Tereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda SahtekerlarıKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaTunceli'nin yöresel yemekleri, et yemekleri, hamur işleri, çeşitli mezeler ve salatalar da dahil olmak üzere zengin bir yelpazeden oluşuyor. Tunceli'nin yöresel yemeklerinin içinde genellikle et yer alıyor. Aynı zamanda yemekler bol baharatla tatlandırılıyor. Tunceli’nin meşhur yemekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tunceli YemekleriEn sevilen hamurişlerimizden mantıyı kimi yoğurdu bol seviyor, kimi üzerine pul biberli yağından gezdirmeden asla yemiyor... Minik minik kapatılan Kayseri usulünden bol ceviz serpilen Sinop’a, Özbek mantısından Çerkes’ine çeşitleri de çok. Jürimizden mantının en iyilerini bulabileceğimiz adresler...
#MantıYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorBiraz sarımsakla lezzetini katlamış basit bir spagettiden, mantarla birleşip sınıf atlamış pappardelle’ye herkese hitap eden bir makarna var. Peki, hamurunu açarken, haşlarken ve soslarken neye dikkat etmek gerekiyor? Taze makarna yapıp pakette satan dükkân Yolk İstanbul ve sadece taze makarna servis eden restoran Oklava’nın şeflerine göre deneyip yanılarak kendi damak zevkimize uyan tarifi bulmak hiç de zor değil...
#MakarnaTereyağı kilo aldırıp aldırmadığı sık sık tartışılan yağlardan biridir. Özellikle birçok kişi tereyağı sevdiğinden kalorisini ve besin değerlerini araştırmaktadır. Bu bakımdan tereyağının kilo aldırıp aldırmadığını öğrenebilir ve bu sayede kullanmayı ya da kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Tereyağı kilo aldırır mı? Köy tereyağı kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamKapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge Akgün‘Buğdayın Yolculuğu’ belgeselimi çekerken tüm dünyada fırıncıların kullandığı poolish mayaya ismini veren Polonya’da çekim yapmasam elbette olmazdı. O zaman, ver elini Varşova… Lezzetli ponçikler, pastalar, ekmekler kadar vegan dostu lokantalardan gelenekseli koruyan şef restoranlarına bu küçük şehir tam bir gurme cenneti.
#HürriyetUzun tatilleri yazın yapmaya alışkın olduğumuz için kış tatillerine çok ilgi göstermiyoruz. Bir de kışın havaların iyice soğuk olduğu zamanlar gelince tatil aklımızın köşesinden bile geçmiyor. Halbuki Türkiye’de kışın da baharı ya da yazı yaşayacağınız yerler var. Uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler’ diye sorduk. 5 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#TatilBugün soframda güzel bir kahvaltı salatası olacak. Roka, avokado ve kuru domatesli bu salataya bazen nar, bazen maydanoz ekliyorum. Çocuklarım ‘sucuklu tereyağı’nı çok seviyor, bense soğan, mantar ve biberli göz yumurtayı... Bir de bayat ekmek varsa yumurta, krema, tarçın ve şekerli karışıma bulayıp tavada kızartıyorum.
#KahvaltıTarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mehtap Er Kemal, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çekerek, "Tereyağı 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabilir. Patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir" dedi.
#TereyağıTARIM ve Orman Bakanlığının ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor.
#TereyağTereyağı; genellikle inek sütünün yağından elde edilen kendine has koku, tat ve aromaya sahip, rengi açık sarıdan koyu sarıya doğru değişebilen bir süt ürünüdür. Lezzeti dolayısıyla mutfağımızda sıkça tercih ettiğimiz tereyağı, doymuş yağ asidi oranı bakımından zengin olması ve kolesterol içermesi sebebiyle bazen gözümüze korkutucu bir yağ olarak görülebiliyor. Peki, tereyağı ne kadar ve nasıl tüketmeli?
#TereyağıProf. Dr. Canan Karatay’ın koronavirüsten nasıl korunulması gerektiğini anlatırken kullandığı, “Turp yerseniz turp gibi, fıstık yerseniz fıstık gibi olursunuz” sözleri sosyal medyada sebze polemiği yarattı. Karatay’ın sözlerine Vedat Milor’un Twitter’da verdiği ‘hıyarlı’ yanıt esprili bir atışmaya dönüştü.
#Gazetehaberiİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi, gripten koruyan besinleri anlattı.
#Gripten Korunmakİç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi. Prof. Dr. Karatay, “Turp yerseniz turp gibi olursunuz” dedi.
#İstanbulKalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, işlem görmemiş ve pakete girmemiş besinlerin kalbi koruduğunu söyleyerek, “Doğal köy tereyağı, az pişmiş yumurta yiyeceksiniz. Doğal zeytinyağı tüketip, bol su içeceksiniz” dedi.
#Prof. Dr. Canan KaratayMüslümanlar için mübarek olan ramazan ayının ilk haftası geride kaldı. Saatlerin ilerlemesi ile beraber, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar da Diyanet'in yayımladığı bilgiler doğrultusunda iftar saatlerini araştırmaya başladı. Peki, İstanbul'da bugün saat kaçta iftar yapılacak? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre iftar saatleri ve tablolu imsakiye bilgileri.
#İftarMübarek ramazan ayının üçüncü günü ile beraber, yurt genelinde 81 ilde yaşayan vatandaşlar da, saatlerin ilerlemesi ile imsakiye ve iftar saatleri ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Akşam ezanı ile beraber oruçlarını açacak olan vatandaşlar, Diyanet'in yayımladığı iftar saatleri doğrultusunda hazırlıklarını tamamlayacak. Peki, bugün iftar saat kaçta yapılacak? İşte, il il iftar saatleri ve 2019 Ramazan İmsakiyesi ile ilgili detaylar.
#Ramazan İmsakiyesi