Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2005 00:002dk okuma
Hacı Ahmet Doyuran 1897’de dört masa ve 16 sandalye ile Sirkeci’de ‘Konya Lezzet Lokantası’ adıyla mütevazı bir aşçı dükkanı açar. Bir süre sonra lokantayı Mustafa Doğanbey’e devreder. Lezzet ve temizliğin temsilcisi olarak kısa sürede tanınan lokanta, zaman içinde İstanbul mutfağı denince akla ilk gelen isimlerden birine dönüşecektir. Yerli yabancı devlet adamlarının, kral ve kraliçelerin, sanatçıların uğrak yeri olur.
Konyalı’nın şöhreti 1940’lardan sonra Nurettin Doğanbey’in çabalarıyla Türkiye’ye yayıldı. Kuruluş bugün, Doğanbey Ailesi’nin dördüncü kuşağından Mehmet Eren Doğanbey tarafından işletiliyor. 109’uncu yılını kutlamaya hazırlandığı günlerde Konyalı atağa kalktı. Lezzetini Türkiye sınırlarının ötesine taşımaya hazırlanıyor.
Konyalı Lokantası 109’uncu yaşında iki iddialı projeye hazırlanıyor. Moskova ve Kiev’de şube açmayı düşünen kuruluş, bir de aşçılık okulu kuracak. Türk ve Osmanlı mutfağı üzerine İngilizce eğitim verecek yatılı aşçı okulu, unutulmak üzere olan geleneksel lezzetleri yeniden canlandırmayı amaçlıyor.
ANKARA’DAKİ ŞUBE İLK ADIM
İlk olarak geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan sonra Ankara Estergon Kültür Merkezi’nde şube açan Konyalı Lokantası’nın yeni nesil patronu Mehmet Eren Doğanbey ünlü lokantanın artık yeni bir kimliğe büründüğünü söyledi:
‘Yenilikler Ankara’da 400 bin YTL yatırımla kurduğumuz şube ile başladı. Bu arada 1969 yılından beri lokantamızın Topkapı Sarayı bünyesinde bulunan şubesi de günün modern mimarisi ile şeffaf ve cam ağırlıklı olarak yeniden dekore edilecek. Gerekli makamlardan izinleri aldık. Lokantamızın görünümü gerekli izinler çerçevesinde tamamen değişecek, çerçevesiz camlarla bambaşka bir çizgide olacak.’
ÖNCE VAKIF SONRA OKUL
Mehmet Eren Doğanbey yeni şubelerin ardından, uzun zamandır üzerinde çalıştığı Aşçı Okulu’nu açmaya hazırlanıyor. Okul, ‘Tencere Yemeği’ olarak bilinen Türk ve Osmanlı mutfağının yaşatılması açısından önemli bir adım olacak. ‘Kültürümüzde önemli yer tutan, sıcak etli sebze yemekleri, zeytinyağlılar, tatlılar, böreklerin birçok çeşidi zaman içinde unutuldu. Hedefimiz bunu önüne geçmek. Önce Konyalı Vakfı’nı kuracağız. Ardından aşçılık okulunu açacağız.’
Konyalı Vakfı’nın Aşçı Okulu yatılı olacak ve İngilizce eğitim verecek. Türk ve Osmanlı yemeklerini çok iyi bilen ustalar yetiştirmeyi amaçlayan okul, 5 yıldızlı otellerin artan şef ihtiyacını da karşılayacak.