Güncelleme Tarihi:
Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz hamsili pilav mı yoksa midyeli pilav mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 69’u hamsili pilavı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Hamsili pilavı evde yapar mısınız? Pilavı mı daha bol olmalı, hamsisi mi? Pilavı baharatlı mı seversiniz? Midyeli pilavı sizce en iyi neresi yapıyor? Evde pişirmeyi denediniz mi?
Midyeyi kabuklu mu kullanırsınız, kabuksuz mu?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@arzugi: “Tercihimi hamsili pilavdan yana kullanıyorum ben. Karadeniz hamsisiyle çok güzel oluyor. Evde denedim ama daha çok dışarıda yedim. Hamsinin dizilişi çok önemli. Pilavını baharatlı ve malzemesi bol severim. Midyeli pilavıysa kabuksuz midyeyle yapmıştım. Her ikisinde de soğanı ve baharatı yerinde olmalı. Soğanı kavururken 1-2 küp şeker de atarım. Yenibahar, kuşüzümü, dolmalık fıstık, karabiber, nane ve aklıma o an ne geliyorsa o baharat çeşitlerini kullanırım.”
@selmaozdogan: “Tercihim hamsili pilav. Annem Sıdıka çok güzel yapardı. Pilavı hamsiden çok olmamalı. Karadeniz hamsisiyle ne güzel olur.”
@oyaozguvenc: “Benim tercihim midyeli pilav... Evde birkaç defa denedim, güzel oldu. Kabuksuz daha çok hoşuma gidiyor. Bol soğan ve birkaç çeşit baharat daha lezzetli yapıyor.”
@mealmyths: “Ben ikisini de çok severim. Cankurtaran’daki Balıkçı Sabahattin’in midyeli pilavı imza yemeklerinden, çok da
lezzetlidir. Her iki yemeğin pilavında baharat bol olmalı. Hamsili pilavda balıklar kurumamalı. Pilav-balık dengesi iyi olmalı, her çatalda ikisinden eşit oranda gelmeli. Midyeli pilava taze yeşillikler yakışıyor.”
@celasunart: “Hamsili pilavı usta eller yaptığında parmaklarla birlikte yenir...”
@taliasahin: “Hamsili pilav şahanedir. Baharatı da malzemeleri de dengeli olmalı bence.”
PÜF NOKTALARI
The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve’den...
* 5-10 santim büyüklüğündeki hamsiler daha leziz olur. Balıkları tavaya dizmeden önce sırtını tuz ve beyaz biberle tatlandırılmış mısır unuyla panelerseniz dışı altın sarısı renk alır.
* Hamsiyi tavaya dizerken balığın bir kanadı diğer balığın kanadının üzerine gelmeli. Aksi takdirde hamsiler pişerken küçüleceği için pilavınız açıkta kalacaktır.
* İçpilava toz tarçın, karabiber ve kuşüzümü ne kadar yakışıyorsa yenibahar da bir o kadar yakışıyor.
* İçpilavda kullanacağımız yağ hafif tuzlu köy tereyağı olursa sonuç daha iyi olur.
* Midyeniz çok taze olsun.
* Pırasa, soğan ve kereviz sapını zeytinyağında terletin. Sebzelerin üstünü geçmeyecek kadar balık suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Kabuğu temizlenmiş kapalı midyeleri ekleyip 5 dakika pişirin. Midyelerin kabukları açılınca ocaktan alıp suyu süzün, içpilavda kullanmak üzere kenara ayırın. Bu su kenarda beklerken midyelerden çıkan kum taneleri suyun dibinde toplanacaktır. Suyu pilavda kullanmadan önce ince bir bezle süzmeniz iyi olur.
* Midyeli pilava yenibahar ekleyin, nefis olur.