Her 100 kişiden 42’si yerde yiyor

Güncelleme Tarihi:

Her 100 kişiden 42’si yerde yiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 21:36

Türk insanı yer sofrasında yemek yemekten vazgeçemiyor. Metro ve Konda tarafından gerçekleştirilen ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na göre Türkiye’nin yüzde 42 akşam yemeğinde yer sofrasını, yüzde 56’sı ise yemek masasını tercih ediyor. Yüzde 2’lik bölüm ise koltuk, sehpa ve diğer yerlerde yemek yiyor.

Haberin Devamı

KONDA Araştırma şirketi, Metro Toptancı Market ile Türkiye’nin ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları’nı araştırdı. Çarpıcı sonuçların yer aldığı araştırmaya göre; ‘Akşamları evde yemek nerede yeniyor?’ sorusuna Türkiye’nin yüzde 56’sı yemek masasında, yüzde 42’si ise yer sofrasında yanıtı verdi.

Her 100 kişiden 42’si yerde yiyor

Yer sofrasında yemek yeme alışkanlığı yerleşim bölgesi, gelir seviyesi ve evin tipine göre farklılık gösteriyor. Aylık geliri 5001 TL’nin üzerindeki hanelerin yüzde 82’si yemeği yiyor. Ancak gelir seviyesi 1200-2 bin TL arasındaki evlerde yenilen yemeğin yüzde 53’ünde yer sofrası tercih ediliyor. Apartmanda

Her 100 kişiden 42’si yerde yiyor

oturanların yüzde 72’si akşam yemeğini masada yerken, gecekonduların yüzde 81’inde yer sofrası tercih ediliyor. Kentlerden yaşayanların yüzde 45’i yer sofrasını tercih ederken, metropollerde bu oran yüzde 29’a geriliyor. Türkiye’nin yüzde 86’sı ise düzenli olarak akşam yemeği yiyor.

VAZGEÇİLMEZİMİZ PİLAV
Bir haftada hane halkında tüketilen gıdalara ilişkin, “Haftada kaç kere yiyor” sorusuna verilen cevaplarda ise tüm gelir gruplarında ilk 3 aynı çıkıyor. Meyvenin ilk sırada yer aldığı cevaplarda, sebze ikinci, pilav ise üçüncü sırada yer alıyor. Son sırada ise balık bulunuyor. En düşük gelir grubundaki insanlar haftada 4.3 kez meyve tüketiyor. Haftada 4 kez sebze tüketen bu gelir grubu 2.8 kere de pilav yiyor. Haftada 5.2 kez meyve tüketen en yüksek gelir grubundaki insanlar, 4 kere sebze, 2.6 kez de pilav tüketiyor.

Haberin Devamı

ERKEK MUTFAĞA GİRMİYOR
Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de bunu görmesini sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, yeme-içmede de ailenin önemli bir role sahip olduğunun altını çizdi. Özerkan, gelir seviyesinin tek başına belirleyici olmadığını kültür, yaşam biçimi ve sosyolojik etkiler gibi unsurların da belirleyici role sahip olduğunun altını çizdi. Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı modern toplumda ise yüzde 49’u mutfağa girmiyor. Özerkan, yeme-içmede 2 sıçrama olduğunu belirterek bunlardan birinin kırlardan kentlere göç, diğerinin de geleneksel evlerden apartmanlara geçiş olduğunu belirtti. İnsanların yüzde 39’unun şekeri ve tuzu azaltmaya çalıştığını ve 60’ından fazlası ise organik gıdalara erişim istiyorlar. Bunda da televizyondaki sağlık programlarının etkisinin olduğunu belirten Özerkan, “İnsanların yüzde 50’si etiketin üzerini okuduğunu ve okumaları gerektiğini düşündüğünü, bunun da arkasında güvensizliğin yattığını söyleyebiliriz” dedi.

Her 100 kişiden 42’si yerde yiyor


 

BAKMADAN GEÇME!