Günde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıKış aylarında havaların soğuması ile birlikte çevrenizde özellikle ileri yaştaki insanlardan 'Dizlerim, belim, sırtım ağrıyor' gibi şikayetlerine şahit olmuşsunuzdur. Bu insanlar gerçekten yağmur yağmadan birkaç gün önce kas ya da eklem ağrısı çekmeye başlar. Günler öncesinden hissettikleri ağrılar sızılar, oldukça isabetli hava tahminleri yapmalarını sağlar.
#Hava Durumuİstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli asistan doktor S.E.'nin hemşire H.Z.'ye “Nitelikli cinsel saldırı" da bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. Sanık S.E. yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle beraat etti. Karar sonrası H.Z. ağlama krizine girerken kadın hakları savunucuları karara tepki göstererek sloganlar ve alkışlar eşliğinde adliye binasından çıktı.
#MahkemeHepimizin çevresinde yağmur yağmadan önce dizlerini ovuşturan ya da lodos rüzgârı esince migren ağrıları şiddetlenen birileri vardır. Hatta bu durum eski Türk filmlerine bile konu olmuştur. Meğer insanların hava durumuna göre ağrı çekmesi, bir batıl inanç değilmiş. Bilime göre de yağmur yağmadan önce romatizma ağrıları artabiliyor, rüzgârlı havalardan önce migren ağrıları ortaya çıkabiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Hava durumu ağrıları nasıl tetikliyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkMasaj vücudun önemli noktalarına dokunan ve vücudu dinlendiren bir etkinliktir. Birçok kişi de masaj yaptırmaya özen göstermektedir. Çünkü masaj yoğun geçen stresli geçen dönemlerde bizleri rahatlatmakta ve sinirleri gevşeterek iyi hissetmemizi sağlamaktadır. Dünya üzerinde çok çeşitli şekillerde masaj teknikleri insan vücuduna uygulanabilmektedir. Masaj türleri nelerdir, SPA masaj çeşitleri nelerdir, spor masajı kaça ayrılır detayları ile derledik.
Sağlıklı ve dinç bir yaşam için özellikle sağlıklı beslenmek ve hareket etmek çok önemlidir. Hareketsiz yaşamın getirileri arasında bazı sağlık problemleri de yer alır. Özellikle masa başında çalışan kişilerde kulunç ağrıları ortaya çıkabilir. Kulunç nedir ve neden olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kulunç Nedir?Fibromiyalji, kronik kas ve iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarını kuru iğneyle tedavi ettiklerini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevil Karagül, "Kasta oluşan sertleşmeler, iğnenin mekanik etkisinden faydalanılarak giderilir" dedi.
#FibromiyaljiEğer bir ofis çalışanıysanız en çok bel ve boyun ağrılarından şikayetçi olmanız şaşırtıcı değildir. Bu şikayetler, genel olarak uzun süre hareketsiz çalışmaktan kaynaklanıyor. Rahatsız edici kas ağrıları, sonu gelmeyen kramplar ve günlük hayatı etkileyen daha birçok sonuca neden olan bu sorunun adı ise Miyosafiyal Ağrı Sendromu… Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, Miyosafiyal Ağrı Sendromu ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Miyofasiyal Ağrı SendromuGünlük yaşantıdaki hareketsizliğin etkisiyle ve ofis ortamında geçirilen sürelerin uzamasıyla bel ağrısında artış görülmektedir. Genç nüfusun bilgisayar ve cep telefonu meşguliyetinin artmasıyla da uzun süreli sakıncalı pozisyonda kalmaları sonucunda bel ağrısı şikayetinin görülmesi 15-16 yaşlarına kadar düşmüş durumdadır.
#Bel AğrısıUzun süreli (kronik) ağrıya neden olan önemli rahatsızlıklardan biri olan kulunç hakkında konuşan Dr. Ahmet Çapar, “Her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmayan kulunç ağrıları, doğru tedavi yöntemleri giderilebilir” dedi.
#KulunçSofra geleneklerimizde beraber yenmesi uygun görülen birkaç yiyeceğin aslında peşpeşe tüketilmesi sindirim sistemini yormakla kalmıyor, bazen toksik etkiler oluşturup kana karıştığında zehirlenmelere de sebep olabiliyor. İşte birlikte tüketmemeniz gereken gıdalardan bazıları:
#Beraber Tüketilmemesi Gereken YiyeceklerSon zamanlarda kulunç bölgenizde ağrılar yaşıyorsanız, nedeni soğuk havalar olabilir. Kış mevsiminde kas sertleşmelerinin daha çok görüldüğüne dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, “Özellikle kulunç olarak bilinen sırtın üst kaslarını etkileyen soğuk, zaten kasılı halde olan kasın daha da sertleşmesine neden olarak ağrılara yol açıyor” dedi ve bu sorunu yaşayan kişilere önerilerde bulundu.
#Kulunç EgzersizleriGerçek bir gazete haberinden yola çıkılarak yazılan Cambaz, korkunç bir trafik kazası ile hayatı geri dönüşsüz biçimde değişen, kimliği parçalanan, başarılı genç tasarımcı Gül Bahar Saygın’ın hikâyesini anlatıyor. Ünlü rock yıldızı Yaman’la gizli aşk yaşayan Gül, geçirdiği kaza sonrası girdiği komadan Bahar adını kullanan yepyeni biri olarak çıkıyor.
#AYŞE ARMAN