Paylaş
İlk olarak 1945 yılında tanımlanmış bu durum, ikiz ya da çoğul gebeliklerde ikizlerden ya da fetüslerden bir kaçının kaybı anlamına gelir. Kaybolan ikiz teki ya da diğer fetusler, kalan fetüsler, plasenta ya da anne tarafından absorbe edilir. Bu durum gebeliğin başında ya da sonrasında görülebilir. Çok hayret verici gibi gözüken bu durum aslında düşük olayının bir formudur.
Tıpta bu olayın bir adı var mı?
Örneğin, 6 ya da 7 haftalık gebelikte doktora gittiniz ve ultrasonografi yapıldı. Doktorunuz iki fetüs gördü ve ikiz gebe olduğunuzu söyledi. Bir kaç hafta sonra tekrar muayeneye gittiniz,” o da ne?” sadece tek bebeğin kalp atışı izleniyor. İşte anlattığımız durum tam olarak bu. Beraberinde düşüğe ait belirtiler olabilir ama gebelik bundan sonra tek olarak devam eder.
Kayıp ikiz sendromu ultrasonografinin erken gebelik döneminde kullanılmaya başlamasıyla daha sık tanımlanmaya başlamıştır. Ortalama sıklık %21-30 civarındadır.
Kayıp İkiz sendromunun sebebi bilnmemektedir. Kaybolan fetüste bazı anormallikler olduğu tahmin edilmektedir. Yapılan analizlerde yaşayan fetüs sağlıklıyken diğerinde bazı genetik anomalilerin varlığı saptanmıştır.
[fotogaleri=3370,2721]
Olay ilk 3 ay içinde meydana gelirse ne annede ne de kalan fetüste bir sorun oluşmaz.Yaşayan fetüs için prognoz iyidir tabii ki diğerinin kaybına neden olan sebeplere bağlı olarak…
Eğer fetal kayıp 2. Ya da 3. üç aylık dönemde meydana gelirse,yaşayan fetüs için riskler artar. Özellikle “cerebral palsy” riski yükselir.
Fetüs embriyonik dönemde ölürse, embriyonik sıvı plasenta absorbe edilebilir.Yaşayan bebeğin baskısıyla ölü fetüs yassılaşır.
Hatta doğumda, ölü fetüs sıvı bölümünü kaybetmiş ve tassılaşmış olarak izlenebilir ki buna “fetüs papiresseus” adı verilir.
Araştırmalar bu duruma genellikle 30 yaş üstü gebeliklerde daha sık rastlandığını göstermekte.Erken dönemde kanama,ağrı ve kramplar olabilir.
Komplike olmayan durumlar için özel bir tedavi yoktur. Eğer fetal kayıp 2. ya da 3. dönemde görülürse o zaman yüksek riskli gebelik olarak kabul etmek gerekir.
Ultrasonografik takip yapılmalıdır.
Ağrı ve kanamanın aşırı olması durumunda küretaj yapılması gerekebilir.
Paylaş