Afrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuYozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde bir mucize yaşanıyor. Bir araya gelerek topraklarını birleştiren ve dev bir meyve bahçesi oluşturan köylüler hem göçü tersine çevirdi hem de sadece köy halkı için değil, tüm bölge insanı için istihdam yarattı.
#KöyBu kış, kaç yıldır olmadığı kadar kirli çoğu şehrimizin havası. Pencereyi açıp, buz gibi havayı içine çekip dinç bir güne başlamak isteyenler hafta sonları kentlerin nispeten temiz havalı semtlerinde ya da şehir dışındaki yürüyüş bölgelerinde nefesleniyor artık. Kış yürüyüşünün huzuru ve enerjisi bambaşka. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla yürüyüşün tadını çıkarabileceğiniz rotaları uzman jürimize sorduk. Kolay patikalar da var, karlı yollar da…
#SeyahatUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Şu anda dünyanın gıpta ile baktığı güzel projelerden bir tanesi. Hakikaten dünyadaki en başarılı projelerden bir tanesi. 10 milyar euroluk bir yatırım yaptık devletten bir kuruş çıkmadan. Bu proje 25 yıldan sonra yüzyıllar boyunca bu ülkeye hizmet edecek dünyanın en kıymetli işlerinden bir tanesi” dedi.
#Bakan KaraismailoğluAçan çiçekler, rengârenk manzaralar, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve tertemiz hava... Hepimizin dışarı çıkası, yürüyüş yapası, bisiklete binesi geliyor. En azından çiçekler, ağaçlar, kuşlar arasında olmak istiyoruz. Bir yandan da yeni kitaplar, albümler çıkıyor, sanat dünyası da bahar heyecanı yaşıyor. Evet pandemi var ama biz yine de hayatın, bu ayların tadını çıkarabiliriz. Nasıl mı? İşte öneriler...
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını ile birlikte gıda fiyatlarında daha da ciddi bir hızlı artış yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ocak ayı enflasyon rakamlarında, ocakta tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 1.68, yıllık bazda yüzde 14.97 artmış. Gıdada ise bu artış yüzde 2.48 ve 18.11 olmuş. Bunlar resmi rakamlar. Çarşı pazara çıkınca, markete gidince aslında bunun daha yüksek olduğu hemen anlaşılıyor.
#YazarOrmanı, suyu bol; iki iklimin, iki kıtanın ve iki denizin kesişme noktası... Sadece insanlar için değil, başka birçok canlı için de ‘taşı toprağı altın’ İstanbul’un. Şehrin karmaşasında dikkatten kaçıyorlar ama çoğu bizden çok uzun zamandır buralı. Ekolog Kerem Ali Boyla ile şehrin bu eşsiz zenginliğine göz attık.
#GazetehaberleriDoğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.
#HayvanTürkiye’de 35 yıllık tarihi ile aralıksız düzenlenen en eski fotoğraf organizasyonu olan Yılın Basın Fotoğrafları 2020 ödülleri açıklandı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen ve medyanın en prestijli fotoğraf ödüllerinin belirlendiği yarışmada jüri 6 bine yakın fotoğraf arasından 7 kategoride 34 fotoğraf ve 7 fotoğraf serisini ödüle layık gördü. Hürriyet muhabiri Selçuk Şamiloğlu ASKA ve SGDD özel ödülleri dalında ödülün sahibi oldu.
#TFMDOkyanusun ortasında biriken çöplerden oluşan devasa adaya verilen ‘Yedinci Kıta’ ismini tema olarak seçen Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki 16. İstanbul Bienali’ne çevre ve ekoloji meselelerine dikkat çeken işleriyle katılan ‘birbuçuk’ ve Ozan Atalan ile dünyanın ekolojik felakete sürüklendiği Antroposen Çağı’nı ve işlerini konuştuk.
#16. İstanbul Bienali