Choux (şu) veya diğer adıyla ‘paté a choux’, tarihi oldukça eskiye dayanan bir hamur... Özelliği, iki kere pişirilmesi... Ama gözünüz korkmasın, güzel bir şu hamuruyla profiterolden eklere evde pastacı elinden çıkmış gibi tatlılar hazırlayabilirsiniz. Bunun için verdiğim püf noktalarını uygulamanız yeterli.
#ProfiterolKıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıMasterChef krem karamel tarifi programın izleyicileri tarafından merak konusu oldu. Fransa mutfağına ait bir lezzet olan krem karamel tatlısı, şeffaf karamel soslu bir muhallebidir. Krem karamel Türki mutfağında da ayrı bir yere sahiptir. Ancak püf noktasına dikkat etmek gerekir. Fransız usulü krem karamel nasıl yapılır merak edenlere, işte gerçek krem karamel tarifi ve püf noktaları...
#Krem KaramelMasterChef trileçe tarifi ve malzemeleri merak edilen konular arasında yerini aldı. Sevilen lezzetlerden biri olan trileçe son yıllarda ülkemizde popülerliğini artırmıştır. Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır. Peki, trileçe nerenin tatlısı, nasıl yapılır? İşte, orijinal trileçe tarifi ve malzemeleri
#TrileçeTemelde un, yumurta ve ekmek kırıntısına bulama işlemini tasvir eden paneleme tekniği aslında sanıldığı kadar da zor değil. Ancak altın sarısı renginde, çıtır çıtır kızarmış şnitzeller veya balık filetoları hazırlamak için işin birkaç püf noktası var. Şef Altuğ Tezer’den bunları öğrendik.
#PaneTatile çıkıyorum heyecanlıyım ama valiz hazırlamak tam bir eziyet! Tatilde belki ihtiyacım olur diye yanıma o kadar çok şey almak istiyorum ama hepsini o valize nasıl sığdıracağım diye düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre! İşte tatil valizi hazırlamanın püf noktaları. Şimdiden mutlu tatiller...
#Yelda BaşaranKaramel genellikle tatlılarda karşımıza çıkan çok temel bir sostur. Temel olarak şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edilir. İçine tereyağı ve krema da eklendiğinde tam bir sos kıvamına kavuşur. Peki karamel nasıl yapılır? İşte pastadan cheesecake’e, krem karamelden trileçeye birçok tarifte karşımıza çıkan karamelin yapılışı ve püf noktaları.
#KaramelMacaristan tatlısı somloi galuska tarifi nerenin merak ediliyor. Yumuşacık sünger keki ile somloi galuska favori tatlılarınızdan biri olacak. MasterChef somloki galuska tarifi izleyicileri bu lezzet için araştırmalara başladı. Peki, somlói galuska nasıl yapılır, malzemeleri neler? işte Macar tatlısı Somloi galuska tarifi ve yapılışı...
#Masterchef Somloi GaluskaFiltre kahve, espresso, americano, latte... Herkesin kalbini fetheden bir kahve çeşidi mutlaka var. Cezvede pişirip köpürttüğümüz meşhur Türk kahvemiz ya da içine baharat çeşitleri ekleyip kaynatılan Meksika usulü, seçenek çok. Yazarımız Ebru Erke çok sevdiğimiz kahvenin dünyadaki farklı örneklerini anlattı, Gastronometro şefleri iyi filtre kahve demlemenin sırlarını paylaştı.
#Kahveİzledikleri animeler, dinledikleri K-pop şarkıları nedeniyle ülkemizdeki pek çok genç mochi, ramen, bubble tea gibi tatlara ve Japon keklerine merak sardı. Bulut gibi hafif, yumuş yumuş, adeta ağızda dağılan bu özel keki, ayrıca Japon cheesecake ve pankeklerini evde nasıl yapıyorum, gelin anlatayım...
#UzakdoğuŞehriye çorbasını sevmeyen yoktur, şehriye çorbası kıymayla yapılandır Kıyma aldığımda yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp buzdolabı poşetine koyup buzluğa. Çorbaların ya da yemeklerin içine koymak için buzluktan çıkarıp dahil. Çok pratik olur. Şehriye çorbası, en kolay çorbalardan biridir. öyle şahanedir ki sevmeyeni daha görülmedi. İşte, sizler için hazırladığım Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası ve daha fazlasının yer aldığı Ramazan 21. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüKlasik bir çorbayla açılış yapıyoruz. Mide dostu, yoğurt çorbası. 7'den 70'e herkesin çok severek içtiği çorbamız Ramazanda boş kalan mideye iyi gelir. Bir yoğurt çorbası uzmanı olarak, şöyle diyebilirim ki bu iş bizden sorulur. Yıllarca oğlumun tek yediği yemekti. İşte yayla çorbası, patates püreli et, haşhaşlı revani tatlısı ile Ramazan 12. gün menüsü...
#RamazanTam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.
#Ramazan MenüsüMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıAkışkan çikolatası ve ıslak kekiyle ağlayan pasta çay saatlerinize eşlik edecek en lezzetli tatlılardan biridir. Misafirlerinizin parmaklarını yiyecek lezzette bir ağlayan pasta yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. Peki, ağlayan pasta nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte ağlayan pasta tarifi ve püf noktaları...
#Ağlayan PastaYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıKrem brule (Creme brulee), karamelize şekeriyle tadına doyum olmayan nefis bir tatlı. Fransız mutfağının klasiklerinden biri olan bu tarif, az malzemeyle kolayca yapılıyor. Pratik yapımının yanı sıra görüntüsüyle de kendine hayran bırakıyor. Peki Creme brulee nasıl yapılır? İşte evde tam kıvamında Krem Brüle (Creme brulee) tarifi, malzemeleri ve püf noktaları
#Creme Brulee Nasıl YapılırSalatalara ve yemeklere katmaktan büyük zevk almakla beraber, narenciyenin tatlıları bir üst aşamaya taşıdığına inanıyorum... Sütlü tatlılarda limonun sadece kabuğunu kullanmayı seviyorum; portakalıysa tarçınlı supangleye ve kahveli çikolata musa çok yakıştırıyorum. Bergamot ve turuncun da şekerlemesini yapınca öyle güzel oluyor ki...
#NarenciyePaketini açınca buram buram yayılan kokusu, damağımızda bıraktığı o yoğun tadıyla gerçek çikolatanın keyfini yaşatan bitter gibisi yok... Favorimiz sütlü ya da beyaz olsa bile fark etmez; artizan çikolatalar yapmak, rengiyle iç ısıtan bir brownie pişirmek ya da sevdiklerimizin aklını başından alacak dev bir çikolatalı pasta hazırlamak için bitter çikolatanın gücüne ihtiyacımız var!
#Çikolata‘İkinci Bahar’ dizisinde Meral Okay’ın canlandırdığı ‘kasap Melahat’ karakterini hatırlar mısınız? ‘Kasap Melahat’ karakteri kadınların da kasaplığa gönül verebileceğini aklımızın bir köşesine koymuştu. Bu hafta kasaplık mesleğinde 27 yılı devirmiş ve zirveye yerleşmiş Semrah Doğan’ın hikâyesi var...
#Kadın KasapYemek yapımında kullanılan ve mutfak setleri içerisinde yer alan ankastre setlerinin temizliği nasıl olmalıdır? Bu konuda ev hanımlarının ve aşçıların merak ettiği püf noktalar vardır. Yazımızda bu püf notları ve ankastre temizliğinde bilinmesi gereken yöntemleri bir araya getirdik. Ankastre temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler hakkında tüm detayları derledik.
#Nasıl YapılırLeylak, 30 farklı türü bulunan bir bitki çeşidi olarak bilinir. Yazları yeşil çalı ve ağaççık şeklinde olan bitkilerdir. Yaprakları ise karşılıklı dizilmiş, sapları bulunan ve yaklaşık olarak uzunluğu 6 ila 7 cm uzunluğunda olan bitki çeşitleridir. Çiçekleri 2 yıl kadar süre dal üzerinde ve pek çok çiçeğin birleşmesi ile silindire benzer görünüşe sahiptir. Leylek çiçeği nadir olarak dilimli de olabilir ve yürek şeklinde bulunur. Bu çiçek türü, Güneydoğu Avrupa'dan Doğu Asya'ya kadar olan yerlerde doğal ve saf olarak yetiştirilmiş ve yetiştirilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Antep fıstığı, sakız ağacıgiller ailesinden yenebilen kabuklu olan bir yemiştir. Bu yemiş, bazı bölgelerde ise, Şam fıstığı olarak bilinir. Bu yemişe Antep fıstığı denilmesinin asıl nedeni ise, ilk işletmesinin Türkiye’de Gaziantep'te yapılmasından kaynaklanıyor. Antep fıstığı fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Trileçe, Balkan mutfağının en sevilen tatlıları arasında üst sıralarda yerini alıyor. Son yıllarda ülkemizde de en çok aranan lezzetlerden biri haline geldi. Oldukça hafif ve lezzetli bir tatlı olan trileçe nasıl yapılır? İşte evde trileçe yapmanın püf noktaları…
#Trileçe Nasıl Yapılır