Güncelleme Tarihi:
KONDA Araştırma şirketi, Metro Toptancı Market ile Türkiye’nin ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları’nı araştırdı. Çarpıcı sonuçların yer aldığı araştırmaya göre; ‘Akşamları evde yemek nerede yeniyor?’ sorusuna Türkiye’nin yüzde 56’sı yemek masasında, yüzde 42’si ise yer sofrasında yanıtı verdi.
Yer sofrasında yemek yeme alışkanlığı yerleşim bölgesi, gelir seviyesi ve evin tipine göre farklılık gösteriyor. Aylık geliri 5001 TL’nin üzerindeki hanelerin yüzde 82’si yemeği yiyor. Ancak gelir seviyesi 1200-2 bin TL arasındaki evlerde yenilen yemeğin yüzde 53’ünde yer sofrası tercih ediliyor. Apartmanda
ERKEK MUTFAĞA GİRMİYOR
Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de bunu görmesini sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, yeme-içmede de ailenin önemli bir role sahip olduğunun altını çizdi. Özerkan, gelir seviyesinin tek başına belirleyici olmadığını kültür, yaşam biçimi ve sosyolojik etkiler gibi unsurların da belirleyici role sahip olduğunun altını çizdi. Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı modern toplumda ise yüzde 49’u mutfağa girmiyor. Özerkan, yeme-içmede 2 sıçrama olduğunu belirterek bunlardan birinin kırlardan kentlere göç, diğerinin de geleneksel evlerden apartmanlara geçiş olduğunu belirtti. İnsanların yüzde 39’unun şekeri ve tuzu azaltmaya çalıştığını ve 60’ından fazlası ise organik gıdalara erişim istiyorlar. Bunda da televizyondaki sağlık programlarının etkisinin olduğunu belirten Özerkan, “İnsanların yüzde 50’si etiketin üzerini okuduğunu ve okumaları gerektiğini düşündüğünü, bunun da arkasında güvensizliğin yattığını söyleyebiliriz” dedi.