Birçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeGösteri dünyasının ünlülerinin sıradan insanlara tuhaf gelen alışkanlıkları var kuşkusuz. Ne yazık ki bunlardan bazıları da onların sağlığını tehdit ediyor. Hatta tehditle kalmayıp onları kelimenin tam anlamıyla yıkıntıya bile çevirebiliyor.
#Sharon OsbourneKortizol, sağlıkta sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden birisidir. Vücudun bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Kortizol nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#KortizolÖNCELİKLE ve yine önemli bir hatırlatma: Yaşınız, metabolik, hormonal yapılanmanız ve genetik mirasınız ne olursa olsun “kilo almayı engellemek, aldığınız kilolardan kurtulmaktan çok daha kolaydır”! Ve bu arada yine unutmayalım ki “giderek artan kilolar özellikle göbek bölgesinde biriken ve bel çevresini genişleten iç yağlar metabolizmamızın sinsice yavaşlamasına yol açan en büyük düşmanlardır”!
#Kilo VerememeYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveStres birçok kişinin problemi olduğundan kilo aldırıp aldırmadığı da merak edilen konulardan biridir. Özellikle çağımızın gerektirdiği bir problem olan stres insanlar için önemli problemlerden biridir. Bu bakımdan stresin nasıl bir durum olduğunu öğrenebilir ve bunun kilo aldırıp aldırmadığını araştırabilirsiniz. Stres kilo aldırır mı verdirir mi? Stres kilo almaya ya da vermeye engel mi detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamSalgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#Salgın18 yaşında lösemiyi yendi. Eklem sıkıntısından dolayı kalça protezi takıldı. “Çocuk sahibi olamazsın” dediler, iki çocuğunu kucağına aldı. 4.5 aylık hamileyken hipofiz bezi tümörü olduğu ortaya çıktı. Operasyonla tümörden kurtuldu. “Acaba sırada ne var?” dedi, meme kanserine yakalandı. Bu zamana kadar 13 ameliyat geçirdi. Savaştı ve kazandı. Hikâyesi ise bize umut oldu.
#Kübra Yaprak DemirtürkSon günlerde gündemde yer alan hipofiz bezi makroadenomu, belirtileri ve tedavisi ile merak konusu oldu. Bir tür hipofiz tümörü olan hipofiz bezi makroadenomu günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecek semptomlara sahip bir hastalıktır. Diğer tümör ve kanser hastalıkları gibi iyi huylu ve kötü huylu türleri bulunan hipofiz bezi makroadenomu nedir, tedavisi nasıl olur? İşte hipofiz tümörleri hakkında bilgiler...
#Hipofiz Bezi MakroadenomuAdrenal yetmezlik olarak da adlandırılan Addison hastalığı, vücudunuz belirli hormonları yeterince üretmediğinde ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Tüm yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de görülebilen addison hastalığı tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilir. Peki addison hastalığı nedir, neden olur? İşte addison hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Addison HastalığıAldosteron hormonu vücuttaki hormonlardan bir tanesidir. Vücutta pek çok görevi olan Aldosteron hormonunun eksikliği sonucunda bir takım olumsuz vakalar ortaya çıkabilir. Aldosteron hormonunun ne işe yaradığı ve hormonun görevleri merak edilmektedir. Arama motorlarında devamlı olarak Aldosteron hormonunun ne olduğuna dair araştırmalar trend aramalar haline gelmiştir. Peki Aldosteron hormonu nedir? Aldosteron hormonu ne işe yarar ve görevleri nelerdir? Aldosteron değeri kaç olmalı ve eksikliğinde ne meydana gelmektedir? İşte Aldosteron hormonu ile ilgili tüm detayları derledik.
Zor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasStres hormonu olarak da bilinen kortizolün en yoğun olduğu zaman diliminin uyandıktan sonraki 1 saat olduğunu belirten Öğr. Gör. Merve İşeri “Bu süre içerisinde kafein alımı bu hormonun salgılanmasını artırır ve aynı zamanda kafeinin fizyolojik etkilerini azaltır” dedi.
#Öğr. Gör. Merve İşeriDiyetisyen Öznur Akgöz, testi pozitif çıkıp evde tedavi gören Kovid-19 hastalarının beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Turunçgiller, turuncu meyve ve sebzeler A ve C vitamini bakımından zengindir. Kış mevsiminde yaygınca bulabileceklerimizden bazıları ise portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, kış kabağıdır. Probiyotik besinler ise bağırsaklar üzerinde yaptığı olumlu etkiler ile bağışıklık sistemini destekleyen yararlı bakterilerdir. Bunun için kefir, yoğurt, boza, tarhana tüketilmeli" ifadelerini kullandı.
#PandemiBeslenme, diyet ve psikoloji danışmanlık hizmetlerini bir araya toplayan Psikolog G. Tansu Ocak, karantina ve belirsizliğin yarattığı stresin duygusal yeme davranışına yol açtığını belirtti, çok önemli tavsiyelerde bulundu.
#Karantinada Kilo Almak2020’nin sonuna yaklaşırken hala dünyanın en önemli gündemi Covid-19! Salgın birinci yılını doldururken, ekonomik ve psikolojik problemleri de beraberinde getirdi. Stres nedeniyle pek çok insanın sağlığı risk altında. Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, pandemi döneminde koronavirüs stresinin ağız ve diş sağlığını nasıl etkilediğini anlattı.
#Diş SıkmaEndokrin sistem, vücuttaki iç dengeyi düzenleyen iç salgı bezlerinden oluşur. Bu bezlerin isimleri sırasıyla, hipofiz, timus, böbrek üstü bezi, paratiroidler ve tiroit bezidir. İç salgı bezleri erkeklerin sol, kadınların sağ tarafında yer alır. Endokrin sisteminde yer alan organları ve hastalıkları nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Endokrin Sistem Nedir?Ağız sağlığı vücuttaki tüm organları ilgilendirir. "Ağzımız hastalıklara neden olan bakterilere açılan en önemli giriş kapısıdır. Diş eti iltihabı veya derin çürükleri olan kişilerde bu bakterilerin kana karışması ve organlarımıza hızla ulaşması çok kolay olacaktır. Bu nedenle sağlıklı bir beden, sağlıklı bir ağızdan geçer" diyen Diş hekimi Pertev Kökdemir önemli bilgiler verdi.
#Ağız Sağlığı