Alerjik reaksiyonların sebep olduğu anafilaksi olarak adlandırılan ve bilinen tabiriyle alerjik şok, tıbbi müdahale edilmediği durumlarda hayati risk oluşturur. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjik şok nedenlerinin moleküler alerji testleri ile çok ayrıntılı belirlenebileceğini ve oluşabilecek riskler için önlem alınabileceğini belirtti.
#Alerjik ŞokKuruyemiş alerjisi, en yaygın olan besin alerjisi türlerinden biridir. Belirtileri çok kısa sürelerde ortaya çıkan kuruyemiş alerjilerinin çok ciddi etkileri olabilir. Besin alerjileri neticesinde gerçekleşen alerjik şokların en yaygın sebebi de kuruyemiş alerjileri. Kuruyemişi yemek kuruyemiş alerjisi için tek sebep değil. Çok küçük bir kuruyemiş parçasının solunması bile alerjiye sebep olabilir.
#Kuruyemiş AlerjisiBesin alerjisi çocuklarda %6 oranında görülen sağlık sorunudur. Besin alerjisi olan çocuklar için pandemi döneminde okullarda bazı önlemler alınması faydalı olacaktır. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay ve Dernek üyesi Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan Besin Alerjisi olan çocuklar için okullarda alınabilecek önlemleri anlattı.
#ÇOCUKSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBebekken inek sütüne alerjisi olan Lorin’in en çok sevdiği besinlerden yumurtaya da alerjisi oluştu. Yediğinde ayak bileğine kadar tüm vücudu kıpkırmızı oldu. Annesi Gizem, Dünya Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında katıldığı seminerden öğrendiklerini paylaşıyor...
#Dünya Besin Alerjisi Farkındalık HaftasıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kapsamı genişletilen okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin hazırlıklar tamamlandı. İstanbul’da Şehit İbrahim Yılmaz Anaokulu, bu kapsamda 6 Şubat Pazartesi günü ders zillerinin çalmasıyla öğrencilerle bulaşacak olan menülerini tamamladı.
#MEBFıstık ülkemizde en sık tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Besin değeri oldukça yüksek olan fıstık çiz, taze ve kavrulmuş bir şekilde çok sık tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı sorunlara da teşkil etmektedir. Peki, çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığı gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere yer fıstığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Vücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinSabah kahvaltıları başta olmak üzere günün birçok saatinde yumurta yeme şansı bulunmaktadır. İnsanların yumurtayı çok sevdiği bilinmektedir. Bunun yanında en yararlı ve doyurucu besinler arasında yumurta ilk başlarda gelmektedir. Yumurta sivilce yapar mı? Haşlanmış ya da tavada yumurta yemek sivilce çıkarır mı tüm detayları ile derledik.
Alerji, çoğu insan için zararsız nitelikte olan maddeler bazı insanlar için zararlı ve rahatsız edici olabilmektedir. Alerji etkisi yapan maddeler genellikle alerjen olarak ifade edilir. Bu alerjen maddeler evcil hayvanlar, toz akarları, polen, böcekler, bazı ilaçlar ve bazı gıdalarda bulunmaktadır. Çoğu insan maruz kaldığı bu alerjik hastalıklar hakkında daha pek çok konuyu merak etmektedir. Bu bakımdan sizin için Alerjik hastalıklar nelerdir ve neden olur? Alerjik hastalıklara hangi bölüm bakar, belirtileri ve tedavileri nelerdir detaylarıyla derledik.
#SağlıkYüz yüze eğitime başlayan çocuklar için okullardaki tehlikelerden biri şüphesiz salgın. Ancak yıllardır bitmeyen yemekhane ve kantin sorunu da yeniden gündemde, veliler isyanda. Gerekli yönetmelikler var ama denetim eksik. Uzmanlar çocuklara yasak koymak yerine onları bilinçlendirmemizi tavsiye ediyor.
#ObeziteFındık alerjisi, hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen bir alerji çeşididir. Fındığın direkt olarak tüketilmesi ya da toz halinde iken koklanması da alerjinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fındığa alerjisi görülen kişilerin bazı besinlere de alerjisi olduğu bilinir. Bu besinler; kaju, antep fıstığı, badem, Brezilya fındığı, ceviz, muskat, su kestanesi, acı bakla unu, Hindistan cevizi, fasulye, soya, mercimek olarak sıralanabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fındık AlerjisiSağlıklı besinleri tüketmek hem kişiyi hastalıklardan korur hem de dinç ve güzel bir görünüm oluşturur. Kabak çekirdeği de sağlığa yararı olan bu besinler arasında yer almaktadır. Özellikle besinlerin çekirdekleri de farklı biçimlerde kullanılmaktadır. Kabak çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Çocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor” dedi.
#Dr. Serdar NepesovÇocuklarda besin alerjilerinin son 20 yılda 3 kat arttığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, Bu durumun daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini biliyoruz. Besin alerijisinin yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için de ayrıca dikkatli olunması gerekiyor dedi.
#Besin AlerjisiÇocuklarda Türkiye’de 6’ncı sırada görülen besin alerjeninin mercimek olduğuna dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Ülkemizde yapılan çalışmalarda mercimek alerjisi olan Türk çocuklarının yüzde 83’ünde başta nohut olmak üzere diğer baklagillere de alerjisi olduğu saptanmıştı. Örneğin mercimek alerjisi olan çocuklarda nohut, bezelye, yer fıstığı ve soya gibi diğer baklagiller ile de alerji görülebilmektedir” dedi.
#BeslenmeÇocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasının sık hastalanmalarına sebep olabileceğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Çocuk Sağlığı