COVID-19'un neden olduğu stresle etkili bir şekilde baş etmenin olumlu bir tutum sürdürmekten geçtiğini belirten ve stresle başa çıkma önerilerini sıralayan Prof. Dr. William Mosier, “Sıkıntı halindeyken ve daha iyi hissetmek istediğinizde fiziksel egzersiz yardımcı olabilir.Enerjinin fiziksel salınımı stres yanıtımızı yapıcı bir şekilde kontrol etmede önemlidir. Kendinize karşı nazik olun” dedi.
#Korona StresiBazı rüya işaretleri, açık veya basit olmayabilecek evrensel sembollere sahiptir. Çoğu zaman, rüya yorumu, hazırlanmanız gereken bir geleceğin “olasılığını” önceden bildirir. Arzularınızın, endişelerinizin ve korkularınızın her zaman gerçekleşeceği anlamına gelmez. Peki rüyada aşı olmak terimleri ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
Covid-19 aşı uygulamasının yaygınlaşmasıyla beraber bazı detaylar da araştırılıyor. Bunlardan biri de regl iken Covid-19 aşısı olunur mu sorusu. Regl (adet) döneminde koronavirüs aşısı olmanın vücuda etkileri merak ediliyor. Peki regl iken aşı olunur mu? Adet döneminde koronavirüs testi yaptırılır mı? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Regl İken Covid-19 Aşısı Olunur MuSağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs aşılanma sürecinin başlamasıyla birlikte regl iken aşı sırası gelmiş olan kadınlar adetliyken covid aşısı olmanın vücuda etkisini ve koronavirüs testi yaptırıp yaptırılmadığını merak ediyorlar. Bunun yanında tetanoz, hepatit b, menenjit gibi aşıların da regl dönemini nasıl etkilediği de çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Regl iken aşı olunur mu, aşılar adet dönemini geciktirir mi? Sinovac ve BionTech aşılarının adetliyken kişiye herhangi bir etkisi söz konusu mu? Adet dönemi ve aşı ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu yanıtladı...
#Adet DönemiCOVID-19, uzaktan sağlık uygulamalarının geniş kitlelerce benimsenmesine neden olarak, sağlık sektöründe dijital dönüşümü tahmin edilemeyecek bir biçimde hızlandırdı. Son dönemlerde, sağlık sektörüne teknolojinin entegrasyonu ile birlikte pek çok yenilik gözlemlemekteyiz. Bunlar arasında, en heyecan verici yeniliklerden biri, sektörde uzun yıllardır tartışılan, ancak bugüne kadar gerçekleştirilemeyen önlemleri de desteklemeye başlayan ve ön sağlık hizmetlerini devrimleştiren giyilebilir sağlık cihazları…
#Giyebilir Cihazlarİkinci romanı “Tılsımlı Köpek Momo” ile gündemde olan yazar Didem Gürçay, kısa sürede ikinci baskısını yapan romanıyla bir hayalini gerçekleştirmiş. Kitabın gelirinin bir kısmını Ye-dikule Hayvan Barınağı’na bağışlayan Gürçay’ın hayvan dostluğu ta küçüklük yaşlarında başlamış. Hatta öyle ki, ilk söylediği kelime “köpek” olmuş! İş stresinden uzaklaşmak için fantastik dünyalarda gezerek kendi köpeği Momo’nun hikayesini kaleme alan Didem Gürçay ile yazarlık serüvenini konuştuk.
#Didem GürçayKoronavirüsün hayatımıza girmesiyle yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Pek çoğumuz bu dönemde daha fazla yemeye başladık. Buna bir de sokak kısıtlamasıyla gelen hareketsizlik eklenince kilo almak kaçınılmaz oldu. Ama tersini yaşayanlar da var. Onlar pandemide dengeli beslenmeye ve spor yapmaya odaklandılar. Sonuçlarını almaları çok sürmedi. Geçen yılda sağlıklı bir yaşama geçenlerle konuştuk.
#GazetehaberleriSon dakika haberi.. Koronavirüs hastalarının ve temaslıların takibini yapan filyasyon ekipleri aylardır görevde. Durup dinlenmeden çalışıyorlar. Buna bir de koruyucu ekipmanla ve N95 maskeyle gün boyu onlarca kat merdiven çıkmalarını, kimi zaman maskeyi çıkarmak istemedikleri için susuz kalmalarını, gittikleri bazı evlerde azarlanmalarını, sözlü tacize maruz kalmalarını ekleyin... Peki devam etme gücünü nasıl buluyorlar? Farklı mesleklerden dört görevliyle konuştuk.
#FilyasyonSevgili mühendis adayı gençler; ülkemizin nadide mühendislik fakültelerinden birine girdiniz ve böylece hem kendiniz hem aileniz için şimdilik rahatlatıcı bir netice elde ettiniz. Henüz iyi bir puan almanın ve bir bölüme yerleşmenin mutluluğu ve tatmini içerisindesiniz. Çok güzel...
#MühendislikCOVID-19 salgınının devam ettiği bu günlerde hem anne babalar hem de çocukları için hayat oldukça zor geçiyor. Hepimiz belirsiz ve zor bir süreçten geçiyoruz. Bu virüsle yaşamaya alışırken stresle baş etme stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Dünya genelinde ülkeler bu krizle farklı şekillerde mücadele ediyor.
#KoronavirüsKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileAlmanya’nın Göttingen kentinden gelen haberler endişe verici. Kentte İduna Merkezi adlı blok evlerde yaşayan Müslüman Boşnak kökenli iki ailenin Ramazan Bayramı’nı kutlarken, korona kurallarına uymaması Müslüman ve yabancı düşmanlarına bulunmaz bir fırsat sundu. İki kalabalık Müslüman ailenin sorumsuzca davranışı sonucu virüs yıldırım hızıyla yayıldı. Test sonucu 105 kişiye koronavirüs tanısı konuldu.
#AlmanyaSözleşmeleri bitecek olan Gökhan Gönül ve Caner Erkin ile opsiyonunun kullanılıp kullanılmayacağı merak edilen Necip için olumsuz bir düşüncesinin olmadığını belirten Sergen Yalçın, kararını liglerin tamamlanması sonrası vereceğini söyledi.
#GökhanKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Ender SaraçKorona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”
#Tülay DemirCovid-19 salgını nedeniyle evlere kapandık. Okula gitmeyen çocuklar, evden çalışan ebeveynler ve çiftler arasında gerilim yaşanabileceği bir süreçten geçiyoruz. Ancak; salgından aile içi ilişkilere zarar vermeden çıkmak önemli. “Zaman; konuşma, paylaşma, dayanışma zamanı” diyen Psikiyatrist Dr. Buğra Çetin, evde iletişimi güçlendirmenin ve gerginlikleri azaltmanın yollarını anlattı.
#KoronavirüsDünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020 tarihinde COVID-19 salgınını pandemi ilan etmesinden beri insanlık olağan dışı günlerden geçiyor. Bu dönemde karşılaşılan önemli zorluklardan biri de ruh sağlığını koruyabilmek. Doç. Dr. Adil Sarıbay, bu dönemde beklentilerimizi yeniden ayarlamamız ve günlük rutinimizi korurken ekstra verimli olmak için kendimize baskı uygulamamamız gerektiğini vurguluyor.
#Koronavirüs