İstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulTürkiye’nin en eski markaları onlar... Kimi asırlık, kimi birkaç asrı devirmiş. Yıllar içinde üretimleri de, tarzları da, işleyişleri de başkalaşmış. Pek çok zorluğa meydan okuyup hayatta kalmışlar ve uzun ömürlerini kaliteden ödün vermemeye borçlular...
#GazetehaberleriULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cumartesi ve pazar günü İzmir’de başarılı öğrencilere bisiklet dağıtacak, gençlerle ’Yeni Türkiye’yi konuşacak. Ödemiş’e doğalgaz verilmesini sağlayacak boru hattının kaynağını yapacak, Beydağ’da köy düğününe katılacak.
#İzmirİlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi’nin eski başkanı. Sarayın her köşesini avucunun içi gibi biliyor. Pazartesi günü Gülhane Parkı’nın saraya bitişik duvarı yıkılıp iki kişinin yaşamını yitirmesine neden olunca, kaza alanını beraberce ziyaret ettik. Sonra da Topkapı Sarayı’nın neden alarm verdiğini ondan dinledik.
#İlber OrtaylıTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#Çiğköfteİcrayla kapatılan 60 yıllık Merkez Lokantası, bir kuşağın “öğle rakıları”nın da merkeziydi. “Utangaç, gizli, yasak” Öğle Rakıları, Mehmed Kemal’in şiir kitabına da adını verdi. Sadece tarihiyle değil, özgün lezzetleriyle de Ankara’nın sınırlı hafıza mekanları arasında yer alan Merkez Lokantası, sarı votkanın, bakır tencerede İspir fasulyesinin, “ev yapımı” hardalın, su böreğinin de adresiydi.
Hamur tatlıları geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi. Ağzımızı şenlendiren bu tatlılar en güzel nerede yapılır, en çok hangisi beğenilir jürimize sorduk. En çok farklı sunumlarıyla ekmek kadayıfı tercih edilirken, tek porsiyona sığmayan lezzetleriyle tulumba, şambali ve şekerpare gibi tatlılar da sıralamaya girdi.
Anne ve babası da doktor olan Sevil Atasoy çocukluğunu cesetlerin içinde geçirdiğini anlatırken, yemek ve ölüm arasındaki ilişkiye de gönderme yaptı: Mutfaktakine dikkat edin, siz siz olun mutfaktakinin tepesini attırmayın, o yemek sizin başınızı döndürür baştan çıkarır ama başka bir dünyaya götürebilir
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı’nın avlusunda 40 yıldır hizmet veren Konyalı Lokantası’nda içki servisi yapılmasıyla ilgili bir şikayet dilekçesini işleme koydu. "Peygamberin dişi dahil bulunan alanda küfredercesine içki sunuluyor" ifadeli dilekçeyi, belediye değerlendirmeye aldı.
86 bin paha biçilmez eseri ile dünyaca ünlü Topkapı Sarayı, sadece yabancıların değil yerli turistlerin de ilgi odağı. Üstelik yerli turistler için burayı gezmenin tam zamanı. Çünkü akın akın gelen yabancı turistler kışın nispeten az oluyor. Ayrıca sarayın müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, bahçelerde yeni düzenlemeler yaptı, Kutsal Emenatler Bölümü’nü de yeni sergi düzeniyle ziyarete açtı.
Neslihan Özyiğit, The Marmara Oteller Grubu’nun Kongre ve Ziyafet Müdürü. Papa 16. Benedict’ten Monako Prensi Albert’e, Kraliçe Raina’dan Bush’a kadar dünyaca ünlü pek çok isim onun ekibinden yemek hizmeti aldı. Çalışmalarına hayran oldu, birebir tanıştı. Bush, Beyaz Saray amblemli çikolata ve şampanya gönderdi. Papa 16. Benedikt ayağa kalkıp tokalaştı.
Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) ile Boyut Yayın Grubu’nun işbirliğiyle bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Gastronomi Dergisi "2006 Kreatif Mönü Yarışması" sonuçlandı. Restoran ve kafeleri daha güzel mönüler yapmaları için cesaretlendirmek amacıyla düzenlenen yarışmaya 250 mekan katıldı.
Hacı Ahmet Doyuran 1897’de dört masa ve 16 sandalye ile Sirkeci’de ‘Konya Lezzet Lokantası’ adıyla mütevazı bir aşçı dükkanı açar. Bir süre sonra lokantayı Mustafa Doğanbey’e devreder. Lezzet ve temizliğin temsilcisi olarak kısa sürede tanınan lokanta, zaman içinde İstanbul mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden birine dönüşecektir. Yerli yabancı devlet adamlarının, kral ve kraliçelerin, sanatçıların uğrak yeri olur.