Koronavirüs aşı çalışmaları devam ederken ikinci doz aşı tarihi de merak ediliyor. Covid aşıları 2 doz halinde ve belli aralıklarla uygulanıyor. İlk doz aşılarını olan vatandaşlar, ikinci doz aşıların da ne zaman yapılacağı araştırılıyor. Peki ikinci doz aşı randevusu ne zaman alınır? Covid-19 aşısı ikinci doz ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Covid-19Koronavirüs aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, 50 yaş üstü bireyler için sıranın ne zaman geleceği ve aşı takviminde yer açılacağı merak konusu idi. Fahrettin Koca yaptığı açıklama ile 55 yaş üstü vatandaşlar için müjdeli gelişmeleri duyurmuştu. Peki, 50 yaş üstü ne zaman aşı olacak?
#50 Yaş Üstü Aşılama Ne Zaman?Koronavirüs aşı çalışmaları devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. Geçtiğimiz hafta aşı için kritik 2 haftayı işaret gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından aşı çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, "Gelecek haftadan sonra, bu arada seçilmiş olan kişilere ilk uygulamamızı başlatmış olacağız." dedi. Koca, mart veya nisan gibi faz-3 çalışmasında önemli noktaya gelinebileceğini belirtti. İşte, yerli koronavirüs aşısında son durum.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Koronavirüs aşısında yeni gelişmeler, son değerlendirmeler ile takip ediliyor. ABD, Rusya, Çin gibi ülkelerde koronavirüs aşı çalışmaları devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yerli koronavirüs aşısıyla ilgili açıklama geldi. Kabine toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, bahar aylarına kadar aşı meselesinin tamamen çözülmesinin hedeflendiğinin altını çizerek "Yerli aşılarda insan üzerinde denemelere 2 hafta içinde ulaşılacağı görülüyor." dedi. Bakan Koca da geçen hafta coronavirüs aşısıyla ilgili yaptığı son açıklamada, iki haftayı işaret etmişti. İşte, Yerli koronavirüs aşısıyla ilgili son gelişmeler...
#Yerli Koronavirüs AşısıBilim Kurulu Toplantısı ne zaman? Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı yeni haftayla beraber gündeme geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleşen ve Türkiye'deki vaka sayısının değerlendirildiği kritik toplantıda, yeni tedbirler masaya yatırılıyor. Eğitim öğretim gündemi, yerli koronavirüs aşı çalışmaları ve hastanelerdeki önlemlerin toplantı bugün başladı. Toplantının ardından Bakan Koca değerlendirmelerde bulunacak. Gözler şimdi Bakan Koca'nın yapacağı açıklamalarda. İşte, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ve Bakan Koca'nın açıklamalarıyla ilgili ayrıntılar...
#Bilim Kurulu Toplantısı Ne ZamanKoronavirüs aşısında Rusya ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke insan denemelerine başladı. Bu gelişme, ‘Ufukta aşı göründü mü?’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet bu soruyu Bilim Kurulu üyelerine sordu. Uzmanlar, aşının en erken 2021’in ilk çeyreğinde hazır olabileceğinde hemfikir:
#GazetehaberleriCorona virüs aşısı ne zaman çıkacak? Koronavirüs aşı çalışmaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam ediyor. Corona virüsü önlemede etkili olan aşı deneyleri bilim insanları tarafından sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüs aşısında son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakan Koca,"Aşıyla ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar sürecin başarılı seyrettiğini söyleyebilirim." dedi. İşte, ayrıntılar.
#Koronavirüs AşısıTüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgınında, Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanlarından corona virüs tedavisiyle ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde koronavirüs aşı çalışmaları sürerken, Madagaskar'dan kovid 19 ilacını buldukları iddiası gündeme geldi. Madagaskar Cumhurbaşkanı corona virüsüne karşı geliştirdiklerini öne sürdüğü ilacı kameraların önünde içti. Madagaskar corona virüs ilacı iddiaları sonrası, Madagaskar'ın coğrafi konumu ve hangi kıtada yer aldığı merak konusu oldu. Peki, Madagaskar nerede? Madagaskar harita üzerinde nerede bulunuyor.
#Madagaskar NeredeDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüSter A enfeksiyonu nedeni ile İngiltere'de 19, Hollanda'da 5, ABD ve Fransa'da 4 çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar enfeksiyonun bir günde bile ciddi bir hal aldığı konusunda uyarıda bulunurken, hastalığın aşısının neden olmadığı sorusu da cevabını buldu...
#Strep A2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya Rusya'dan gelen haber ile sarsıldı. Khosta-2 adı verilen yeni virüs üzerinde araştırmalar yapan ABD'li ekipten dikkat çeken bir aşı açıklaması geldi.
#Khosta-2BioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsTürk Klinik Mikrobiyolji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında artışa dikkat çekerek, "İstanbul'da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Sevindirici haber, en azından tam aşılılarda hafif seyrediyor. maymun çiçeğinin Kovid gibi büyük bir salgına yol açacağını düşünmüyoruz" dedi. Maymun çiçeğinde ilk vakaya da değinen Yavuz, "Kimlerle temas etmiş, hastalığı ilk nereden kapmış, ciddi bir filyasyon çalışması yapılmalı" diye konuştu.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzTÜRK Klinik Mikrobiyolji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında artışa dikkat çekerek, "İstanbul'da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Sevindirici haber, en azından tam aşılılarda hafif seyrediyor. maymun çiçeğinin Kovid gibi büyük bir salgına yol açacağını düşünmüyoruz" dedi. Maymun çiçeğinde ilk vakaya da değinen Yavuz, "Kimlerle temas etmiş, hastalığı ilk nereden kapmış, ciddi bir filyasyon çalışması yapılmalı" diye konuştu.
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü'nde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim, Teknoloji ve Araştırma Binası Açılış Programı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede çalışmak, üretmek, yenilik yapmak isteyen herkesin önü desteklerle, teşviklerle, programlarla sonuna kadar açıktır. Biz geride eser bırakmak isteyen kâmil insanlarla yol yürüyoruz. Firmaları, akademik dünyayı, gençleri kendilerine sunduğumuz imkanları değerlendirmeye davet ediyoruz" dedi. Erdoğan, "Türkiye her alanda geleceğin güvenli limanı ülkelerinin başında yer almaya adaydır. Yatırımını kendi ülkesine yapan herkes kârlı çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSalgın neredeyse bitti. Bütün ülkeler önlemleri gevşetti. Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Sıla Yolu’nu adım adım taradık. Almanya’nın Münih kentinde başlayan ve İstanbul’da sona eren yolculuğumuz boyunca 5 bin km’den fazla yol yaptık, güzergâh üzerindeki bütün ülke yetkilileri ve gümrük görevlileriyle görüştük.
#Sıla YoluKuzey Kore'de vaka sayıları 3.8 milyona ulaşırken hükümet bir haftadır ölü sayısını güncellemedi. Pyongyang ilk vakanın doğrulanmasının üstünden bir ay geçmeden 'salgının kontrol altına alındığını' iddia etse de Dünya Sağlık Örgütü durumun kötüye gittiğinden şüpheli. Kurumdan yapılan son açıklamada, "Bu durum ne Kuzey Kore, ne bölge ne de dünya için iyi değil" ifadeleri yer aldı. Uzmanlar neredeyse tamamı aşısız ülkenin yeni varyantların merkez üssü olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiyor.
#Kuzey KoreNüfusun tamamına yakınının aşılanmadığı ve antiviral ilaçlara erişimin olmadığı Kuzey Kore'de koronavirüs vakaları artıyor. Dışarıdan tıbbi yardım almayı reddeden ülke sıcak içecekler ve tuzlu su ile hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor.
#Kuzey KoreCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık çalışanlarıyla bir araya geldiği iftar programında konuştu. "14 Mart'ta sizlere verdiğimiz 5 müjde süreç içinde yerine getirilecek" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sağlık çalışanlarına şiddetin katalog suç çerçevesine alınarak önüne geçilmesine yönelik düzenleme inşallah bayram sonrası milletvekillerimizin takdiriyle kanunlaşacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, ücretlerde yakın zamanda iyileştirme yapılacağını ve 3600 ek göstergenin yıl bitmeden neticelendirileceğini açıkladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Pandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Grip“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Koronavirüs2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#Pandemi