Pireneler’de göğe asılı pistler
İspanya ile Fransa’nın sınırında iki ülkeyi birbirinden ayırıyor Pirene Dağları. Sanki Fransa ve İspanya halklarının birbirine karışmasını engellemek istercesine... Hedef Pirene Dağları’nın gözde Val d’Aran (Aran Vadisi) bölgesindeki Baqueira-Beret kayak merkezi. İspanyol jet sosyetesiyle birlikte gerçek spor tutkunlarını birleştiren karışık bir ziyaretçi kitlesine sahip kayak merkezinin tam 50 yıllık bir geçmişi var. Pirene Dağları’nın eşsiz doğası içinde hem kayak, hem doğa sporları hem de kültür turizmi açısından önemli bir bölge.
Uçak Barselona Havaalanı’na inerken uçsuz bucaksız sahile, Akdeniz’in derin maviliğine, kıyı boyunca uzanan plajlara bakıyorum. Kuzeye doğru yükselen dağlar bir süre sonra karşılaşacaklarım hakkında ipucu vermekten uzak, sanki kendini saklıyor. Kış ortasında şimdiden bahar patlamış, güneş insanı deniz kıyısına koşturacak kıvamda. Bir yanlışlık olmalı diyorum... Biz buraya kayağa gelmiştik!
Hedefimiz Baqueira-Beret kayak merkezi. Evet, biz Barselona’ya kayağa geldik ve aslında bu hiç de yadırganacak bir durum değil. Ben ekibin çaylaklarındanım. SCIJ grubunda ilk tecrübem. SCIJ (Ski Club International des Journalistes) Uluslararası Gazeteciler Kayak Kulübü 46 ülkeden 2000’in üzerinde üyesi olan uluslararası bir dernek. 1955’ten beri her yıl bir kayak merkezinde buluşuyor, kayak yapıyor, keyifle yiyip içip eğleniyor, ama aynı zamanda yarışlar tertipliyor ve gazetecilik sorunlarını tartışıyor.
KRALIN UĞRAK YERİ
Vall de Boí için Pireneler’in göğe erdiği yer yakıştırması yapılıyor. Burada Kayak pistleri her türlü seviyede kayakçıyı tatmin edecek çeşitlilik ve uzunlukta, hafta sonu bile kalabalık değil.
Pirene Dağları, İspanya ile Fransa’nın sınırını oluşturuyor. Sanki Fransa ve İspanya halklarının birbirine karışmasını engellemek istercesine iki ülke arasına set gibi dikilmiş. Aslında kimselere karışmak istemeyen bu dağların kendi halkı. Val d’Aran’ın bağlı olduğu Katalan bölgesi zaten ayrılıkçı bir duruşu olan ve İspanyolcadan ayrı olarak Katalanca konuşulan bir yer. Bölgenin kayak merkezi haline gelmesinin 50 yıllık geçmişi var, ilk kayak tesisleri 1964’te kurulmuş. Şu anda İspanyol jet sosyetesiyle birlikte gerçek spor tutkunlarını birleştiren karışık bir ziyaretçi kitlesine sahip.
Şoförümüz bize ufak bir sır veriyor. Önünden geçtiğimiz sıra taş evlerin İspanya Kralına ait olduğunu, hatta o sırada tüm kraliyet ailesinin de orada olduğunu öğrenip şaşırıyoruz.
Kayak pistleri her türlü seviyede kayakçıyı tatmin edecek çeşitlilik ve uzunlukta, hafta sonu bile kalabalık değil, telesiyejlerde hiç sıra beklenmiyor. Aynı pistlerde çoluk çocuk aileler, cıvıl cıvıl gençler birbirini hiç engellemeden kayıyor. Mola için basit self servis yerlerden müzikli lounge tipi duraklara kadar pek çok seçenek var. Bu noktalar bulundukları rakımla anılıyor; kayakçılar arasında 1500’de buluşalım, yok 1800’e gidelim gibi bir jargon hâkim.
KÜLTÜR VADİSİ
Val d’Aran Bölgesi’ni kayak ile kısıtlamak haksızlık. İkinci gün dizlerim iflas halde kayaktan vazgeçip kültür turuna katılıyorum. Civarda UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne giren pek çok eser var. Özellikle Lleida Bölgesi’ndeki Vall de Boí (Boí Vadisi) romanesk mimarinin en iyi örneklerine sahip. Romanesk mimari süsten ve gösterişten uzak, basit ve yalın, içten ve dolambaçsız, dosdoğru tarzıyla Aran insanının özgür ruhunu tam anlamıyla yansıtıyor. Tarihi çevre dokusu hiç bozulmamış, gözü tırmalayan, pitoresk dağ manzarasını zedeleyen hiçbir şey yok. Her kasabada yüksek çan kuleleriyle birbirinden güzel taş kiliseler var. Vall de Boí için Pireneler’in göğe erdiği yer yakıştırması yapılıyor, çan kuleleri de sanki bu sözü doğrulamak istercesine bulutlara doğru uzanıyor.
DENİZİN ADI, DAĞIN TADI
Katalan mutfağını en can alıcı şekilde özetleyen sözcükler ‘Mar i muntanya’ yani ‘Deniz ve dağ’. Nitekim bölge mutfağında et ve balık, tavuk ile deniz mahsulleri pek çok yemekte bir arada pişiriliyor. Val d’Aran ise tam bir dağ mutfağı cenneti. Yabani incir yaprağına sarılmış veya dağ otları ile kaplanmış keçi peynirleri müthiş. Meşhur Val d’Aran peyniri ise çiğ inek sütünden yapılıyor. Pek övündükleri Iogort ise bildiğimiz yoğurt. Dağ kokulu bal mèu inanılmaz, dağ meyvelerinden yapılan reçeller ve ezmeler çok güzel.
Bize yakın bir lezzet ise domatesli ekmek yani Aranase dilindeki adı ile pa amb tomàquet. Kızarmış ekmek üzerine domates rendesi sürülüp üzerine sızma zeytinyağı gezdiriliyor. Kahvaltı büfesinde mutlak var, buz gibi bir beyaz şarap eşliğinde de iyi gidiyor. Kurutulmuş et ürünleri de tipik Aran tatları arasında.
PİSTLERİN UZUNLUĞU 155 KM
Bölgede köyler arasında halk otobüsü işliyor, oteller ile kayak pistleri arasında ise ücretsiz shuttle sistemi var. Sadece Baqueira Beret bölgesinde toplam 155km uzunluğunda 103 pist seçeneği, saatte 59.424 kişi taşıma kapasiteli 34 lift var. Ayrıca pist dışı toz karda heli-skiing yapmak için helikopter imkânı da bulunuyor. Kayak, snowboard ve cross-country ekipmanı kiralama seçenekleri çok, ayrıca yakındaki kent merkezi Vielha’da pek çok spor malzemesi satan outlet bulunuyor. Mart sonuna kadar, hatta nisan ayına kadar kayak yapacak kar olması ve fiyatların uygunluğu da bölgeyi ayrıca cazip kılıyor. Kayak tatilini birkaç günlük bir Barselona gezisiyle birleştirmek de mümkün.