Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, yılın 10 ayında inşaat malzemeleri ihracatının, 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 17 milyar dolara ulaştığını, yıl sonunda 20,5 milyar dolarlık inşaat malzemesi ihraç etmiş olacaklarını bildirdi.
#İnşaat MalzemeleriDİJİTAL sanayi devrimi şirketlere verimlilik ve rekabetçilik avantajları sağlıyor. Bu konseptin şirketlere sağladığı faydalar toplamda ülke ekonomilerinin rekabetçilik düzeyini de yukarı çekiyor. Global rekabetçilik endeksi ile global inovasyon endeksinde ilk sıralarda yer alan ülkelerin hemen hemen aynı olması bu kapsamda dördüncü sanayi devriminin ya da dijital sanayinin ne kadar kritik olduğunu da gözler önüne seriyor.
#GELTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, ülke ekonomisinin geçmişten bu yana tedarik ve ucuz iş gücü gibi kavramların arasına sıkışıp kaldığını ifade ederek, “Eğer 2023 yılında ihracatta 500 milyar dolar seviyeleri yerine ‘sanayi krizi’ ile karşılaşmak istemiyorsak katma değeri yüksek ürünlere yönelmek zorundayız” dedi.
#Küresel Rekabet Endeksiİnovasyon, varolan problemleri çözmekle başlar. Mevcut çözümleri geliştirerek ve çeşitli çözümleri biraraya getirerek devam eder. İnovasyon, aynı zamanda sürdürülebilir ekonomik kalkınma adına hayati önem taşır. Günümüz eğitim paradigmasında evrensel bir norm olarak kabul gören 21. Yüzyıl Becerileri ve bu becerilerin öğrenme-öğretme süreçlerinde daha sistematik ele alınmasına verilen isim olan 21. Yüzyıl Pedagojisi, çeşitli modeller, yaklaşımlar, yöntemler ve araçlar yardımıyla 21.Yüzyılın ihtiyacı olan inovasyon-girişimcilik duyarlılığı ön planda yer alır. Birçoğu bugün belki icat dahi edilmemiş işlerde çalışacak bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Problem çözme becerileri, bu yaklaşımın merkezinde yer alır. Bunun yanında eleştirel düşünce, iletişim, takım çalışması ve yaratıcılık büyük resmi tamamlar.
#PISATürkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun 12 başlık altında ölçtüğü küresel rekabet endeksinde, 6 başlıkta yükseldi, bir başlıkta konumunu korudu ve 5 başlıkta geriledi. Bankaların sağlamlığı konusunda 53 sıra birden yükselen Türkiye dünyada 36’ncı sırada yer aldı.
“Türkiye'nin Küresel Rekabet Düzeyi: Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabet Raporuna Göre bir Değerlendirme” raporuna göre, Türkiye'nin, son 3 yılda gerilediği “kurumsal yapı”, “inovasyon”, “ürün piyasalarının etkinliği” bileşenlerinde yeni hamleler yapması gerekiyor.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferit Şahenk, Türkiye’nin gerçekleştirdiği yapısal reformlarla, son dönemde daha fazla yatırım ve fon akışı sağladığını, uluslararası rekabet gücünde önemli yol kat edildiğini söyledi. Türkiye ekonomisindeki büyümenin bir tesadüf olmadığını belirten Şahenk, bu başarının arkasında, IMF tarafından da desteklenen ekonomik program ve AB’ye uyum sürecinin bulunduğunu söyledi.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 125 ülkeyi kapsayan Küresel Rekabet Endeksi’ne göre, Türkiye 12 basamak birden yükselerek 59’uncu sırada yer aldı. Türkiye böylece AB sürecindeki Romanya ve Bulgaristan’ı geride bıraktı. İsviçre, Finlandiya ve İsveç ilk sıraları alırken, ABD birincilikten 6’ncılığa geriledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "Türkiye’ye İnsansız Hava Aracı vermediler, dünyanın en gelişmiş İHA’larını, SİHA’larını ürettik. İHA’larda kullandığımız kameraları vermediler. Çok daha ileri kabiliyetleri olan kameralar ürettik. Geliştirdiğimiz füzelerde kullandığımız motorları vermediler. Kendi imkanlarımızla turbojet motorları geliştirdik, ürettik. Herkes bilsin ki, hangi alanda, gizli açık ambargo konuyorsa, Türkiye o alanda daha büyük işler yapacaktır" dedi.
#Bakan KacırUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Güç Türkiye 24 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule adlı yapay zeka uygulamaları ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağladıklarını kaydetti. Son bir haftada 409 bin 736 adet zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişimin engellendiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Sosyal medya mecralarının da Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz. Terör örgütlerine ait hesapları, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakından takip ediyor ve erişim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik.” dedi.
#Abdulkadir Uraloğlu