Paylaş
Birleşmiş Milletler 2021 yılını ‘Uluslararası Meyve ve Sebze Yılı’ ilan etti. Bu yıl beslenmede meyve ve sebzenin öneminden, üretimden tüketime çalışmalar yapılacak, etkinlikler düzenlenecek. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre insanların günlük ortalama en az 400 gram meyve, sebze tüketmesi öneriliyor. Ocak ayı istatistiğine bakıyoruz, işlenmemiş gıda yani yaş meyve ve sebze fiyatları yıllık bazda yüzde 10.22 yükselmiş görünüyor. Gerçekte bunun da daha yüksek olduğu muhakkak.
Yine verilere bakarsak Türkiye, dünya sebze üretiminde 4. sırada, meyve üretiminde 5. sırada görünüyor. Buna göre, ülkemiz ‘sebze ve meyve ambarı’ olmalı. Ama bu fiyatlarla ne doğru dürüst alıp tüketebiliyoruz, ne de bu potansiyeli ülke olarak yeterince değerlendiriyoruz. Bu sütunlarda tarım ve gıda konularına sıkça yer veriyoruz. Üreticiden, tüketiciden aldığımız mesajlara bakılırsa hem üreten, hem de tüketen şikâyetçi.
TARLA İLE MARKET FARKI
Hangisinin penceresinden bakarsanız bakın, herkes kendine göre haklı. Kimse bu durumdan memnun değil. Çünkü tarla ile market arasındaki fiyat farkı, ekonominin kurallarıyla izah edilemeyecek derecede yüksek. Halk, haklı olarak sebze ve meyve fiyatlarındaki ‘hızlı artışı’ sorguluyor. Üreticiler de haklı olarak sattıkları ürünlerin marketlerdeki yüksek fiyatlarına aynen tüketiciler gibi anlam veremiyor. Üretici, örneğin 1 liraya sattığı domatesin İstanbul’a gelinceye dek 7-8 lira olmasına şaşırıyor.
Kurulan ‘Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları Analiz Müdürlüğü’ bu konuda çalışacak. 8 Şubat’ta faaliyete geçen bu müdürlük bakalım ne rapor verecek, göreceğiz. Biz de takipçisi olacağız. Üreticinin daha çok kazanacağı ama tüketicinin de daha makul fiyata satın alabileceği bir sistem bulunmalı. Yoksa tek bir ürünü alıp kamu aracılığıyla veya belediyeler aracılığıyla satmak çözüm getirmez. Makul fiyata bir litre ayçiçeği veya bir adet ekmek almakla sorun çözülmüyor. Ne üretici, ne tüketici bu durumdan memnun değil. Ekonomi yönetimi de hoşnut değil, çünkü enflasyon sepetinde gıda fiyatları ve özellikle yaş meyve ve sebze fiyatlarındaki artış enflasyon artışına da yol açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da konuya bizzat el atması boşuna değil.
GÜNÜN SÖZÜ
“AKP’yi sorguladık diye terk edildik. Siyaset doyma ve doyurma yeri değildir. Tüm kurumlara zarar verildi, dış politikada kimliğimizi unuttuk.” Kemal ALBAYRAK - AKP kurucusu
CİNAYETE YASAL KORUMA SAĞLANAMAZ
AVCILIĞI yasaklamadan ve av kanununu kaldırmadan hayvan hakları konusunda gerçek bir hukuksal reform yapılamaz. Avcılık taammüden kast yoğunluğu içerisinde canlı öldürme cinayetidir. Avcılık ve av yasası evrensel hukuk, ilke ve insanlık değerlerine açıkça aykırı olup kaldırılmalıdır. Öldürmenin yasalı olmaz ve olamaz; cinayet cinayettir. Hayvan öldürmek kabahat, insan öldürmek suç olarak görülemez. Cezalandırma konusunda canlılar arasında ayrımcılık yapılamaz. Hayvan haklarını savunmak insan olma ve onurunun gereğidir. Kolektif yaşam alanımız dünyanın varoluş nedenidir; tüm canlılar ile biyolojik ve hukuksal eşitlik içerisinde yaşamak ve yaşatmak insanlığın evrensel sorumluluğudur.
Av. Sedat VURAL-Ankara Barosu
ORMANA VİLLA YAPILIR MI
KUZEY Ormanları Savunması, İstanbul’da konut fiyatlarında en çok artışın yaşandığı ilçe olan Beykoz’da 111 bin metrekarelik ormanlık alanın imara açılması kararına tepki göstererek, “Binlerce ağacın kesilip yerine villa, AVM ve cami yapılmasında bir kamu yararı göremiyoruz. Tüm yetkilileri bu kararın bir an önce iptal edilmesi için gerekli işlemleri yapmak üzere göreve davet ediyoruz” diyorlar.
EK ZAM YENİLENMELİ
TÜRKİYE Kamu-Sen AR-GE Merkezi’nin yaptığı araştırmayı değerlendiren genel başkan Önder Kahveci, “Ortalama memur maaşına son bir yılda 571 TL zam gelirken, 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamaları 1209 TL zamlandı. Kamu çalışanları enflasyon hedefinin altında zam pazarlığı yapanlara mahkum değildir, olmamalıdır. Ek zam talebimizi yeniliyoruz” dedi.
MESAJ PANOSU
HARVARD Üniversitesi, University College London ve diğer üniversitelerden bir grup bilim insanı, çağır açan bir araştırma ile fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin dünya çapında 5 ölümden 1’inden sorumlu olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, fosil yakıt emisyonu kaynaklı ölümler, düşünülenden daha fazla çıktı.
RUMELİ HİSARI Saruca Paşa Kulesi’nin, FSM Köprüsü’ne bakan tarafında aydınlatma yok. Geceleri aydınlatma yapılırsa daha güzel olmaz mı? A.A.
BİLİYOR MUSUNUZ?
ERİŞİM ENGELİNE DE ENGELLEME
FATİH Başçı’nın, İstanbul merkezli ERB Yapı Sanayii ve Ticaret AŞ’nin, milli sarayların kamera güvenlik sistemi ihalesinin de aralarında bulunduğu ve Gaziantep Belediyesi de dahil birçok devlet ihalesini kazandığını yazan Cumhuriyet gazetesine erişim engeli getirildiğini, bunları yazması nedeniyle de ikinci kez engelleme ile karşılaşıldığını, bu arada Çorlu’da, eski devlet hastanesi ve komutan lojmanlarının bulunduğu yere yapılacak olan ‘millet bahçesi’ inşaatını da ERB Yapı’nın aldığının kent girişine asılan tabelalardan ortaya çıktığını...
AB’den coğrafi işaret alan Milas zeytinyağcılarının bir araya gelerek zeytinyağında kaliteyi korumak için denetimin şart olduğunu belirten MİTSO Başkanı Reşit Özer’in, ortaya çıkan görüşlerin bir rapor halinde TOBB’a ve ilgili bakanlıklara gönderileceğini söylediğini...
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’in, bankaların, paraları yatan çay üreticilerine promosyon bedeli ödemeleri önerisinde bulunduğunu...
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in ünlü Ayaş domatesinin yeterince üretiminin teşvik edilmemesi ve etkin tarımsal planlama yapılmamasını Bakan Bekir Pakdemirli’ye bir soru önergesiyle ilettiğini...
İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in, ‘İTO mobil’in devreye girdiğini açıklayarak yayınladıkları istatistikler nedeniyle ziyaretçi sayısının yüzde 30, işlem hacminin de yüzde 52 arttığını söylediğini...
Paylaş