Kutuplar haberleri sayfasında Kutuplar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 435 Kutuplar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonHafta sonu yapılan hava tahminlerinde ABD'de bazı eyaletlerde sıcaklıkların bir günde 30 derece düşeceği ve kar yağışı görüleceği iddia edilmişti. Beklenen oldu ve bazı ABD eyaletleri eylül ayında kar yağışı sürprizi yaşamaya başladı.
#ABDBilim insanları, Grönland ve Antarktika'da buzulların erimesinin hızlanması nedeniyle, küresel çapta su seviyesinin tahmin edilenden daha fazla yükselebileceği, bunun da yüz milyonlarca insanı yerinden edebileceği uyarısında bulundu.
#AntarktikaEn kalın kıyafetlerinizi hazırlayın çünkü artık sıra dışı tatil seçeneklerinden en çok ilgi görenlerden biri kutuplara gitmek. Küresel ısınma dolayısıyla etkilenen kutupların yok olma tehlikesine karşı kutupları görmek isteyen insanlardan dolayı turlara olan ilgi günbegün artıyor. Buz kıran gemileriyle gidilen Antarktika turunun bedeli yaklaşık 3-9 bin Euro arasında değişmekte. Tur ile kutuplara gitmek istemeyenler için; Helsinki üzerinden 2 saat süren iç hatlar uçuşuyla kutuplara ulaşmak mümkün. Bir gün kutuplara gitmeye karar verirseniz, yapmanız gereken aktiviteleri ve görmeniz gereken her şeyi sizin için bir araya getirdik.
#KutuplarYazın en sıcakolduğu, bunaldığımız günlerdeyiz. Kimi zaman hava hiç esmiyor, sıcaklık 35derecenin altına düşmüyor... Deniz bile serinletmiyor.Ama dünyanın kuzeyucunda, soğuğun hiç bitmediği başka bir hayat var. Burası medeniyetin sondurağı Norveç’e bağlı Svalbard Adası. Güneşin hiç batmadığı, insandan çok kutupayısının yaşadığı bu adada tam üç gün geçirdim. Buzlar diyarının sakinlerini,balinaları, kutup ayısını, kuşlarını, fokları ve bu başka dünyayı görmeyegittim. Görüntü: Serkan OCAKKurgu: Sezgin ÇIVGINOĞLU
#SvalbardTürkiye ile yaşanan uçak gerginliğinin ardından vatandaşlarına tatil için Türkiye’ye gitmeme çağrısı yapan Rusya, buradan fırsat çıkarmayı deneyecek. Rusya, yeni alternatifler yaratma çalışmaları çerçevesinde, ülkenin kutup bölgesinde turizmi canlandırmaya çalışacak.
#RusyaSİYASET sahnesinde fırtınalar bir türlü dinmiyor. Fransa, İngiltere, Almanya… Hatta yıllardır istikrarı yakalayamayan Orta Doğu… Dünya nefesini tutmuş, nereye savrulacağını izliyor. Ve işte, Fransa’dan gelen son haber… Başbakan Michel Barnier’in hükümeti, Ulusal Meclis’te güvensizlik oyu ile devrildi. Modern Fransa tarihinin en kısa görev süresiyle anılacak.
#1Türkiye genelinde soğuk ve yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Kasım ayının son haftalarında sıcaklıkların 10-15 derece düşmesiyle birlikte birçok bölgede kar yağışı görüldü. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 50 santimetreyi aşarken, yollar kapandı ve okullar tatil edildi. Aralık ayında ise kar yağışı şimdilik yerini yağmura bırakmış durumda. Peki önümüzdeki bir-iki hafta hava nasıl olacak? Yılbaşında kar bekleniyor mu? İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava DurumuYurt genelinde mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklar yerini soğuk havaya bırakıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Peki bir anda soğuyacak olan hava ne kadar sürecek? Kasım ayında kar bekleniyor mu? Kış tam anlamıyla ne zaman başlayacak? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hava Durumuİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘TerrArctic’ projesinin lideri olarak seçildi. 60 kişilik ekiple çalışan Prof. Dr. İnce, projeyle, yaşanan küresel doğal değişimler karşısında tahribata uğrayan Kuzey Kutup Bölgesi’nde sürdürülebilir arazi kullanımı sağlamayı hedefliyor.
#Orhan İnceOnunki kaybedenden kazanana dönme hikâyesi. Önce katıldığı bir programda yuhalandı. Pes etmedi ve yaptığı işe inandı... Her oyuncunun hayali olabilecek yönetmenler Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz’la çalıştı. Cannes’da kırmızı halıda yürüdü. İzleyicisini kahkahaya boğdu. Doğu Demirkol bu hafta vizyona giren ‘Yaşam Koçu’ filmiyle yine herkesin yüzünü güldürmeye hazır. Buluşuyor; başarı yolculuğunu, mizahını ve aşk hayatını konuşuyoruz: “Sırrım herhalde doğal olmak. Başlarda bana ‘Dümdüz anlatıyorsun, sesini inceltme, taklit yok. Halkta karşılığı olmaz’ dediler. Ama karşılığı olduğunu gördüm.”
#Hakan GenceKültürü, dili, gastronomisi ve eğlence merkezleri kadar artık moda da bir şehrin kimliğinin önemli bir parçası. Gideceğiniz yere uyum sağlamak ve tabii bavulunuzda gereksiz yük taşımamak için kente özel stil önerilerimize göz atabilirsiniz.
#Hazan Aköz IşıkYakın zamanda yapılan bir araştırma zıt kutupların birbirini çektiği efsanesini çürüttü. Yapılan çalışmada zıt kutupların birbirini çektiğine dair herhangi bir "ikna edici" kanıt bulunamadı. Bu araştırma ezber bozsa da farklılıkları ile çok güzel bir şekilde ilişkilerini yürüten insanlar da var tabii ki. Biz de "Kimi, hangi kutup, nasıl çekti?" diye sorduk ve bu ilişkilerin hikayelerini dinledik.
#İlişkiYıllardır hep "Zıt kutuplar birbirini çeker" diye biliyorduk ama bu eski inanışı inceleyen bilim insanları, benzer yapıya sahip insanların bir araya gelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu araştırma ezber bozsa da farklılıkları ile çok güzel bir şekilde ilişkilerini yürüten insanlar da var tabii ki. Biz de "Kimi, hangi kutup, nasıl çekti?" diye sorduk ve bu ilişkilerin hikayelerini dinledik.
#İlişkilerNamaz, dinin direğidir. İslam dinine mensup kişiler bir diğer ifade ile Müslümanlar için namaz kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'de yer aldığı üzere farz kılınmıştır. Beş vakit namaz kılmak erginliğe erişen Müslümanların Kur'an-ı Kerim'e ve sünnete uygun olarak yerine getirmesi gereken çok önemli bir ibadettir. Bazı zamanlarda seyahat durumu gibi ya da bazı bulunulan bölgelerde namaz ibadetini nasıl yerine getireceği konusunda Müslümanlar tereddüt yaşamaktadır, akıllarına çeşitli sorular takılmaktadır. Bu sorulardan birisi de kutuplarda namaz nasıl kılınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kutuplarda Namaz Nasıl Kılınır?Geçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarTürkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, uzayda önemli bir deneye imza atacak. ‘ALGALSPACE’ projesi kapsamında, Antarktika’dan alınan yosunların ek gıda sağlama, su iyileştirme, havadaki oksijen oranını artırma ve atık arıtma özellikleri test edilecek.
#Alper Gezeravcıİklim değişikliği ve buzullardaki erimelerin okyanus ve denizlerdeki suyun yükseklik seviyelerini ve ekosistemi etkilediğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Marmara Denizi'nde 2050 yılına kadar su seviyesinde en az 50 santimetre civarında bir yükselme görüyor olacağız; 2050 yılına kadar Boğaz'daki yalılar, Kadıköy'deki metro gibi noktalara birkaç kez su basmış olacak. Marmara Denizi'nde suyun ısınma durumu da var. Ondan dolayı iki sene önce çok kötü bir müsilaj yaşadık. İnşallah bu sene Mayıs ayında o kadar kötü bir şey görmeyiz. Çünkü; şu sıra epey yoğun bir yağışla karşılaştık, Bu da Marmara Bölgesi açısından müsilajın hafif hafif kapısını aralıyor" dedi.
#Prof. Dr. Levent Kurnazİklim değişikliği ve buzullardaki erimelerin okyanus ve denizlerdeki suyun yükseklik seviyelerini ve ekosistemi etkilediğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Marmara Denizi'nde 2050 yılına kadar su seviyesinde en az 50 santimetre civarında bir yükselme görüyor olacağız; 2050 yılına kadar Boğaz'daki yalılar, Kadıköy'deki metro gibi noktalara birkaç kez su basmış olacak. Marmara Denizi'nde suyun ısınma durumu da var. Ondan dolayı iki sene önce çok kötü bir müsilaj yaşadık. İnşallah bu sene Mayıs ayında o kadar kötü bir şey görmeyiz. Çünkü; şu sıra epey yoğun bir yağışla karşılaştık, Bu da Marmara Bölgesi açısından müsilajın hafif hafif kapısını aralıyor" dedi.
#Prof. Dr. Levent KurnazBilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonSon dönemde ekranın en öne çıkan, çarpıcı isimlerinden. Yeteneğinin yanı sıra yakışıklılığı, düzgün fiziği ve mavi gözleriyle de sık sık sosyal medyanın gündeminde. Ama o, bu şekilde anılmaktan hoşlanmıyor, kendini jön değil oyuncu olarak tanımlıyor. Burak Çelik’le buluştuk; hayatını, aşkı ve oyunculuğu konuştuk: “Hepimizin içinde beğenilme, onaylanma gibi dürtüler var ama ben buna çok takılmıyor, o denizde boğulmuyorum.”
#Burak Çelik