Risksiz özgürlük rehberi

Güncelleme Tarihi:

Risksiz özgürlük rehberi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2020 07:00

65+ vatandaşlara neredeyse üç aydır uygulanan sokağa çıkma yasağı sona erdi. Özgürlüğün tadı risksiz biçimde nerelerde çıkarılabilir? Üniversite sınavına az kaldı, aileler stresli gençleri nasıl rahatlatabilir? Virüs en çok hangi kıtayı sevdi? İşte yanıtlar.

Haberin Devamı

Stella KANT soruyor:

65 yaş üstüyüz, 15 Haziran sonrası briç oynayabilir miyiz?

 

PROF. DR. DERYA ULUDÜZ (CERRAHPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ NÖROLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ):

Risksiz özgürlük rehberi

Kısıtlamaların kaldırılması COVID-19 tehlikesinin kaybolduğu anlamına gelmiyor. Pek çok 65+ vatandaşımız evlerde bunaldı ama dışarıda hâlâ potansiyel taşıyıcı olabilecek birçok insan var. Dolayısıyla önümüzdeki üç ay boyunca, sosyal etkileşimde bulunduğunuz her insanın, belirti göstermese bile, bir taşıyıcı olabileceği olasılığını değerlendirmeliyiz. Ağustostan önce sosyalleşmeyi, özellikle de kapalı, kalabalık alanlarda bulunabileceğinizi söylemek doğru bir tavsiye olmaz. Şu anda akraba ve dostlarınızın, evlerinizi ziyaret etmesi sizin için hâlâ riskli. Market alışverişine giderken, maskenizi takın ve kumaş eldiven giymeye çalışın. Kapı kolları ve market rafları gibi sert yüzeylerde 72 saate kadar yaşayabilen virüsler tutunuyor olabildiğinden elinizi yüzünüze götürmemeli, eve gelip en az iki dakika yıkamalısınız. Hastaneler, eczaneler, restoranlar gibi kapalı alanlar hala büyük risk alanları, bu yerlerden kaçınmanız daha iyi olacaktır. Diğer insanlarla mesafenizi koruyarak, maskenizle birlikte açık havada günlük yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Haberin Devamı

COĞRAFİ ETKİ HARİTASI ÇIKARAMIYORUZ

Deniz SARIYER soruyor:

Asya, Avrupa ve ABD’den sonra şimdi Latin Amerika ülkelerinde rekor ölümler duyuyoruz. Virüsle ilgili coğrafi bir etki dağılım haritası çıkarabiliyor muyuz? Neye göre artıp azalıyor?

PROF. DR. MELİH US (KALP DAMAR CERRAHİ UZMANI):

Risksiz özgürlük rehberi
Bu konu, yapılan test oranları ve test yöntemi ile ilgili. Coğrafi dağılımda, ülkeler rakamlar konusunda şeffaf olmadığından bizi yanıltabiliyor.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE SINAVI TAKINTI OLMAMALI

Risksiz özgürlük rehberi

Aygül GİRİT soruyor:

Üniversite giriş sınavına az kaldı. Çocuklarımız kısıtlamalar kalkmış olmasına rağmen gergin. Böyle bir dönemde çocuklarımıza nasıl davranmalı, ne yapmalıyız?

PROF. DR. ARİF VERİMLİ (PSİKİYATRİST):

Risksiz özgürlük rehberi
Zor, stresin daha yoğun olduğu zamanlarda, üstelik korona tedbirleri kapsamında, sınava giren öğrencilerin bir taraftan da bunu fırsata çevirebileceğini düşünüyorum. Öncelikli fikir şu olmalı: “Bu, yalnızca benim başıma gelmedi”. Tüm dünyanın ortak derdi. Daha sonra son güne kadar sürmeli çalışma... Üniversite sınavı bir takıntı haline gelmemeli. Aşırı değerlendirilen her şey, stresi artıran bir faktör olarak belirir. Çocuklar yarış atı değildir; dikkatini toplasın diye özel reçeteli ilaçları temin etmeye kalkmayın. Sınavın dopingi yoktur. Kapasitesi olan, hazırlanan çocuk kazanır.

Haberin Devamı

SİZ SORUN HOCALAR YANITLASIN

Alanında uzman, çok değerli hocalardan oluşan Hürriyet Bilim Kurulu, her gün koronavirüs ve salgınla ilgili sorularınıza cevap veriyor. Sorularınızı hurriyetbilim@hurriyet.com.tr adresine veya 0 530 054 44 84 numaralı WhatsApp hattına isim ve soyisminizi yazarak yollayabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!