Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2006 00:00
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde kobay olarak kullanılacak köpeklerin çok kötü koşullarda yaşadığı ortaya çıktı. Deney yapabilmek için etik kurulunun kararını beklediklerini belirten asistan Başak Hanedan "Keşke olanağımız olsa da daha iyi bakabilsek" dedi.
BAŞKENT’te yaşanan ve uluslararası skandala dönüşen köpek itlafların ardından, bir rezalet de Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde ortaya çıktı. Deneylerde kobay olarak kullanılacak köpekler, daracık kafeslerde ölümü beklerken bulundu. Küçücük hücre gibi kafeslere 16 köpek kapatıldı.
Hayvanseverlerin önceki gün fakülteye yaptığı baskın sırasında ortaya çıkan manzara içler acısıydı. Sadece Hürriyet muhabirlerinin izlediği baskında, pislik içinde, demir parmaklıklı bölmelerde tutulan köpeklerin önlerinde, kuru küflü ekmek ve boş su kapları duruyordu. Baskın sırasında ortaya çıkan bir diğer korkunç tablo ise köpeklerin kobay olarak kullanılması için gerekli etik kurul kararının daha alınmamış olmasıydı.
KARAR BEKLENİYOR
Hayvanseverlerin köpeklerin boşu boşuna, kötü şartlar altında bekletildiğini ve kurul kararı çıkmadan deney yapıldığı iddialarını yanıtlamaya çalışan Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Asistanı
Başak Hanedan, kötü tabloyu kabul ederek şunları söyledi:
"Biz köpekleri kesip biçmiyoruz. Bunlar üzerinde deney yapabilmek için etik kurul kararının çıkmasını bekliyoruz. Biz, bu köpekleri bir protokolle Çankaya 100. Yıl Barınağı’ndan aldık. Deneylerin ardından oraya teslim edeceğiz."
YAŞAMA GARANTİSİ
Hayvanseverlerin, "Ya bu köpekler deneyler sırasında ölürlerse" sorusuna karşılık ise Hanedan, "Yani bunun garantisini veremeyiz" dedi. Hayvanseverlerin tepkisi üzerine Hanedan, "Tamam o garantiyi veriyorum" demek zorunda kaldı.
ARTIK YOLLAMAYIZ
Köpeklerin kendi barınaklarından alındığını yalanlayan Çankaya 100. Yıl Barınağı Müdürü Murat Özbek ise, "Biz kesinlikle fakülteye deney için bir tane bile köpek yollamadık. Sağlıklı köpeği oraya niye yollayalım? Zaman zaman parazit ya da kırık tedavisi için köpeklerimiz gidiyordu. Ancak bu olaya adımızı karıştırdıkları için artık oraya tedavi için bile köpek yollamamız mümkün değil" dedi. Olayı Hürriyet muhabirlerinden öğrenen ve hemen harekete geçtiğini söyleyen Özbek, şöyle konuştu: "Akşam oradaki köpeklerin hepsini aldık. Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ın eşi ve Barınak Müdürü Behiye Yılmaz olayı duyunca, ’Git oradaki, bizim olanları da olmayanları da al. Mesuliyet benim’ dedi. Bizim parazit tedavisine gönderdiğimiz köpekleri de oraya koymuşlar."
YÖNERGEYE AYKIRI
Köpeklerin hücrelerde içler acısı koşullarda tutulması, Veteriner Fakültesi’nin etik yönergesine de aykırı. Yönergede, "Araştırmalar süresince kullanılan hayvanlara, türüne uygun şartlar hazırlanmalı, en iyi fizyolojik, psikolojik ve çevresel koşullar sağlanmalıdır. Denemeler sonunda, kullanılan hayvanlara sağlıklı yaşam koşulları da sağlanmalıdır" hükmü bulunuyor.
SOKAKTAN ALINSA DA SUÇ
Eğer köpekler barınaktan alınmadıysa, bu da yeni Hayvan Hakları Yasası’na göre ayrı bir suç. Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Esasları Yönetmeliği’ne göre, kedi, köpek gibi evcil türlerin sokakta başıboş olanları deneylerde kullanılamıyor.
Küflenmiş ekmek yiyorlar
ANKARA’da art arda meydana gelen köpek katliamlarının ardından bir rezalet de Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde yaşanıyor. Fakülte binası içerisinde bulunan küçük bir odada bulunan toplam 16 köpek, çeşitli ilaçlar verilerek kobay olarak kullanılacak. Köpeklere kurumuş ve küflenmiş ekmek verilirken, bulundukları odanın hali ise içler acısı.