Yeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriÜlkemizin hemen her yöresinde keşkek yapılır ama özel günlerde... Birlik ve beraberliğin, ortak bir kaderi paylaşmanın, karşılıklı sevgi ve empatinin bir ifadesidir. Bizim evde Erzincan usulünde, kuzu gerdan ve köy bulguruyla yapılırdı. Ya Rabbim o ne lezzetti! Kızıltoprak’ta birkaç ay önce ziyaret ettiğim Herise’deki keşkekse Ege usulü. Dana gerdan ve yarma buğdaydan zeytinyağıyla yapıyorlar. Allah için düzgün ve zevk veren bir keşkek... Günlük çıkan mezelerinden karışık ot yoğurtlama ve bahar favasını da beğendim.
#HeriseBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuSoğuk geçen şubat ayını ısıtan nedenlerin başında çoğumuz için Sevgililer Günü geliyor. İster ‘Ben kutlamam’ diyenlerden, ister uslanmaz romantiklerden olalım, 14 Şubat geldiğinde sevgilimizi mutlu edecek birkaç jest yapmak, onu gülümsetmek istiyoruz. Evde baş başa olmayı tercih edenler için biraz afrodizyak tatların biraz da şef elinden lezzetli tariflerin yardımıyla romantik bir sofra kurmak hiç de zor değil. 7 Catering isimli firmasıyla davet ve organizasyonlar için menüler hazırlayan Ebru Erberdi, bizim için zarif bir Sevgililer Günü sofrası kurdu, masayı gecenin geri kalanında ağırlık yapmayacak, tadı ve görüntüsüyle bu akşamı özel kılacak lezzetlerle donattı.
#Sevgililer GünüBir zamanlar sarayda ve konaklarda özel Saksonya porseleninden testilere konup dağıtılan aşure, zengin bir kültürel mirasa işaret ediyor. Muharrem ayında olduğumuz bu günlerde hâlâ tüm Anadolu’da süren bu geleneğin tarihçesine uzanalım...
#AşureAşure tarifi, Muharrem ayının içerisinde idrak edilen bu günü feyziyle geçirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konu oluyor. Bol malzemeli olanı makbul olan aşure, genellikle 41 çeşit malzeme içermesi ile rivayet edilmektedir. Ancak 41 çeşit malzeme yerine, tuz, bal ve süt de eksikliği tamamlayabiliyor. İşte, aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AşureHicri takvime göre Muharrem ayının 10. Günü hazırlanan aşurenin yapımıyla ilgili araştırmalara başlandı. Çeşitli bakliyat ve malzemelerle hazırlanan geleneksel lezzetimiz aşure için, herkes sevdiklerine en iyisini sunmak istiyor. Peki, Aşure kaç malzeme ile yapılmalı, hangi malzeme ne zaman eklenmeli? Aşurenin yapımında önemli tüyolar…
#Aşure Kaç Malzeme İle YapılmalıEge mutfağında sıkça yer bulan fava evde yapılabilen en kolay ve en lezzetli meze çeşitlerinden biri. Her evde bulunan malzemelerden yapılan favayı ana yemeğinizin yanında sunarak sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Peki, fava nedir, neyden yapılır? İşte fava yapımında kullanılan malzemeler ve fava yapımının ipuçları…
#FavaBugünlerde sebze-meyve bollaştı, her şey en lezzetli döneminde, buzluklarımızı doldurmaya başlayabiliriz. Taze taze aldığımız ürünleri dondurmak hem yemek yaparken zamandan tasarruf ettiriyor hem de israfı önlüyor. Buzluktan çıkan bir parça brokoli kimi zaman bir bebeğin çorbasına lezzet katıyor, kimi zaman da mutfağa az vakit ayırabilenlerin sağlıklı yemek derdine derman oluyor. Taze fasulyeden ananasa, dereotundan et suyuna hemen her şeyi buzlukta saklayabilirsiniz. Püf noktalarını bilin, yeter...
#Sebze MeyveAna yemeklerin yanında sofralarımız olmazsa olmazını salatalar oluşturuyor. Özellikle akşam yemeklerinde bol sulu domateslerle yapılmış gavurdağı salatası, kırmızı etlerin yayında tercih ediliyor. Taze sebze ve kolay malzemelerle hazırlanan gavurdağ salatasının hazırlanışı oldukça kolay. Peki, gavurdağ salatası nasıl yapılır? İşte, pratik ve yapımı kolay gavurdağ salatası tarifi.
#Gavurdağ Salatası TarifiDünya da var olan önemli canlılardan birisini de bitkiler oluşturur. Bitkiler hem oksijen alabilmemiz için hem de beslenmemiz için öneli olan canlı türüdür. Bunların yanı sıra birçok bitki bir tohum varlığı sonucu meydana gelir. Oluşmaları için tohum gerekir. Tohumun büyüyüp gelişmesi ile de nohut meydana gelmektedir. Nohut tohumu nasıl ve zaman ekilir? Nohut tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
Ailece evdeyiz bu sene... Zorluklarla geçen 2020'yi uğurlayıp yeni umutlarla, en çok da sağlık dileyerek 2021'i karşılayacağız. Kuru bakla ile hazırlanan limonlu, zeytinyağlı nefis bir fava, sıcacık kaşarlı patates köfteleri ve ortaya yemyeşil bir salata... Rosto köfte, Portakallı pilav ve en klasiklerden olan muzlu rulo pastadan oluşan "evde yeni yıl menüsü" hazırladı Şef Gülhan Kara sizler için... Sağlık, huzur, mutluluk, sevgi, barış dolu gelsin 2021...
#Yılbaşı Menüsüİnsan vücudunda hayati önem taşıyan minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan enzimlerin çalışması için kilit role sahiptir. Peki, magnezyum başka ne işe yarar? Magnezyum hangi besinlerde bulunur? Magnezyum eksikliği nasıl giderilir? Konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrendik.
#MagnezyumHatay sofralarının sevilen meze türlerinden birisi olan bakla humusu, kolay tarifi ile sofralarınıza konuk oluyor. Kapalıçarşı’ya benzerliği ile bilinen Antakya Uzun Çarşı esnafının öğle yemeği menüsünün vazgeçilmezi olan bakla humusu, ilginç bir ritüele de ortaklık yapıyor.
#Bakla HumusuFava, Türk mutfağının en lezzetli zeytinyağı mezelerinden biri olarak sofralarımızda yer buluyor. Özellikle bezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi baklagillerle hazırlanan fava, doyurucu olmasının yanında protein bakımdan da oldukça zengin. Favayı sizler de ilk kez yapacaksanız, bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, fava nedir nasıl yapılır? İşte lezzetli ve pratik fava tarifi.
#Fava Nasıl YapılırTürk halk geleneğinde önemli bir yeri olan aşure, yüz yıllardır muharrem ayı içinde yapılarak komşulara ve akrabalara dağıtılıyor. İçeriğindeki zengin besinlerle sağlık içinde oldukça faydalı olan aşurenin nasıl yapılığı ve tarifi de 2019 aşure gününün gelmesiyle birlikte merak ediliyor. İşte araştırılan "Aşure nasıl yapılır?" sorusunun yanıtı..
#Aşure NasılMübarek Muharrem ayı devam ederken, Aşure günü de merak konusu oldu. Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Aşure günü, Muharrem ayının 10. günü içerisinde yer alıyor. Aşure günü toplumsal dayanışma ve yardımlaşma açısından toplumumuzda geleneksel olarak manevi değerler taşıyor. Peki, Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Aşure Günü Ne Zaman?Muharrem ayının başlaması ardından gözlerin çevrildiği aşure günü için geri sayım devam ediyor. Aşure günü, İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı Muharrem ayı içerisinde idrak ediliyor. Türkiye'nin dört bir yanından aşure kokuları yayılıyor. Peki, 2019 aşure günü ne zaman?
#Aşure GünüKurulduğu 2016 yılından beri Gaziantep’in kültür, sanat, tarih ve turizm alanında yayın ve araştırmalar yapan ve bu zamana kadar 31 kitap, 6 belgesel ile 10 çocuk dergisi çıkaran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Gazikültür A.Ş. önemli bir başarıya daha imza attı.
#Gaziantep Mutfağı