Halk arasında su gebeliği olarak da anılan boş gebelik, hamilelik planları yapan anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Boş gebelikte yumurta döllenmez ve rahim duvarına tutunur. Bu durumda gebelik kesesi oluşsa da fetus oluşmaz. Peki, boş gebelik belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte boş gebelik, tedavisi, nedenleri ve merak edilenler...
#Boş GebelikÇocuk sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerde 1/3 kadına ait neden, 1/3 erkeğe bağlı neden, 1/3 oranda ise her ikisine bağlı problem ortaya konulmaktadır. Kadın kısırlığına sebep olan faktörler ele alındığında ise rahim kaynaklı birtakım sorunlara rastlanılmaktadır. Bu grup hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahimde şekilsel bozukluklar mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda detaylı ultrason muayenesi ve rahim filmiyle problem tespit edilip gebeliği engelleyebilecek risk faktörleri değerlendirmeye alınır. Bazı hastalarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken bazen de cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir.
#HisteroskopiPOLİPLERİN vücudun içinde büyüyen küçük bir et parçası olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “Bağırsaklar, ses telleri, rahim ağzı ya da rahim içi gibi farklı yerlerde de olabilirler ve yerleştikleri yere göre şikayetlere yol açarlar. Bazen hiç bir şikayet vermez, muayene ve yapılan görüntüleme yöntemleri sırasında tesadüfen fark edilirler” dedi.
#1Kendi bebeğini doğurması mümkün olmayan kardeşi için taşıyıcı anne oldu. ABD'nin Nashville şehrinde yaşayan ikiz kardeşler Sarah ve Cathey’nin kanser, hayatta kalma mücadelesi ve anne olma isteğine dair ilginç hikayesi...
#Taşıyıcı AnneBu hastalık rahim kanseri, rahim iç zarı kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılmaktadır. Jinekolojik kanser çeşitlerinden birisi olan rahim kanseri (rahim iç zarı kanseri), endometrium kanseri olarak da bilinmektedir. Endometrium kanseri, rahim iç zarının kanserleşmesi ile ortaya çıkar.
#Rahim KanseriMol gebelik öncelikle anormal bir gebeliktir. Hatalı döllenme sonucunda oluşur. Bunun sonucunda hem plasentanın oluşumunda hem de fetusta anormallikler görülür. Bu kişilerde gebelik testi pozitiftir ve tüm gebelik bulguları ortaya çıkar, hatta bunlar normalden daha şiddetli olabilir. Ama ultrasonda fetüs görülmez ya da anormal gelişim gösteren bir fetüs vardır. Benzer şekilde plasenta da anormal yapıda, kistik, üzüm tanesine benzer şeklidedir. Bazen mol gebelik olan kadınlardan vajinadan bu kistcikler üzüm tanesi gibi dökülür. Bu nedenle halk arasında mol gebeliğe üzüm gebeliği de denmektedir.
#Mol GebelikAğız florasında zaten var olan bakteriler, ağız bakımı yetersiz olan bireylerde diş yüzeyinde materia alba dediğimiz bakteri ve yemek artığından oluşan bir tabaka oluştururlar. Bu tabaka hem bakteri üremesi için elverişli bir ortam oluşturur hem de bir süre sonra diş taşına dönüşecek olan tabakadır.
#Diş Eti ÇekilmesiPeriodontoloji (Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi), diş hekimliği bölümünün ana bilim dalıdır. İnsan sağlığı için çok önemli dişleri ana konusu olarak alır. Ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Diş sağlığı direk vücut sağlığını da etkilediği için diş sağlığınıza çok dikkat etmelisiniz. Periodontoloji hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.
#Periodontoloji Nedir?Dişleri fırçalarken oluşan kanamalara dikkat edilmesi ve en kısa sürede önlem alınması gerekiyor. Diş eti kanamaları bir çok ağız probleminin habercisi olabilir ve diş kaybına sebep olabilir. Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar, diş eti hastalıklarına dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.
#DişSadece sıcak ortamlarda değil, gün içinde stres gibi etkenlerle de yaşanan aşırı terleme sorunu, kişilerin sosyal hayatını da olumsuz etkiliyor. Koltuk altı, baş bölgesi, ayak ve elde görülen aşırı terlemenin bir sağlık sorunu olduğunu ve çok kolay tedavi edilebildiğini belirten Estetik, Plastik ve Rekontrüktif Cerrahı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, aşırı terleme yapan Hiperhidroz hastalığı ile ilgili tedavi yöntemlerini ve önerilerini anlattı.
#Kişisel BakımSadece sıcak ortamlarda değil, gün içinde stres gibi etkenlerle de yaşanan aşırı terleme sorunu, kişilerin sosyal hayatını da olumsuz etkiliyor. Koltuk altı, baş bölgesi, ayak ve elde görülen aşırı terlemenin bir sağlık sorunu olduğunu ve çok kolay tedavi edilebildiğini belirten Estetik, Plastik ve Rekontrüktif Cerrahı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, aşırı terleme yapan Hiperhidroz hastalığı ile ilgili tedavi yöntemlerini ve önerilerini anlattı.
#HiperhidrozAyak sağlığı her mevsim önemli olmakla birlikte yaz aylarında daha çok görünür hale gelen ayakların bakımı daha da önem kazanıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sıklıkla çıplak ayaklarla giyilen sert tabanlı terlikler, sandaletler, topuklu ayakkabıların ayaklarda çatlamalara, kuruluklara, nasırlara sebep olabildiğini belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Ayrıca eğer ayaklarda mantar, siğil gibi bulaşıcı enfeksiyonlar varsa, iyi temizlenemeyen ve havalandırılamayan ayakkabılardan tekrar tekrar bulaş olabiliyor” açıklamasında bulundu.
#SağlıkHamilelikte kanama neden olur? Hamileliğin ilk üç aylık döneminde kanama olması normal mi? Fazla miktarda olan ve uzun süren kanamaların ciddi problemlerin habercisi olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman, Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamileGeçtiğimiz günlerde Insider’da yer alan habere göre yenidoğan bir bebeğin ikiz kardeşine hamile olarak doğduğu, minik bebeğe doğumdan hemen sonra acil bir şekilde sezaryen yapıldığı haberi yayınlandı. Ana rahmindeyken embriyoların henüz erken aşamadayken füzyona uğraması sonucu ikizini rahminde taşıyan ve “Itzmara” adı verilen minik kız sezaryenle dünyaya geldi. Doğumdan bir gün sonra doktorlar minik bebeğe de sezaryen yaparak karnından ikizini çıkardılar. 500.000 doğumda bir rastlanan bu durumla ilgili merak ettiklerimizi Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Betül Görgen'e sorduk.
#Kayıp İkiz SendromuCüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraKürtaj işlemi eğer istenmeyen veya normal seyrinde gitmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılıyorsa, buna tıbbi tahliye denilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtaj ile ilgili merak ettiğiniz sorular yanıtlıyor.
#Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer“Dış gebelik, rahim dışında yerleşmiş gebelik olarak tanımlanır” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay; dış gebelik neden olur, dış gebelik belirtileri nelerdir, dış gebelik kimlerde görülür gibi sorulara yanıt verdi.
#Dış Gebelik AmeliyatıRahim içi yapışıklıklar, rahim içindeki miyom veya polipler embriyonun tutunmasını engellediği için infertilitenin başlıca nedenleri arasında yer alır. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, kadınların yüzde 30’unu tehdit eden rahim içi problemleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#KısırlıkDış gebelik nedir? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalınır mı? Dış gebelik belirtilerinin normal hamilelikten farkı var mıdır? Kimler dış gebelik açısından riskli grupta? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar süre geçmeli? Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay, dış gebelikle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.
#GebelikGebelik kadının hayatında önemli dönüm noktalarından biridir. Kadın Doğum hekimi olarak tanıklık ettiğimiz bu süreç ne yazık ki her zaman planladığımız kadar problemsiz gitmez. Düşük nedenleri ve boş gebelikle ilgili merak edilenleri sizler için yazdım.
#Boş GebelikRahim iç duvarını kaplayan tabakaya “endometrium” adı verilir. Bu tabakanın normalden fazla kalın olmasına ise “endometrial hiperplazi” denir. Bu durum kanser değildir, ancak nadiren de olsa gelecekte kansere dönüşebilen bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, rahim duvarı kalınlaşması hakkında merak edilen soruları sizler için yanıtladı.
#Kadın Hastalıkları