Kültür sığır fiyatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 21,5 artarak 7 bin 347 lira, melez sığır fiyatı yüzde 26,7 artışla 6 bin 1 lira oldu. Canlı hayvan değeri yüzde 24,1 artışla 146,2 milyar liraya ulaştı. Hayvansal ürün üretim değeri 79,1 milyar lira olarak gerçekleşti.
#Hayvansal Üretim“Yıllar önce bir rüya gördüm. Rüyamda, elimde çok eski bir harita parçası tutuyordum. Harita, Anadolu’nun derinliklerinde bir yeri gösteriyordu ve orada birlikte yaşamanın sırrı saklıydı.” diye başlıyor Vuslat’ın “Emanet” sergisindeki cümleleri. Birlikte yaşamaya dair, serginin küratörü Doç Dr. Ebru Yetişkin de “Bazen usulca havada asılı kalabiliriz. Bazen de bir kara delik gibi gözüken şimdiki zamanın ve geleceğin karanlığından sakınmak için yan yana durarak ışıldayanların iyileştirici ve umut verici gücüne sahip çıkabiliriz.” diyor küratöryal metinde.
#Emanetİzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, sığır şekli verilmiş 7 bin 700 yıllık 'sap düzeltici' bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bunu özel kılan hem işlevsel bir nesle hem de aynı zamanda hayvan biçiminde yapılmış bir eser" dedi.
#İzmirİzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, sığır şekli verilmiş 7 bin 700 yıllık 'sap düzeltici' bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bunu özel kılan hem işlevsel bir nesle hem de aynı zamanda hayvan biçiminde yapılmış bir eser" dedi.
#İzmirŞap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#ŞapYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıHEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1Arkeolojik sitler, doğal sitler ve dünya mirası alanlarını düzenleyen ve bu mirası geleceğe taşımak amacıyla faaliyet gösteren Kapadokya Alan Başkanlığı, bu amaç doğrultusunda daha önce yapmış olduğu yatırımların yanı sıra kaçak yapılarla mücadeleye de devam ediyor.
#Kapadokyaİzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, üzerinde hayvan motiflerinin yer aldığı, 8 bin 500 yıllık heykelcikler bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bu hayvanları beslenme amaçlı kullanıyorlar. Yününden ve sütünden faydalanıyorlar. Şölenler yapıldığı zaman toplu kesimler de yapılıyor. Dönemin insanlarının birlikte yeme-içme ritüellerini gerçekleştirmeleri açısından da önemli" dedi.
#İzmirMevcut elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek otomobillerin, çeşitli güç kaynaklarının ve aydınlatma sistemlerinin çalışmasını sağlayan güç kaynaklarına akü denir. Araçlardaki aküler ise hem motoru korur hem de aracın hareket etmesini sağlar. Türkçeye, Fransızcadan geçen bu kelime orijinal dilinde ''accu'' şeklinde yazılır. Akü ile başlayan kelimeler listesini sizler için derledik.
#EğitimGöbeklitepe’yi de kapsayan Taş Tepeler’de 12 arkeolojik alanın kazı başkanlığını yapan Prof.Dr. Necmi Karul, bölgede Neolitik çağa ilişkin elde edilen bulguları paylaştı. Neolitik çağda sığırlar iki misli büyük, koyunlar yünsüzdü. Ölen insanların kafatasları alınıp yeni yüz ekleniyordu. Bölgede, mimari anlamda devrim sayılan anıtsal yapılarla karşılaşıldı.
#Arkeolojiİnsanlık tarihinin 12 bin yıl öncesine ışık tutan, arkeoloji dünyasının en büyük keşfi Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin ardından aynı bölgede ‘Taş Tepeler’ adıyla 12 kazı çalışması daha hayata geçiriliyor... Dün bu kazılardan Karahantepe’nin tanıtımını yapan Turizm Bakanı Ersoy, “Göbeklitepe tek ve yalnız değildir. 12 kazı çalışmasıyla Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacağız” diyor...
#ArkeolojiHöyük kelimesinin kökeni etimoloji araştırması tarihte ilk olarak yığma tepe anlamında Dîvânü Lugati't-Türk'te geçmiştir. Eski Türkçede yükselmek ya da yüksek kökünden türediği düşünülmektedir. Höyük kelimesinin yerini öyük, üyük ve hüyük sözcükleri de kullanılarak tutmaktadır. Sizler için detaylı olarak höyük nedir, nasıl oluşur ve Türkiye'de höyük örnekleri derledik.
#Höyük Nedir Ve Nasıl Oluşur?Safranbolu ilçesinde adını veren “Safran” çok uzun yıllardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanımı söz konusu olan soğanlı bir bitkidir. Sizin için Safran çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Safran çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde en fazla merak edilen konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
# Safran ÇiçeğiTürkiye dünya ölçeğinde birbirinden değerli ve güzel ormanlara sahip. Oksijen deposu ormanlarımızı bugün başlayan ve 26 Mart’a kadar devam edecek olan Orman Haftası bir diğer adıyla Ağaç Bayramı nedeniyle jürimize sorduk. Gezmeli, görmeli, kalmalı, fotoğraflamalı dedikleri yemyeşil doğa harikası 10 adresi sıraladık.
#SeyahatBilimsel adı amanita caesarea olan imparator mantarı ülkemizde en çok yetiştirilen ve tüketilen mantar çeşitlerinin başında geliyor. Kanlıca ve Höbelen mantarı da Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen yenilebilir mantarlardan bir diğeridir. Mantar nasıl yetişir? Mantar Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Merak edilen tüm soruları sizin için derledik.