Türk insanı yer sofrasında yemek yemekten vazgeçemiyor. Metro ve Konda tarafından gerçekleştirilen ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na göre Türkiye’nin yüzde 42 akşam yemeğinde yer sofrasını, yüzde 56’sı ise yemek masasını tercih ediyor. Yüzde 2’lik bölüm ise koltuk, sehpa ve diğer yerlerde yemek yiyor.
#Yeme İçme Değerleri Ve Alışkanlıklarıİzmir, Münih, İstanbul... Son bir haftayı üç farklı kentte, farklı konularda öneriler sunan, bir biçimde yeme-içme dünyasını ilgilendiren toplantılarda geçirdim. 3. Uluslararası İzmir Gastronomi Turizmi Kongresi, Metro AG’nin HoReCa sektörüne yönelik “Digital Club” projesi ve 18. Uluslararası Marka Konferansı. Her biri son derece düşündürücü ve ufuk açıcıydı...
#Zeynep TandoğanYaklaşık altı aydır Hürriyet yazarlarından Müge Akgün liderliğinde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130 ‘müfettiş’ kapsamlı bir rehber hazırlıyor. İstanbul, Bodrum ve Çeşme’nin restoranlarını gizlice denetleniyor, önceden belirlenen kritelere göre verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca işbirliğiyle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’ için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Yeme-içme tutkunlarına rehber olacak ve sektöre ivme kazandıracak projenin ayrıntılarını konuşmak üzere geçen hafta Mikla’da bir davet düzenlendi. İşte Hürriyet yazarlarının ve proje üyelerinin katıldığı davetten yansıyanlar...
#HürriyetBelki ne siz ne de restoran sahibi farkında. Ama yan masanızdaki kişi bir gastronomi müfettişi olabilir... Yaklaşık altı aydır, altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130’a yakın gizli müfettiş harıl harıl bir gastronomi rehberi için çalışıyor. Restoranlar denetleniyor, denetimlere puanlar veriliyor, verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca Group işbirliğiyle hazırlanan ve sonbaharda raflarda yerini alacak gastronomi rehberi için böyle büyük bir ekip oluşturuldu ama işin asıl sorumluluğu, gurme ve yeme-içme kültürü yazarı Müge Akgün’ün sırtında. Şu sıralar bir gurmenin başına gelebilecek en kötü şeyi yaşıyor: İşin büyük sorumluluğunun verdiği stresten dolayı sabahları mide ağrısıyla uyanıyor. Dile kolay: O çok benzetmese de ortaya Türkiye’nin Michelin rehberi gibi bir şey çıkacak. Geri sayım başladı: Kim en iyi, kim fazla şişirilmiş; en iyisi için nereye gidilir; nereden, ne alınır... Ortaklaşa bir ağız tadıyla, akla kara ortaya çıkacak; ‘tuzlu’yla ‘tatlı’ ayrışacak; Hanya’yla Konya anlaşılacak. Müge Akgün, ekibi ve proje ortaklarıyla buluştuk; gastronomimiz için bu önemli girişimin öncesini, geldiği noktayı ve sonrasını konuştuk.
#Gastronomi RehberiGIDA perakendesinde mart itibarıyla fiyat artışları bekleniyor. Dolar ve Euro’da yaşanan yükselişin ardından özellikle üretim ve lojistik tarafında maliyetlerin arttığını belirten Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, “Enflasyondaki artış eğilimini gördük. Piyasada fiyat artışı eğilimi var. Kurlardaki yükseliş, enflasyonu mutlaka tetikleyecek.
#GıdaZeytin hasadı, cevizlerin toplanması, bağbozumu, balık sezonu, derken bir an durup düşündüm: Doğa tüm bereketini gösterirken ‘hazan mevsimi’ diyerek galiba sonbahara haksızlık ediyoruz. Sosyal yaşam da farklı değil, kültür sanattan yeme-içme dünyasına, sinema filmlerinden televizyon programlarına etkinlikler ardı ardına başlıyor...
#Kelebek 216-17 Kasım’da yapılacak olan PERYÖN 23. İnsan Yönetimi Kongresi’nde 41 oturumda, işyerinde mutluluktan çalışan bağlılığına, yetenek yönetiminden iş-özel hayat dengesine, çalışma hayatında LGBTİ’lerden Oy ve Ötesi gibi pek çok farklı konu ele alınacak. PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Sevilay Pezek Yangın ile değişen insan yönetimini konuştuk.
1 Şubat’ta uygulamaya giren taksit sınırlaması ile orta ölçekli gıda üreticisi hammadde bile temin edemezken, toptancıya ödemelerini kredi kartıyla yapan bayiler perakendeci kesime dağıtım yapamaz hale geldi. Uygulamadan en çok etkilenen kesim ise market alışverişini taksitle yapan tüketici oldu. Yeni uygulama bir tek toptancıların yüzünü güldürdü.