Aksaray'da 3 katlı iş hanındaki dükkanlarda et ve sakatat ürünlerinin özensizce muhafaza edildiği, işletmelerin hijyen koşullarına uymadığı öne sürülerek sosyal medyada tepki oluştu. Manav ve kasapların yan yana yer aldığı çarşıda yerlerde çöp, kir ve kan lekeleri bulunduğu; ürün kesme, tartma ve taşımada kullanılan ekipmanların kirli bir şekilde tutularak, dışarıda bırakıldığı görüldü. Çarşının üst katında dükkanları bulunan esnaf da koku ve hijyen koşullarına dair şikayetlerini dile getirdi. Esnaf Metin Kabakkaya, "Esnaf arkadaşların kendilerine şikayetimizi dile getiriyoruz, ciddiye almıyorlar. Belediyenin, bakanlığın burayı denetlemesini istiyoruz. Burada tavuk satıyorlar ama kim bilir kaç günlük? Buradan şahsen ürün almam, kimseye tavsiye de etmem. Kokudan aşağı inilmiyor. Burası hastalıklara uygun bir ortam. Denetlenmesini, temiz olmasını istiyoruz" dedi.
#SakatatDers kitaplarında yer alan ve dilin farklı bölümlerinin farklı tatları algıladığına işaret eden o grafiği hepimiz hatırlarız. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir makale bu konuda pek çok detayı yanlış bildiğimizi ortaya koydu.
#DilYaz tatilinin kalan günlerinde Çeşme Yarımadası’na gitmeye hazırlanıyorsanız, bu rehber tam size göre... Her sezon yenisi, eskisiyle popüler mekânları ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla hareketi hiç eksik olmayan Çeşme-Alaçatı hattında nereye gidilir, nerede yenir, işin içinden Çeşmeli bir isme, Alaçatı’daki Kestelinn’in şefi Beste Bağlayan’a sorduk...
#Lezzetli HayatBahçeşehir Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Dilistan Shipman ile BAU Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mutfak Direktörü Şef David Shipman, çok farklı ve sektöre örnek olacak bir projeye imza atmış. Galata Kulesi’ne paralel Tutsak Sokak’ta kısa bir süre önce açtıkları İtalyan restoranı Scarlatta’nın servisten mutfağa tüm ekibi, gastronomi mezunu ve kendilerinin yetiştirdiği eski öğrencilerinden oluşuyor.
#Müge AkgünUkrayna’yı gezmeye devam ediyoruz... Lviv’den sonra yerel tatlarıyla ünlü Transkarpatya bölgesindeyim. Mukacheve, Uzhgorod, Berehove isimli üç küçük şehirden oluşuyor. Farklı kültürlerin birbirine karıştığı kozmopolit bölgenin yemekleri neredeyse uçağımızı kaçırtacak kadar lezzetli. Diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar da ucuz.
#HürriyetRamazan sofrası denilince aklımıza çeşit çeşit yemekler gelir. Oysa Son Peygamber’in iftarlarından, sultanların iftarlarına varana dek sofra kültürü büyük bir değişim geçirdi. Gündelik alışkanlıklarımız çok değişse bile ‘Ramazan Medeniyeti’nin temel alışkanlığı günümüzde de sürüyor.
#YazarBoşnak mutfağının ünlü köftesi pljeskavica İstanbul’da büyük ilgi görüyor. Boşnak mutfağının ünlü köftesi pljeskavica İstanbul’da büyük ilgi görüyor. Özel üretim eti ile benzerlerinden ayrılan pljeskavica’nın sırrı özellikle Bosna-Hersek ve Sırbistan’dan Türkiye’ye göç edenler tarafından nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Pljeskavica, böreği ve et ürünleriyle ünlü olan Boşnak mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Boşnak mutfağının lezzetlerinden olan çevape’den üretilen pljeskavica sofraların vazgeçilmezi oldu. Kahvaltıda da yenen çevape, 6 santimetre boyuna ve 1 buçuk santimetre enine getirilerek, zaman geçtikçe yuvarlak bir şekil verildi ve ‘pljeskavica’ adını aldı. İste kurutulmuş et, Boşnak sucuğu ve kaşar ilave edilerek farklı tatlar ile bir araya getirilen pljeskavica’nın sırrı, Balkan göçmenleri tarafından Türkiye’de nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Çevape’den sonra üretilen ve sevilen bir lezzet olan pljeskavica’nın zaman geçtikçe farklı lezzetlerle bir araya getirildiğini belirten Esat İlker Balota, pljeskavica’nın tamamen el yapımı bir köfte çeşidi olduğunu ancak makine yardımıyla da yapılabileceğini belirtti. Boşnak nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa’da et lokantası işleten ve yaptığı pljeskavica’lar ünlü olan Muharrem Balota, Boşnak mutfağının geleneksel köftesini diğer köftelerden ayıran en temel özelliğinin et seçimi olduğunu belirterek, "Köfte Sancak’ta, Bosna’da, Sırbistan’da 50 seneden beri devam eden bir üründür. Pljeskavica’nın harcı, köftenin hamuruyla aynıdır. Şekli gereği farklıdır. İki lezzet de ayrı ayrı sevilir" dedi.
#BayrampaşaGürültücü, hülyalı, gizemli, biraz şımartılmış, kimi zaman rahatsız edici ve büyüleyici... Geçmişte Roma’nın tarihi bölgelerinde yoğunlaşan turist kalabalıkları artık merkezin dış çeperlerinde yeniden yapılanan hayat alanlarına kayıyor. Turistik rotaların dışında bir tatil hayal ediyorsanız ‘centro storico’nun dışında dolaşın. Testaccio pazarındaki tezgâhlarda pizza tadın, pazar günü kurulan Porta Portese bit pazarında turlayın, San Lorenzo ve Tiburtina semtlerinin gece kulüplerinde eğlenin, Neve di Latte ve La Mucca Bianca gibi semt dondurmacılarında ağzınızı tatlandırın. İyi bir planlamayla şehrin önemli bölümünü 2,5 günde keşfedebilirsiniz.
#Roma Gezi RehberiAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim görevlisi Dr. Elif Aykın Dinçer, geliştirdiği cihazla protein değeri yüksek, tuz oranı düşük, soğuk zincire gereksinim duyulmayan, taşıması kolay, 3 aya kadar oda sıcaklığında muhafaza edilen kurutulmuş et elde etti. Dr. Dinçer, özellikle operasyon ya da tatbikat için uzun süreli kırsalda kalan askerler için ideal bir ürün olduğunu vurguladı.
#EtPek çok deprem atlatsa da Meksika’daki Oaxaca şehrinin tarihi dokusu büyük oranda ayakta. Son yıllarda kimi iyi kimi kötü yönde yaşanan değişimler, ılık yarı tropikal iklimi, sömürge döneminden kalan İspanyol mimarisi, zengin mutfak kültürü ve zanaatları, heyecan verici sanat atmosferi pek çok yabancının şehre yerleşmesine neden oldu. Baş dönürücü hızla sanat galerileri, butik oteller, kaliteli restoranlar, gözde mezcaleria’lar açılıyor. Meksika’nın dalgalı demokrasisini, karmaşık tarihini güzellik ve acımasızlıklarıyla tanımak için ideal mekân olan şehir cazibesini gün geçtikçe artırıyor.
#SeyahatAfrika’nın güney ucunda bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti, 55 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en müreffeh birkaç ülkesinden biri. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir değil, tam üç başkent var. Üstelik bu başkentler, federe devletlerin başkenti statüsünde değil, aksine her biri tüm ülkenin resmi başkenti. Zira yasama, yürütme, yargı erklerinin ayrılığını iyice vurgulamak için, bu erkleri temsil eden başkentleri de farklı bölgelere taşımışlar. Bloemfontein, yargı başkenti; Pretorya, yürütme başkenti (yönetsel başkent) ve Cape Town yasama başkenti olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde varlık gösteriyor.
#Güney AfrikaBaşlık sizde neyi çağrıştırdı bilmiyorum ama ben epeyce düşünüp alakasız şeylerle ilişkilendirmeye çalışmıştım kendimce. Eski dostum Ahmet’le Sakarya Caddesi’ne uğrayıp, taze sardalye aldıktan sonra Ankaray’la evinin bulunduğu -Ankara’nın eski ve güzel mahallesi- Beşevler’deki evine gittik. Ahmet’in sevgili eşi Ayşen, güzel kızımız Yağmur’la birlikte, sardalyenin yanına mükellef bir sofra hazırlamışlar. Sofradakilerin çoğu bilindik şeyler. Ancak, bir tanesini tanımakta zorlandım.
#ANKARAKaosun kalitelisi, betonarmenin yeşiliklisi, dev ve bir o kadar içten... Güney Amerika’nın en kalabalık metropolü 20. yy’ın ortasına kadar kahve ticareti merkeziydi. Kuzeydoğudan gelen ve hiç bitmeyen göçmen akınıyla büyüdü. Güneşi perdeleyen gökdelenlerle dolu şehri bir bakışta kavramak zor. Zenginliklerini adeta gizliyor: Dünya standartında restoranlar, kaliteli Brezilya müziği, alternatif tiyatrolardan yepyeni müzelere dinamik kültür ve sanat ortamı... Halkı içten, açıksözlü. Kentin lüks bölgeleri merkezin dışında. Merkez ise çok dinamik, kültürel açıdan canlı, bununla birlikte arka sokaklar iyi ve kötü sürprizlere açık. Bu nedenle zenginler daha yeşil ve lüks semtleri tercih ediyor.
#Sao PauloÇalışma hayatı koşturmacası malum. Ama insanın iyi yemek yemesi de önemli. YouTube kanalımda, öğrencilerle her zamankinden daha içli dışlı bir muhabbette olduğumdan beri görüyorum ki yeni jenerasyon okula, işe yemek götürmeyi ayıplamıyor. Aksine, sağlığına, formuna dikkat etmek anlamına geldiği için havalı buluyorlar. Buradan hareketle herkese dışarıda yanlarına alabilecekleri, sağlıklı yemek önerileri vermek istiyorum.
#İş Yerinde Sağlıklı BeslenmeAtlantik kıyısında, İspanya sınırına 18 kilometre uzaklıktaki Fransız sayfiye kenti Biarritz, 1950’lerde sörf modası yaygınlaşmaya başladığında popüler olmuştu. Köpük misali uçup giden popülerliği yıllar sonra sahilindeki canlanmayla tekrar gündeme geldi. Fransız modacıların ürünlerini satan lüks butikler, şık pastaneler, restoranlar, meze kültürünü canlandıran barlar Fransız Bask Bölgesi’nin bu sevimli şehrine yine eski parlak günlerini getirdi.
#Seyahatİspanya ile Fransa’nın sınırında iki ülkeyi birbirinden ayırıyor Pirene Dağları. Sanki Fransa ve İspanya halklarının birbirine karışmasını engellemek istercesine... Hedef Pirene Dağları’nın gözde Val d’Aran (Aran Vadisi) bölgesindeki Baqueira-Beret kayak merkezi. İspanyol jet sosyetesiyle birlikte gerçek spor tutkunlarını birleştiren karışık bir ziyaretçi kitlesine sahip kayak merkezinin tam 50 yıllık bir geçmişi var. Pirene Dağları’nın eşsiz doğası içinde hem kayak, hem doğa sporları hem de kültür turizmi açısından önemli bir bölge.
#İspanyaEpey zamandır gitmeyi düşündüğümüz Madrid seyahatini ekim ayının başında gerçekleştirdik. Her yurt dışı seyahati gibi yine güzel anılarla döndük. Yeni yerler görmenin, farklı bir kültür tanımanın mutluluğu, yolculuğun yorgunluğunu aldı. İşte seyahatimizden geriye kalan Madrid...
#Seyahat