Güncelleme Tarihi:
GÜVENLİ ve sağlıklı yolculuk için sizlere rehber olacak bir yazı dizisi hazırladık. Salgın sonrası ve son günlerde yaşanan ekonomik krizin Sıla Yolu’na yansımalarını sizler için araştırdık. Kafanızdaki bütün soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu yazı dizimizi okumadan yola çıkmayın. Sağlıkla gidin sağlıkla gelin. Sıla Yolu güzergâhı üzerindeki bütün ülkeler, koronavirüs salgını öncesi dönemleri geri dönmüş durumda. Kara ve deniz yolu ile yapılan yolculuklarda, kısıtlamalar, bildirimler ve aşı zorunluluğu dahil artık hiçbir yasak yok. Yaz aylarında yaşanabilecek olası gelişmeleri takip etmenizi tavsiye ederiz. Son günlerde dünya genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler, Sıla Yolu’na da yansımış durumda. Başta akaryakıt olmak üzere bütün fiyatlarda ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 arası bir artış var. Sıla Yolu’na çıkmadan önce yaşadığınız ülkede Türkiye için aracınızın plaka ceza sorgulamasını mutlaka yapın. Aracınızın plakasına kayıtlı cezanız var ise plakanın başkasına ait olduğu dönemden olsa bile Türkiye’den çıkış yapamazsınız. Gecikme cezaları ile birlikte oldukça yüksek miktarlar ödemek zorunda kalmayın. Türkiye için plaka ceza sorgulamanızı https://ivd.gib.gov.tr internet adresinin yabancı plakalı araç ödemeleri bölümünden yapabilirsiniz.
YORGUNLUĞUNUZU ATIN
BUDAPEŞTE: Buda ve Peşte. Ortada Tuna Nehri. Buda’dan Peşte’ye, Peşte’den Buda’ya bakın. Kartpostal gibi fotoğraflar sizleri bekliyor.
ZAGREB: Şehir meydanı ve Katedral yan yana. Hırvatların peynirli böreği ve bir kahve yol yorgunluğunuzu alır.
BELGRAD: Kelime anlamı ‘beyaz şehir’. Belgrad Kalesi ecdadımızın eserlerini de barındırmakta. Kısa bir gezi size unutulmaz anılar kazandırabilir.
ÜSKÜP: Bizden bir şehir gibi. Küçük bir Anadolu kasabasından farkı yok. Kendinizi Türkiye’de gibi hissedeceksiniz.
SELANİK: Selanik Başkonsolosluğu’nun bahçesindeki Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu ev, pazartesi hariç her gün 10.00–17.00 saatleri arasında sizleri bekliyor.
NEA KARVALİ: Türk kurabiyelerinin tarifinden yola çıkılarak hazırlanan Kavala kurabiyesinin ilk yapıldığı bu şirin yerleşim bölgesinde, ‘Börekçi Yorgo’nun nefis börekleri yol yorgunluğunuzu üstünüzden alacaktır.
EDİRNE: Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii manzarasında, meşhur ciğer tavanın tadına doyum olmaz.
ÇANAKKALE: ‘Dur yolcu. Bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir’. Tarihi yarımadayı görmeden geçmeyin.
HANGİ GÜZERGÂH SİZİN İÇİN DAHA UYGUN
Sıla Yolu’nda tercih edeceğiniz değişik güzergâhlar bulunmakta. Rotanızı önceden belirleyin. Yolunuzun üstünde görülmesi gereken güzel şehirler var. Planınıza bu şehirleri gezmeyi de dahil edin. Vinyet, alternatif sınır kapıları, mola yerleri ve görülmesi gereken yerler gibi konularda önceden bilgi edinin.
BULGARİSTAN GÜZERGÂHI: Türkiye’ye ulaşmak için en kısa ve en çok tercih edilen güzergâh. Münih, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden İstanbul 1900 km. Güzergâhın tamamı otoyol. Sırbistan-Bulgaristan sınırı ile Sofya arasındaki 60 km’lik yolda otoyol inşaat çalışmaları devam ediyor. 100 km’de 10 litre benzin yakan bir araçla bu yolun tek yön yakıt masrafı yaklaşık 380 euro. 7 litre yakan dizel bir araçla yakıt masrafı ise tek yönde 270 euro civarında tutuyor. Bu güzergâh için ödeyeceğiniz vinyet ve otoyol ücreti ise tek yön yaklaşık 90 euro. Güzergâhınız üzerindeki Viyana, Zagreb, Belgrad ve Sofya her sene binlerce turisti ağırlıyor. Kısa süre de olsa uğramanızı tavsiye ederiz.
YUNANİSTAN GÜZERGÂHI: Yunanistan güzergâhı, doğal güzellikleri ve Ege’nin ışıl ışıl manzarası ile yolculuğu tatille birleştirenlerin tercihi. Ayrıca Çanakkale üzerinden Türkiye’nin batı bölgelerine gidenler de bu güzergâhı kullanıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete açılması ile güzergâh daha da cazip hale geldi. Münih, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan üzerinden İstanbul yaklaşık 2 bin 160 km. Güzergâhın tamamı otoyol. Bulgaristan’a göre yolunuz 250 km uzamakta. Yunanistan üzerinden tek yönde benzin masrafı 430 euro, dizel masrafı ise 300 euro civarında tutuyor. Bu güzergâh için ödeyeceğiniz vinyet ve otoyol ücreti ise tek yön yaklaşık 95 euro. Güzergâh üzerinde bulunan Üsküp, Selanik, Kavala, İskeçe, Gümülcine, tarihi ve doğal güzellikleriyle sizlere unutulmaz anılar yaşatabilir. Selanik’te bulunan Atatürk’ün doğduğu evi her yıl binlerce vatandaşımız ziyaret etmekte. Mutlaka uğrayın.
MACARİSTAN GÜZERGÂHI: Yolculuğa Kuzey ve Doğu Avrupa şehirlerinden başlayanların tercihi. Yola çıktığınız şehre göre Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan veya Avusturya üzerinden Macaristan’a giriyorsunuz. Güzergâhın tamamı otoyol. Bu tercihle, Avusturya’daki tünel beklemeleri ve geçiş ücretlerinden tasarruf ediyorsunuz. En büyük sorun Macaristan–Sırbistan arasındaki sınırlardaki bekleme süreleri. Münih, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan üzerinden İstanbul 2 bin km. Macaristan üzerinden tek yönde benzin masrafı 400 euro, dizel masrafı ise 280 euro civarında. Bu güzergâh için ödeyeceğiniz vinyet ve otoyol ücreti ise tek yön yaklaşık 40 euro. Prag, Bratislava ve Budapeşte bu güzergâh üzerinde gezilecek en güzel üç şehir. Budapeşte’yi ikiye bölen Tuna Nehri kıyıları özellikle geceleri mükemmel fotoğraf manzaraları sunuyor.