Büyüler, fallar, hayaletler, ruhlar, periler, vampirler... Çağlar boyu insanlar bu tarz doğaüstü unsurlara merak duydu. Belki de kötü giden yaşamlarında umudu başka diyarlarda aradılar. Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Salim Fikret Kırgi de ‘Seyrüsefer-Bir Medyumun Kişisel Tarihi’ isimli yeni romanında işte bu derin sularda yüzüyor.
#MedyumBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih KurumuKültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı başvuru tarihleri ve şartları sorgulanıyor. 2024 yılınde Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşitli kadro ve pozisyonlarda personel istihdamı gerçekleştirecek. Çocuk gelişimcisi, büro personeli, koruma ve güvenlik görevlisi, aşçı, temizlik personeli, şoför, bahçıvan, mimar, mühendis, şehir plancısı, arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, tekniker, teknisyen ve restoratör olmak üzere 1629 personel alınacak. Başvuru işlemlerini gerçekleştirecek adaylar tarih detayını araştırıyor. Peki Kültür ve Turizm Bakanlığı 1629 personel alımı 2024 başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak? İşte ayrıntılar...
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı Personel AlımıKültür ve Turizm Bakanlığı personel alımı detayları belli oldu. çocuk gelişimcisi, büro personeli, koruma ve güvenlik görevlisi, aşçı, temizlik personeli, şoför, bahçıvan, mimar, mühendis, şehir plancısı, arkeolog, müze araştırmacısı, kütüphaneci, tekniker, teknisyen ve restoratör olmak üzere 1629 sözleşmeli personel istihdam edilecek. Başvuru yapmaya hazırlananlar için başvuru tarihleri açıklandı. Peki Kültür ve Turizm Bakanlığı 1629 personel alımı ne zaman? İşte, başvuru tarihleri ve detaylar…
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKültür ve Turizm Bakanlığı 1629 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde istihdam edilecek 1629 personel alımı başvuru şartları ve tarihleri de adaylar tarafından merak ediliyor. Alınacak personeller bakanlık bünyesindeki tekniker, teknisyen, kütüphaneci, mühendis, aşçı, şoför, müze araştırmacısı gibi kadrolara yerleştirilecek. İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı 1629 bin personel alımı kontenjan ve branş dağılımı!
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı Personel AlımıYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarMehmet Ulay'ın hayatı vefat haberinin ardından gündeme geldi. Önemli yapımlarda rol alan usta sanatçı 81 yaşında hayatını kaybetti. Usta ismin hayatını kaybetmesinin ardından Ulay'ın kişisel bilgileri de merak ediliyor. Peki Mehmet Ulay kimdir, kaç yaşındaydı, neden vefat etti? İşte ayrıntılar...
#Mehmet UlayÖSYM son dakika KPSS 2023/1 yerleştirme sonuçlarını erişime açtı. 6-13 Temmuz tarihleri arasında alınan tercihlerin ardından en düşük ve en yüksek alım yapılan puanlar merak ediliyor. ÖSYM sonuçlar ile beraber alım yapılan puanları da duyurdu. Yerleştirme işlemlerine ilişkin sayılar veriler belli oldu. Lisans, ön lisans ve lisans mezunları Kütüphaneci, Psikolog, Avukat, Şehir Plancısı, Bilgisayar işletmeni, Mühendis ve düz memur kadrolarını tercih etmişti. Peki KPSS 2023/1 taban ve taban puanları açıklandı mı? İşte, ÖSYM tarafından açıklanan tavan ve taban puanları…
#KPSS 2023/1 Yerleştirme Taban Puanlarıİlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanKanada’nın en büyük şehirlerinden biri olan Toronto’dayız. Burada 100 binden fazla Türk yaşıyormuş. Türkiye’den bakınca dünyanın bir ucu… Gökdelenler, geniş sokaklar, mağazalar, yollar ve alabildiğine yeşil bir şehir. Havalimanında kendimi Birleşmiş Milletler kampına düşmüş gibi hissediyorum. Bu his, Kanada’da kaldığım bir hafta boyunca sürdü. Çünkü burada dünyanın dört bir köşesinden insan diline, dinine, ırkına bakılmaksızın bir araya gelmiş, sevgi ve saygı ilişkisine dayalı bir düzen kurmuş. Ancak ülkeye giriş en az vize almak kadar zor. Bu durumun temel sebebi bitmeyen göçmen akınıymış. Oysa “Ben bir gazeteciyim, kolay olması gerekirdi” diye düşünüyorum ama Kanada hükümeti “Bana mısın?” demiyor. Olsun… Elimde valizlerle havaalanının kapısına çıkıyorum, gözlerim muhteşem Türkçesi ve tüm zarafetiyle, Ankara Kitaplığı’nın başkanı Özen Vekiloğlu’nu arıyor… Sonra candan selamlaması ve içten sarılışıyla kucaklaşıyoruz. Beni oracıkta tatlı mı tatlı biriyle tanıştırıyor. Selime Hanım’la...
#Ömür Kurt“Duvarların dili olsa da anlatsa her şeyi” denir. Tanık olduklarını bize aktarabilse... Duvarların dili yok belki ama mağara döneminden beri insanoğlu onu bir ifade aracı olarak kullanmış. Dili, sahnesi haline getirmiş. Hayvan resimleriyle av sahnelerini canlandırmışlar. Antik Yunan ve Roma’da statü ve zenginlik sembolü olmuş evleri süsleyen fresk ve mozaikler. Bu gelenek, dokumayla duvar halılarına evrilmiş.
#Duvarlar Ve ÖtesiRusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşta, askeri hedefler ve enerji santrallerine ilişkin saldırılar gündemden düşmüyor. Kimlik, kültür ve tarih alanında yürütülen amansız savaş gözden kaçabiliyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın belleğini oluşturan kütüphanelerini, müzelerini ve devlet arşivini de hedef alıyor. Varolma savaşında ön cephede mücadele eden Ukraynalı kütüphaneciler ise canlarını hiçe sayarak, olabildiğince fazla sayıdaki belgeyi koruma altına alıyor. Tarih sahnesinden silinmemek için mücadele veren kütüphane görevlileriyle tanışın...
#Ukrayna-Rusya SavaşıKültür ve Turizm Bakanlığı 110 personel alımı ile kütüphane kadrolarına yeni personeller dahil edecek. Sözlü sınav ile yapılacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı 110 personel alımı 70 ve üstü puan almayı gerektirecek. İşte, Kültür ve Turizm Bakanlığı 110 personel alımı hakkında detaylı bilgiler
#Kültür Ve Turizm BakanlığıGrev yapan tavuklar, kendilerine muhteşem bir şehir kuran fareler, fantastik dünyalara açılan bir kütüphane, yeşil denizkızları, mahalleliyi ziyaret eden uzaylılar... Çocuk kitapları, ufkumuzu tahmin edemeyeceğimiz kadar genişletiyor, hayata alışık olmadığımız gözlerle bakmamızı sağlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle çocukları sahip oldukları o büyülü yaratıcılıkla bir kere daha buluşturan kitaplardan bir seçki hazırladık.
#ÇOCUKİngiltere’deki Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi, 22 yıl önce kaybolan Charles Darwin’in iki not defterinin bulunduğunu duyurdu. Kütüphane bugün yaptığı açıklamasında, Darwin’e ait, biri ikonik 1837 'Hayat Ağacı' taslağını içeren iki defterin, pembe bir hediye torbasının içinde, “Kütüphaneci, Mutlu Paskalyalar, X” mesajıyla bulunduğu belirtildi.
#İngiltere