Hepimizin başına gelmiştir. Çok açızdır, ekmeğin arasına bir şeyler sıkıştırıp yiyerek açlığımızı bir süreliğine de olsa ertelemek isteriz. Ekmek torbasını açıp iki dilim ekmek çıkarırız. Tam elimiz peynire uzandığında ekmeğin üzerindeki minik gri-beyaz küf öbekleri dikkatimizi çeker. “Aa ekmek küflenmeye başlamış” deriz, o küflü kısımları koparır atar, sandviçimizi hazırlamaya kaldığımız yerden devam eder, sonra da oturur afiyetle yeriz.
#Küflü EkmekBuzdolabı yiyeceklerin ömrünü uzatır. Ancak buzdolabının her ürün için kurtarıcı olacağı fikrinden vazgeçmek için yeterli nedenlerimiz var. Mesela bazıları nem sevmediğinden, bazıları da tazeliğini kaybetmesinden dolayı buzdolabında olması tehlike saçabiliyor. Özellikler aralarında birkaç tanesine çok şaşıracaksınız. Peki, hangi besinler buzdolabına konulmaz? İşte buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler ve sebzeler...
#Buzdolabına Konulmaması Gereken SebzelerRüyada ekmek görmek, rüya tabircileri tarafından pek çok farklı şekilde yorumlanır. Bu rüya genellikle ilim edinmeye, güzel amellere ve İslamiyet'e girmeye delalet eder. Aynı zamanda bu rüya, rüyanın içeriğine göre pek çok farklı şekilde de yorumlanır. Rüyada ekmek görmek ne anlama gelir sizler için derledik.
#Rüyada Ekmek GörmekKonya'da, Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, köpeklerin açlık ve soğuktan ölümlerine dikkat çekmek amacıyla üç köpek ölüsünü sembolik olarak kefenleyip Büyükşehir Belediye binası önüne getirdi. Burada açıklama yapan ve ardından köpek ölüleriyle binaya girmek isteyen Bulan'a polis ve özel güvenlik görevlileri izin vermedi. Hayrettin Bulan, daha sonra belediyeye alınarak yetkililerle görüştürüldü.
#Şefkat-Der- Suriye'nin farklı bölgelerinde rejim güçleri tarafından cezaevlerine konulan birçok Suriyeli, uzun süre gördükleri işkenceler yüzünden uzuv kaybı ve psikolojik sorunlarla boğuşmak zorunda kaldı- Suriyeli Abdullah:- "Aracımla seyir halindeyken tutuklandım. 2 yıl aynı elbiseleri giydim. Gördüğüm işkenceler yüzünden sağ baş parmağımı kaybettim, sol bacağım verilen elektrik yüzünden tutmuyor. 100 kilo girdiğim cezaevinden 45 kilo çıktım"
Geçen hafta sonu Kapadokya’da konakladığım otel ve hemen döner dönmez gittiğim Tarabya sahildeki restoran, bana bu ülkede güzel şeyler de oluyor dedirten iki yeni mekândı. Farklı bakış açılarıyla tasarlanmış bu mekanların hem ülke turizmine hem de gastronomisine büyük katkısı olacağından, yeni bir anlayış getireceğinden hiç kuşkum yok...
#Müge AkgünÖzel davetlerde, arkadaş toplantılarında, en lezzetli buluşmalarda kendine yer bulan peynir tahtası, stil sahibi bir sofra hazırlamak isteyenlerin favorisidir. Konu yılbaşı olunca farklı peynir çeşitlerinin buluştuğu peynir tahtası, uzun sürecek sohbetlerle yeni yıl kutlamasına eşlik eder. Şef Müge Ergül hangi peynirlerin hangi eşlikçilerle kullanılabileceğinden nasıl kesilmesi ve sunulması gerektiğine kadar öneriler verdi.
#Metro MarketYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncir28 Mayıs Dünya Burger Günü’ydü. Bulutsu ekmeği, kaliteli köftesi, çeşit çeşit sos ve eşlikçileriyle artık her şefin kendine has bir formülü var. Jürimize İstanbul’da en iyi burger yapan yerleri sorduk. Klasik cheddar yerine brie kullananlardan vişne soslusuna öyle yenilikler var ki okurken ağız sulandırıyor…
#Gizem DinçbaşPatiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve dev Migros var" ifadelerini kullanan Tunaoğlu, daha sonra paylaşımını sildi. Tunaoğlu'na tepkilerin büyümesinin ardından Migros, Patiswiss ürünlerini mobil uygulamasından kaldırdı. Öte yandan sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, markasının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden istifa ettiğini bildirdi.
#PatiswissÖzellikle evden çok sık çıkmamaya çalıştığımız bu dönemlerde yiyeceklerimizi bol bol alıp stokluyoruz. Ancak bazen doğru saklamadığımız için aldığımız yiyecekler küflenebiliyor. Bu durum peynirlerden meyvelere birçok yiyecek için geçerli. Küflenen yiyecekleri gördüğümüzde bazılarımız direkt kaldırıp atıyoruz, bazılarımız da küflenen kısımları temizleyip kalanını yiyebileceğimizi düşünüyoruz. Peki bunun hangisi doğru? Doğru cevap: Duruma göre değişir. İşte çok işinize yarayacak bir küflenme rehberi…
#KüflenmeTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİGüzelce temizlediğim mantarları biraz fındık yağıyla çok sıcak tavada sotelemeyi seviyorum. Ocaktan almadan tuz, taze kekik, taze çekilmiş karabiber ve ezilmiş sarımsak da ekleyip tatlandırıyorum. Bazen üzerine yumurta kırıp getiriyorum sofraya, bazen etin üstünde servis ediyorum. Buğday risotto’yu mantar soteyle lezzetlendirmek de şahane oluyor. Mantar çorbasından mantarlı lazanyaya daha pek çok nefis önerim var.
#Mantar