Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. Yılı anılıyor. ‘Cumhuriyet’in sabah güneşi’ olarak adlandırılan ‘Köy Enstitüleri, eğitim konusunda dünyaya örnek olmuş, tamamen Türkiye’ye özgü olmuş bir projedir. Peki, Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu? Köy Enstitüleri kurucusu kim? İşte Köy Enstitüleri mezunu olan isimlerden bazıları...
#Köy Enstitüleri Ne ZamanKöy Enstitülerinin kurucusu kimdir sorusu, bilgi yarışmaları ve eğitim kaynaklarında sıkça karşılaşılan konular arasında yer alıyor. Eğitim alanında kırsal kesimde yaşayan halk ile kentliler arasındaki bozuk dengeyi eşitlemek için kurulan Köy Enstitüleri, bir süre faaliyet göstermiş ve 1946 yılında durdurulup 1954 yılında tamamıyla kapatılmıştır. Peki, Köy Enstitülerinin kurucusu kimdir ve Köy Enstitüleri ne zaman açıldı? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Köy Enstitülerinin KurucusuKöy Enstitüleri 79 yaşında. İsmet İnönü’nün desteklediği, Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla açılan Köy Enstitüleri, tamamen Türkiye'ye özgü olan bir eğitim projesiydi. Peki, Köy Enstitüleri ne zaman kuruldu?
#Köy EnstitüleriCumhuriyet deyince akla ne geliyor? Bu topraklarda yaşayan milyonlarca insanın gözünde Cumhuriyet, sadece bir yönetim biçimi değil. Özgürlüğün, modernleşmenin, kimlik arayışının ve birlikte yaşamanın en önemli simgesi. Cumhuriyet deyince o sabah pırıl pırıl, umutla dolu bir gün geliyor akla.
#1MEMUR, işçi, emekli, dul, yetim, çırak ve stajyerler, EYT yasasından yararlanamayanlar, kadroya alınmayan taşeron emekçiler, 3600 ek gösterge hakkı verilmeyen memurlar ekonomik durumlarının iyileştirilmesine yönelik istemlerini miting ve açıklamalarla her gün hükümete duyurmaya çalışıyor.
#EYT14 Mayıs’taki milletvekili genel seçimleri için 26 parti de milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na gönderdi. Listelerde dikkat çeken önemli bir detay da ünlü oyuncu ve müzisyenlerin öne çıkmış olması. Diziler, filmler ya da konserler derken, kendi meslekleri maddi-manevi anlamda daha tatminkâr ve hatta ‘dertsiz,’ tasasız’ ‘gürültüsüz’ olabilecekken neden siyasete soyundular dersiniz? Sordum. İşte yanıtı.
#14 MayısKanadalı yazar Jocelyne Saucier, ‘Kayıp Tren’de bir sonbahar günü evinden çıkıp kuzeye giden trene binen ve bir daha kendisinden haber alınamayan yaşlı bir kadının izini sürüyor. Saucier, polisiye kalıplarını başarıyla kullanarak anlatısına büyük bir akıcılık sağlıyor.
#Jocelyne SaucierTarih anlatıcısı, müzisyen ve toplum gönüllüsü Pınar Ayhan, pek azını bildiğimiz, tarih sayfalarında belki de dipnot olarak kalan hikâyeleri anlattığı müzikal belgesellerinde son 100 yılımızın kahramanlarıyla tanıştırıyor bizi. Derin bir araştırma sürecinin ardından yaşadığı farkındalığı sahnelere aktaran Pınar Ayhan, toplumsal sorumluluk bilincini sahaya da taşıyarak Tohumluk Vakfı’nı kurmaya karar veriyor. Röportajımızda hem gıdanın hem insanın ata tohumunun peşine düştüklerini anlatan sanatçı “Adımız Tohumluk çünkü her birimiz birer tohumluğa ayrılmış Cumhuriyet evlatlarıyız. Amacımız sıhhatli tohumlar yetiştirmek ve nesiller boyunca ekmek. Kırsalın sorunlarını sadece dinleyen değil, aynı zamanda anlayan ve harekete geçen bir yapı olmak iddiasındayız. Köy ile kent arasında bütüncül yaklaşımla sosyal yardımlaşma, eğitim, kültür ve sanat köprülerini yeniden oluşturabilmek ve onarabilmek adına kurduğumuz komitelerimiz, mesleklerinde profesyonel olan altı yüze yakın gönüllülerimizle harıl harıl çalışıyoruz” dedi.
#Pınar AyhanMeslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre TonguçBir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararını ise uygun bulmuyoruz.
#KitapDolmabahçe Sarayı’nın arka kesiminde yer alan Swiss Otel ile ilgili satış kararı İBB Meclisi’nden geçti ama gündemden hâlâ düşmedi. CHP’den dün isimlerini yazdığımız dört isim ret oyu kullanmadı. Aksine CHP’den Mehmet Ali Tüy, Özgür Öz; İYİ Parti’den Yakup Fındık, Bora Kılıç İBB Meclisi’nde ret oyu kullandılar ve meclis tutanaklarına son derece açıklayıcı şerhlerini işlettiler. İYİ Partili Yakup Fındık raporun geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek aykırı teklifi oylattı ama kendi partisinin oyları ile teklifi reddedildi. İBB’de önceki günkü görüşmeler altı saat sürdü.
#CHPOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla AlganUsta oyuncu ve ses sanatçısı Işıl Yücesoy ile beraberiz… Buluşma vesilemiz; ilk kadın Türk şarkı sözü yazarı Fikret Şeneş’in şarkılarını seslendirdiği ‘Vefa’ isimli ‘maxi single’ı. Albüm yeni ama şarkılar klasik ve zamansız! Tıpkı Işıl Yücesoy’un kendi gibi… Gülerek, “Karşınızda tarih gibi bir kadın var!” diyor ve bizi kendi hikayesiyle birlikte sahne tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#Işıl YücesoyEski TBMM Başkanı, duayen siyasetçi ve hukukçu Hüsamettin Cindoruk, 70 yıllık siyasi geçmişini, “Aslında ben kaçtıkça siyaset beni kovaladı!” diye özetliyor. Demokrat Parti Gençlik Kolları’ndan 27 Mayıs ihtilaline, Yassıada yargılamalarından sıkıyönetim altındaki düğününe Cindoruk ile geçmişe yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriDevlet Sanatçısı Orkestra Şefi Gürer Aykal, orkestraların bir görevinin de Anadolu’da konserler vermek olduğuna dikkat çekerek, çok sesli müziği algılayabilmenin demokrasiyi algılamakla eşit olduğunu söyledi. Aykal, orkestralara seslenerek, “Orkestralar insana birlikte olabilmenin yüceliğini öğretir. Siz orkestralar, Anadolu’ya gidin ki bir disiplin görsünler” dedi.
#Gürer AykalKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir Baykurt