıcaklar rekor üstüne rekor kırıyorlar. Onun için güneş tepedeyken ağır yiyeceklerden uzak durun. Bol bol ayran, su içerek serinleyin. Açlığınızı, salata, meyve gibi hafif yiyeceklerle bastırın. Ama karanlık çöküp de hafif bir serinlik başlayınca keyifli bir sofranın da tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.
#Tatil LezzetleriSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet YaşinSon aylarda nereye gitsek, nereden gelsek aynı cümleyi kurmaya başladık: Her yer bomboş. Geçen hafta sonunu geçirdiğim Kapadokya da turizmin üstüne çöken kara bulutlardan en çok etkilenen yerlerden. Oteller, restoranlar, baloncular, rehberler, at çiftlikleri sahipleri, her biri başka bir hüzünlü hikaye anlatıyor. Ama hepsi de zor günleri umutsuzluk girdabına kapılmadan atlatmaya çalışıyor, heyecan veren projelere imza atmaya devam ediyorlar...
#Müge Akgünİstanbul’un Marul Bayramı bu sene de 6 Mayıs Cuma günü Beyoğlu’nda, 7 Mayıs Cumartesi günü de Yedikule Bostanları’nda bir şenlikle kutlanacak. Bir de müjdeleri var: geçen yıl toplanan ve geçtiğimiz aylarda İstanbul’da yeniden toprakla buluşan atalık marul tohumları sayesinde Yedikule’deki şenliklerde - ve hafta boyunca İstanbul’daki şimdilik bir avuç, öncü işletmede - gerçek Yedikule marullarıyla yapılan yemekler de yıllar sonra İstanbul’a geri dönecek.
#Yedikule Bostancılar DerneğiRize'de 40'ıncı Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında liseli öğrenciler arasında yemek yarışması düzenlendi. 3 lise öğrencisinin levrek kullanarak hazırladığı balık milföy tabağına rakılı sos ilave etmesi, jüri üyesi olan AK Parti Rize eski Milletvekili turizmci Ali Bayramoğlu'nun tepkisine neden oldu. Bayramoğlu'nun, 'İçine rakı atmanızı kim söyledi?' diyerek tepki gösterdiği ve tatmadığı balık milföy tabağı yarışmanın birincisi oldu.
#Rakı