Rus muhalif lider Aleksey Navalniy'nin cezaevinde zehirlenerek öldürüldüğü iddiaları gündeme geldi. İddiaya göre, Navalniy'nin sağlık durumu aniden kötüleşirken öldürülmesi için sinir gazı Novichok'un kullanıldığı düşünüldü. Cezaevi sağlık personelinin olayla ilgili belgeleri değiştirdiği de iddialar arasında yer aldı.
#RusyaÇıkmaza giren Ukrayna savaşında yılın bitmesine günler kala önemli gelişmeler yaşandı. Ukrayna ordusu Kırım’da Rus çıkarma gemisi imha ettiğini duyururken, Rusya, Ukrayna’da kilit önemde bulunan Marinka kasabasını ele geçirdiğini öne sürdü.
#Ukraynaİngiltere’nin başkenti Londra’da Soho’da eğlenirken tanıştığı 3 erkeği sabaha karşı 4 sularında Chelsea semtindeki evine davet eden bir kadın, bir saat kadar sonra adamlar evini terk ettiğinde salonunda sergilediği içi doldurulmuş Kutup Kurdu’nun çalınmış olduğunu fark edince büyük şok yaşadı.
#Avrupa‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıDünya günlerdir Titanic gemisinin enkazına giderken Atlas Okyanusu’nda kaybolan Titan denizaltısını ve içindeki milyarderleri konuşuyor. "İkinci Titanic faciası" olarak nitelendirilen bu olay, zengin insanlar arasında trend olan ekstrem turizm kavramının da tartışılmasına neden oldu. Milyarderler neden ‘aşırı’ aktiviteleri tercih ediyor? Aldıkları riskin altında yatan psikolojik sebep ne? Yoksa buna mecbur mu kalıyorlar? Kayıp denizaltıda hayatını kaybeden milyarderler ve diğerlerinin heyecan arayışına uzmanlar ne diyor?
#TitanikTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, liderliğini yaptığı 7. Antarktika Bilim Seferi’ni tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Türkiye’nin bu çalışmaları yapması gerektiğini anlatmak için yıllarımı verdim. Şu anda Türkiye’de 100’den fazla bilim insanı bu seferlerle Antarktika’ya gitti ve bilimsel makaleler yayınladı, çok maliyetli ve büyük bir çalışma olan Kutup seferleri Türkiye için sürdürülebilir bir hal kazandı” dedi.
#TÜBİTAKİklim krizinin geleceklerini ellerinden aldığını düşünen 17 yaşındaki iki genç aktivist, kurdukları 1.5derece’ isimli Instagram günlüklerinde Türkiye’de çevre farkındalığı yaratmaya çalışıyor, “Keşke bu yaşta tutkularımızı özgürce takip etmeye zaman ayırsak ama önce gezegeni kurtarmalıyız” diyorlar.
#GazetehaberleriAvcılıkta çok iyiler, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını çiğ fok balıklarından karşılıyorlar, ayrıca sanatta da oldukça başarılılar. 10 parmağında 10 marifet olan bu enteresan halk hakkında daha fazlasını öğrenmek istediğinize eminiz. İşte Kanada İnuitleri’ni anlatan 10 ilginç özellik…
#İnuitlerÖrneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için ''Örneklendirme Cümleleri'' konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri Konu AnlatımıPolisiye tutkusu, çocukluğunda okuduğu Agatha Christie romanlarıyla başlayan İzlandalı yazar Ragnar Jónasson, ‘Kara İzlanda’ serisinin ilk kitabı ‘Kar Körlüğü’nde ‘Altın Çağ’ polisiyelerinin ‘whodunit’ (katil kim) kurgusunu İskandinav polisiyelerinin klostrofobik atmosferine yerleştirmiş. ‘Kar Körlüğü’ derin dondurucudan çıkarılmış bir Agatha Christie polisiyesi...
#Ragnar JónassonUyanış Büyük Selçuklu dizisiyle birlikte gündeme gelen isimlerden biri de Serdar Kılıç oldu. Doğadaki İnsan programıyla tanınan Serdar Kılıç, Ekin Koç, Buğra Gülsoy, Hatice Şendil, Gürkan Uygun, Leyla Lydia Tuğutlu, Sevda Erginci, Mehmet Özgür, Cemal Toktaş'ın oyuncu kadrosunda bulunduğu dizinin ilk bölümünde Sultan Alparslan karakterini canlandırdı. Peki, Uyanış Büyük Selçuklu’da Sultan Alparslan’ı canlandıran Serdar Kılıç kimdir?
#Uyanış Büyük Selçuklu’Da Sultan AlparslanSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 4’üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni gerçekleştiren Türk ekibin çalışmalara başladığını belirterek, “Türkiye’nin sınırları dışındaki ilk sabit Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi istasyonu kuruldu.” dedi.
#TeknolojiEmin Cihan Duyan (38) Anadolu Üniversitesi’nde çalışma psikolojisi anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapıyordu. Eşi Gonca Duyan (39) ise yoga eğitmeniydi. İşlerini bırakarak sekiz yaşındaki kızları Maya’nın hayali olan karavanla dünya turu için kolları sıvadılar. Önce bir kargo aracı alıp karavana dönüştürdüler sonra da ne zaman biteceği belli olmayan bir maceraya atıldılar. Şu ana kadar 20 bin km yol yapıp, 29 ülke gezdiler. Ayrıca UNICEF’le birlikte çocuklar için yardım kampanyaları da düzenliyorlar. Duyan ailesini Portekiz’de yakaladık serüvenlerini konuştuk.
#Karavanla Dünya TuruMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanı şahsımı telefonla arayarak Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin ismini Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirmeyi düşündüklerini ifade etmiştir." dedi. Bahçeli konuşmasında "Bize 'saray bekçisi' diyen Kılıçdaroğlu'na gerçekten acıyorum, perişanlığına üzülüyorum. O da biliyor ki Türkiye'nin bekası için bekçi olmaya hazırız." diye konuştu
#MhpSizleri soğuk diyarların sıcak insanlarıyla tanıştırmak istiyorum, ne dersiniz? Kar, geyik, somon, kuzey ışıkları, kahve ve Noel Baba… Finlandiya Laponya’sı çocuklu aileler, macera sever gençler ya da her zaman genç kalanlar için keyifli bir tatil ortamı… Hazır bu güzel coğrafyaya turlar da başlamışken bavulları hazırlamaya ne dersiniz?
#LaponyaEvet, yanlış okumadınız...Ben bir ‘Sonradan görme lüks düşkünü’yüm...’Çünkü lüksü sonradan gördüm...45-50 yaşımdan sonra yani...İzmir’in mütevazı bir mahallesinde doğdum, 45 yaşıma kadar mütevazı imkânlarla yaşadım.Sonra Allah yürü ya kulum dedi ve ben de yürüdüm.
#İzmirAntarktika 52 ülkenin bayrağı altında yönetiliyor. Şimdilik Türkiye bu ülkeler arasında değil. Söz sahibi olmak için ülkelerin bilimsel çalışmalar yapması şart. Bakanlıkların da desteklediği, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Kutup Araştırmaları Merkezi bunun için atılmış önemli bir adım. 5 yıl içinde Antarktika’da bir üs kurulması hedefleniyor.
#SeyahatCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hedeflerinin güzel bir ülkede kardeşçe yaşamak olduğunu belirterek, "O başçalan bizi bölmek, ayrıştırmak istiyor. Bölünmeyeceğiz, kavga etmeyeceğiz, beraber güzel bir Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz" dedi.
#Kemal KılıçdardoğluNev-i şahsına münhasır Hugo Chavez, Referans gazetesinde çalıştığım dönemde haftada bir hazırladığımız Amerika sayfası için bizi içerik sıkıntısından kurtaran isimdi. Dünyayı değiştirmek için yola çıkan Chavez’in her söylediği, her yaptığı tartışıldı. Seveni olduğu kadar, sevmeyeni de bol olan Chavez, ne olursa olsun şimdiden 21’inci yüzyılın unutulmaz liderleri arasında yerini aldı.