GeriSeyahat Hamur tatlısının en iyi 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hamur tatlısının en iyi 10 adresi

Hamur tatlısının en iyi 10 adresi

Hamur tatlıları geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi. Ağzımızı şenlendiren bu tatlılar en güzel nerede yapılır, en çok hangisi beğenilir jürimize sorduk. En çok farklı sunumlarıyla ekmek kadayıfı tercih edilirken, tek porsiyona sığmayan lezzetleriyle tulumba, şambali ve şekerpare gibi tatlılar da sıralamaya girdi.

EN İYİ 10

1)İkbal / AFYON
2)Karaköy Güllüoğlu / İSTANBUL
3)Konyalı Lokantası/ İSTANBUL
4)Saray Muhallebicisi / İSTANBUL
5)Meşhur Balkan Tulumba /İSTANBUL
6)Galata Muhallebicisi / İSTANBUL
7)Uskumru Restoran / İSTANBUL
8)Osman Efendi Dondurma ve Tatlı Evi / İZMİR
9)Kanaat Lokantası / İSTANBUL
10)Hisarönü Şambali / İZMİR

Adını Atatürk verdi
İKBAL

Üç şubesi, 26 şubeliği olan İkbal 1922’de kuruldu. Adı, Atatürk’ün bir Afyon ziyaretinde kurucusu Salim Usta’ya restoranın adını ‘bahtı açık’ anlamına gelen ‘ikbal’le değiştirmesini söylemesinden geliyor. Afyon Merkez’deki şube, ekmek kadayıfıyla ünlü. Yöresel yemekler, kalburabastı, şekerpare ve revani gibi tatlılar da satıyor. Sade ekmek kadayıfının porsiyonu 3, kaymaklının 6 lira. (272) 215 12 05

Kuşaktan kuşağa geçen gelenek
KARAKÖY GÜLLÜOĞLU

1949’da İstanbul Karaköy’de açılan tatlıcının tek şubesi var. 25 çeşit tatlının yanı sıra suböreği de satılıyor, gazlı içecek bulunmuyor. 30-40 yıllık ustaların hazırladığı tatlıların sırrı, yöresinden organik ürünler. Hamur tatlılarından şekerpare 2.80, manda kaymağıyla sunulan burma kadayıf 5.80, 12 Eylül döneminde üretimine başlandığından ‘12 Eylül tatlısı’ olarak da anılan Giresun tombul fındıklarıyla hazırlanan sütlü nuriye 5 lira. (212) 243 13 76

Sarayın tatlıcısı
KONYALI LOKANTASI

İstanbul Kanyon AVM ve Topkapı Sarayı’nda şubeleri bulunuyor. İlk 1897’de açılan lokantanın Topkapı Sarayı’ndaki şubesi 1967’de faaliyete geçti. Salı hariç 08.00-18.00 hizmet veriyor. Ekmek kadayıfı ‘zarafet dolması’ adıyla 7 lira. İnceltilip, arasına kaymak konup, rulo haline getirildikten sonra fıstık, ceviz ve vişne şekeriyle süsleniyor. 20 çeşit meyve ve baharatlarla hazırlanan Osmanlı saray şerbeti de mevcut. (212) 513 96 96

Paket servisi var
SARAY MUHALLEBİCİSİ

İstanbul Osmanbey, Bakırköy ve Teşvikiye gibi yerlerde 13 şubesi olan zincir, 1935’te kuruldu. Bunlardan ilki olan Beyoğlu şubesi 06.00-02.00 çalışıyor. Yakın çevreye paket servisi de var. Ekmek kadayıfının porsiyonu 4.50, kaymaklısı 7.50 lira. Yeşil toz fıstıkla servis edilen, dört şekerparenin olduğu porsiyon 4.50 lira. (212) 292 34 34

Sadece bir şube
MEŞHUR BALKAN TULUMBA

İstanbul Alibeyköy’deki tulumbacının başka şubesi yok. 1996’da açılan tulumbacı 07.00-21.30 hizmet veriyor. Tulumbasının özellikleri günlük ve hafif olması, mideyi yakmaması ve glikoz kullanılmaması olarak sıralanıyor. Özel günler için sipariş de alınıyor. Tulumbanın porsiyonu 2, kilosu 9 lira. (212) 627 45 41

Dondurmayla sunuluyor
GALATA MUHALLEBİCİSİ

İsmi 1879’da Galata semtinde kurulan ilk dükkândan geliyor. İstanbul Nişantaşı ve 212 Alışveriş Merkezi’ndeki yeni şubeler 2009 ortalarında faaliyete geçti. Ekmek kadayıfı 4,5 lira. İstenirse 3 liraya kaymak, 1,5 liraya manda sütüyle yapılan dondurma eklenerek sunuluyor. (212) 224 11 22

Mönünün gözdesi ekmek kadayıfı
USKUMRU RESTORAN

Balık restoranı olan mekan dört sene önce açıldı. İstanbul Beykoz’daki restoran Boğaz manzarasıyla biliniyor. Kışın 150 kişilik ve 12.00-24.00 açık. Balık ağırlıklı mönülerin yanında müşterilerin vazgeçilmezi ekmek kadayıfı. Kaymaklı ve fıstık tozuyla süslenerek sunulan tatlı 7 lira. Bu tatlının yanında volkanik sufle, ayva ve kabak tatlıları, irmik helvası da bulunuyor. (216) 460 10 00

Yazın kimlik değiştiriyor
OSMAN EFENDİ DONDURMA VE TATLI EVİ

İzmir Tire‘deki mekân yazın dondurma da satıyor. 08.00-23.00 çalışıyor. 86 yıllık geçmişi olan tatlıcının tulumbası meşhur. Altı tane tulumba bulunan porsiyon 1,5 lira. Şekerpare, kalburabastı, kadayıf, sütlaç ve keşkül gibi tatlılar da var. (533) 214 78 08

İster kaymaklı ister sade
KANAAT LOKANTASI

1933’te açılan lokanta İstanbul Üsküdar’da. Tek şubesi olan mekan Türk mutfağından örnekler sunuyor. 200 kişilik mekan 06.00-23.00 açık. Zeytinyağlı çeşitleri ve geleneksel yemekleri kadar, ekmek kadayıfı da öne çıkıyor. Kaymaklı 7,50, sade 5 lira. Tulumba, şekerpare ve yassı kadayıf gibi çeşitler de var. (216) 341 54 44

Odun ateşinde
HİSARÖNÜ ŞAMBALİ

Tarihi 1942’ye kadar dayanıyor. İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki mekan 09.00-19.00 çalışıyor, başka şubesi yok. Şambali; un, yağ, yumurta kullanmadan süt, irmik ve şekerle hazırlanıyor. Bakır tepsilerde odun ateşinde pişiriliyor. Kilosu 12, 80 gramlık porsiyon 1 lira. Tarçın veya Hindistan cevizi serpilerek servis ediliyor. Arasına kaymak konulduğunda 1,5 liraya satılıyor. (232) 483 24 09

En İyiler arşivine ulaşmak için http://eniyion.hurriyet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

False