Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılına ilişkin “Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları, Üretim Değeri” istatistiklerini açıkladı.
Buna göre, geçen yıl kültür sığır fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 22,3 artarak 4 bin 134 lira, yerli sığır fiyatı yüzde 22,2 artarak 2 bin 474 lirayı buldu. Merinos koyun fiyatında yüzde 8,3, yerli koyun fiyatında yüzde 7,1 ve tiftik keçisi fiyatında ise yüzde 0,8 artış görüldü. Kümes hayvanlarından et tavuğu fiyatı yüzde 0,3 azalarak 11,81 liraya gerilerken, yumurta tavuğu fiyatı yüzde 4,9 artarak 13,21 liraya yükseldi.
İNEK SÜTÜ FİYATI YÜZDE 12,4 ARTTI
İnek sütü fiyatı 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 12,4 artış göstererek 1,16 lira, koyun sütü fiyatı ise yüzde 10,6 artarak 2,01 lira oldu. Sığır eti fiyatı yüzde 23,6 artarak 21,14 lira, koyun eti fiyatı ise yüzde 13,3 artarak 20,72 lira olarak gerçekleşti.
CANLI HAYVAN DEĞERİ YÜZDE 16,9
Canlı hayvan değeri geçen yıl yüzde 16,9 artışla 73,1 milyar lira oldu. Büyükbaş hayvanların değeri bir önceki yıla göre yüzde 21,4 artarak 49,3 milyar lira, küçükbaş hayvanların değeri yüzde 9,2 artarak 19,5 milyar lira ve kümes hayvanlarının değeri yüzde 6,8 artarak 3,9 milyar liraya çıktı.
HAYVANSAL ÜRÜN ÜRETİM DEĞERİ 55,7 MİLYAR LİRA
Hayvansal ürün üretim değeri 2015'te yüzde 25,6 artarak 55,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Süt üretim değeri 23,7 milyar lira, bal üretim değeri 2,4 milyar lira, yumurta üretim değeri 5 milyar lira ve kırmızı et üretim değeri 24,2 milyar lira oldu.