Paylaş
Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi mezunu.
2013 yılından beri de Antalya İl Halk Kütüphanesi Gör-İşit Bölümü’nde kütüphaneci olarak görev yapıyor.
Belgüzar Hanım, meslek yaşamı boyunca engellilerin hayatın her alanında var olması gerektiğine inanmış.
Bu inançla sürekli çeşitli fikir ve projeler üretmiş.
2017 yılında işaret dili eğitimini tamamlayarak ‘İşaret Diline Merhaba’ atölyeleri düzenlemeye başlamış.
İşte bu atölyeler işitme engellilerin okuma kültürü oluşturabilmesini amaçlayan, ‘Kitaba Bak’ projesinin doğmasını sağlamış.
‘Kitaba Bak’ tozlu raflarda da kalmamış, İstanbul Yayıncılık Fikir Maratonu’nda 53 fikir arasında birinciliğe layık görülmüş.
Bu başarı Microsoft’un da dikkatini çekmiş.
ÇOK ÖZEL BİR ÖDÜL
Ve Belgüzar Aksoy Güler, Microsoft ve Habitat ortaklığında bu yıl 6’ncısı düzenlenen ‘Teknolojinin Kadın Liderleri’ yarışmasında ‘Engelleri Aşan Kadın’ ödülüne layık görülmüş.
Bu başarı hikâyesini ilk olarak Antalya İl Kültür Müdürü Candemir Zoroğlu’ndan dinledim.
Ve hemen Belgüzar Hanım’ı aradım, projenin ayrıntılarını anlatmasını rica ettim:
DÜNYADA BENZERİ YOK
“Bu proje işitme engellilerin okuma kültürüne katkı sunmayı hedefliyor. Ve dünyada bir benzeri yok. Proje sayesinde işitme engelliler, işaret diline çevirisi yapılmış kitaplardaki kelimelerin hem Türkçe karşılığını hem de işaret dili çevirilerine erişebilecek. Bu sayede hâlihazırda yetersiz kullandıkları Türkçeyi geliştirirken Türk işaret dilindeki kullandıkları kelime sayısını da artırma imkânı bulabilecekler.
HEDEF DOĞRU CÜMLE
Okumak ve anlamak iki farklı eylem. İşitme engelliler okuma kısmını gerçekleştiriyor ama kelimelerin gramer yapısı onlarda yok. Yine bizim 50-60 bin kelime ile konuştuğumuz Türkçeyi onlar 5-6 bin kelimeyle işaret diline çevirmek zorunda kalıyor. Sosyal medya hesaplarına bakarsanız, ‘Ben İstanbul gezmek. Çok mutlu’ şeklinde cümleler kuruyorlar. Hedef bunu değiştirmek.
BAKANLIK DESTEKLİYOR
Web sitesi ve uygulama (aplikasyon) aracılığı ile zaman ve mekândan bağımsız olarak işitme engellilerin kitaplara erişimine imkân sunacağından erişilebilir yanı da avantaj sağlayacak. Daha da sevindirici olan bu projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilmesi için ilk adımların atılmış olması.”
Engelli bireylerin ne kadar zor bir hayat sürdüğünü ne kadar empati yaparsak yapalım tam olarak anlayamayız.
*
O yüzden engelli bireylere yönelik çalışmaları çok daha fazla önemsiyorum.
*
Umarım bu proje sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bazı şeyleri değiştirir...
Paylaş