Van’da bir köy okulu öğretmeni yaptığı ve sosyal medya hesabında yayınladığı ilginç icatlarla dikkat çekiyor. Tweet atan kahve makinesi, hoparlöre tıklayarak açılan bilgisayar, parmak hareketiyle ayarlanan lamba, otomatik bitki sulama aleti gibi ilginç buluşlara imza atan öğretmen, 72 bin takipçili ‘benrobotx’ isimli hesabında meraklısına bu icatların nasıl yapılacağını hızlandırılmış videolarla öğretiyor. Çalışmalarıyla İrfan Sayar’ın efsane karakteri Zihni Sinir’in buluşlarını akla getiren Doğanay öğretmenin yaptıkları öğrencilerinin de çok ilgisini çekiyor.
#Doğanay YıldızYükseköğretimde “sosyal sorumluluk”, “toplumsal katkı”, “gönüllülük” gibi farklı isimlerle dersler kapsamında yaşadığı evrene, insana, hayvana ve nicelerine karşı sorumlu bireyler yetiştirilmesi hedefleniyor. Üniversitelerde bu çerçevede farklı alanlarda toplumsal farkındalık oluşturmaya ve yaşamın her anının farkında bireyler yetiştirmeye gayret ediliyor. Köy okullarına destek çalışmaları, ihtiyaç sahiplerine yardım faaliyetleri, çevre kirliliğine ilişkin dikkat çekmek için etkinlikler ve daha nicelerine ulaşmak bunlardan bazıları. Gönüllü akademisyenler ve onların etrafına toplanan yürekli öğrencilerden oluşuyor. Bizler akademisyenler olarak yükseköğretim öğrencisine sosyal sorumluluk faaliyetleri içinde var olmaları için teşvikler sağlamayı hedefliyoruz.
#Konuk Yazar6 yaşında yetim kalıp Kardelen Bursu ile eğitimini tamamlayan Aysel Ösüz, şimdi bir köy okulu öğretmeni. Şanlıurfa Başören İlkokulu’nda, öğrencilerine tasarladığı karneler sosyal medyada viral olan Aysel Öğretmen ile konuştuk. O sadece öğretmen değil; ağaç diken bahçıvan, sınıf boyayan boyacı, perdesini kendi yapan bir tiyatrocu…
#Aysel ÖsüzSinan Alp, Nusaybin’de doğup büyümüş 29 yaşında bir öğretmen. Kalecik köyünü öğretmen olmadan çok önce görmüş ve bir gün bu köyün öğretmeni olmayı aklına koymuştu. Bundan 6 yıl önce bu hayali gerçek oldu ama köye geldiğinde ortada ne doğru düzgün bir okul ne de okula gelen öğrenci vardı. İlk yılları zorluklarla geçen 6 yılın sonunda şimdi Kalecik Köyü’nün kolejleri imrendirecek bir okulu ve pırıl pırıl öğrencileri var.
#Köy OkuluFen Bilgisi Öğretmeni Büşra Akkiren, oyunu, hikayeyi ve bilimi bir araya getirdiği deneyler tasarlıyor. Yeri geliyor sınıfta, yeri geliyor bahçede, yeri geliyor masanın üzerinde deney yapıyor ve herkes onu ‘Çılgın Fenci’ olarak tanıyor.
#Büşra AkkirenMaskeli ve mesafeli de olsak hayat pandemi öncesi düzene dönüyor gibi. Okullar açıldı, öğretmenler öğrencilerine, öğrenciler arkadaşlarına kavuştu. Peki 1.5 yıllık aradan sonra okula dönmek nasıl bir his? İşte öğretmen, veli ve öğrenci görüşleriyle yüz yüze eğitime dönüşün özeti...
#OkulMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak birinci önceliğimiz tüm sağlık önlemlerini alarak okulları açık tutmaktır. Bununla ilgili tüm önlemlerimizi de aldık. Bu önlemlerin takipçisi olacağız. Velilerimiz çok rahat olsunlar" dedi.
#PCRMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü gerekli tedbirler alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak birinci önceliğimiz tüm sağlık önlemlerini alarak okulları açık tutmaktır. Bununla ilgili tüm önlemlerimizi de aldık. Bu önlemlerin takipçisi olacağız. Velilerimiz çok rahat olsunlar." dedi.
#Milli Eğitim Bakanı ÖzerMüzisyen Cem Adrian’ın Şubat ayında sosyal medya platformu TikTok üzerinden verdiği konserlerin geliriyle biri Artvin’de biri de Ağrı’da iki köy okuluna kütüphane yapıldı. Köy Okulları Yardım Projesi Derneği’nin kütüphane açma projesine bağış kampanyası için ilk kez TikTok’ta konser veren Cam Adrian, uzun süredir derneğin gönüllü bağışçıları arasında yer alıyor. 3 ayda hazırlanan kütüphanelerin her birinde 3 binden fazla kitap bulunuyor.
#Cem AdrianMilli Eğitim Bakanı Selçuk, Sabancı Vakfı iş birliğinde başlattıkları Köy Okulları Birleştirilmiş Sınıf Öğretmenleri Mesleki Gelişim Programı'na 7 binin üzerinde köy okulu öğretmeninin katıldığını bildirdi.
#Ziya SelçukAyşe Gizem Gülleç, 24 yaşında. İstanbul’da doğup, büyüyüp Ankara’da üniversiteyi bitiren bir sınıf öğretmeni. Hayatında sobalı evde oturmamış, tezek görmemiş, bir evin en kıymetli güzel prensesi. Anne-babası onun her adımında ayağı taşa değmesin diye özen göstermişti.
#EğitimAyşe Gizem Gülleç, 24 yaşında. İstanbul’da doğup, büyüyüp Ankara’da üniversiteyi bitiren bir sınıf öğretmeni. Hayatında sobalı evde oturmamış, tezek görmemiş, bir evin en kıymetli güzel prensesi. Anne-babası onun her adımında ayağı taşa değmesin diye özen göstermişti.
#Ayşe Gizem GülleçSevcan Sarıbakır, Sinem Kolçak Arman, İzzettin Gülşen ve Caner Sarıoğlu, farklı şehirlerde çalışan dört öğretmen. Ancak onlar okullarının ve şehirlerinin dışına çıkıp Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce insana ulaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan bu öğretmenleri Instagram’da binlerce kişi takip ediyor. Onlarla sosyal medyaya giriş hikâyelerini ve dersi eğlenceli hale getirme yollarını konuştuk.
#GazetehaberleriSamsun’un Çarşamba ilçesi Kumköy İlkokulu’nda görev yaparken uluslararası bir vakıf tarafından 2014 yılında ’Dünyanın en iyi 50 öğretmeni’ arasında gösterilen ilk Türk öğretmen Dilek Livaneli, resmi konuşmacı olarak Avrupa Parlamentosu’na davet edildi.
#Dünyanın En İyi 50 Öğretmeni2014 yılında Varkey Gems Vakfı Küresel Öğretmen Ödülü Komitesi tarafından seçilen ‘dünyada en iyi 50 öğretmen’ arasında yer alan ilkokul öğretmeni Dilek Livaneli mesleğinin zorluklarını, keyifli yanlarını anlattı ve öğretmen olmak isteyen gençlere önerilerde bulundu.
#Dilek LivaneliDiyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Kumrucuk köyünde öğretmen Hasan Kartal, atıl durumdaki malzemelerle öğrencileri için örnek bir sınıf oluşturdu. Öğrencilerin daha önce okula gelmek istemediklerini belirten Kartal, “Okula artık severek gelmeye başladılar. Şimdi eve gitmek istemiyorlar” dedi.
#ÖğretmenSamsun’un Çarşamba İlçesi’ndeki Kumköy İlkokulu’nda 7 yıldır görev yapan, bir vakıf tarafından ’Dünyadaki en iyi 50 öğretmen’ arasında gösterilen sınıf öğretmeni Dilek Livaneli’nin öncülüğünde kurulan atölyede 35 köy kadını kursa katılıp saya (Ayakkabının yumuşak üst bölümü) üretmeye başladı. Japonya’daki bir sivil toplum kuruluşundan gelen 46 bin dolarlık yardımla 15 saya makinesi daha alındı. Köy kadınları şimdi Türkiye genelinde mağazaları da bulunan bir firma başta olmak üzere birçok firma için günlük ortalama 800 çift saya üretimi yapıyor.
#Dilek Livaneli