Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si alerjinin bir türünden etkileniyor. Alerji hastalarının da yaklaşık yüzde 60’ında gözle ilgili belirtilere, şikâyetlere rastlanıyor. Alerjik konjonktivit de günlük hayatımızı zorlayan bu rahatsızlıklardan biri; gözlerimizde yoğun kaşıntı, kızarıklık, yaşarma ve şişlik gibi semptomlarla ortaya çıkıyor.
#Hazan AKÖZ IŞIKHalk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit vakalarının sayısında son haftalarda yüksek bir artış olduğuna işaret eden uzmanlar, vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunuyor. Peki, Adenovirüs (konjonktivit) nedir?
#KonjonktivitKış mevsiminde yaşadığımız soğuk havalar sebebiyle vücudumuz kendini korumaya odaklanıyor. Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler de kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor. Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlatıyor.
#Konjonktivit NedirABD'li doktorlar, bir göz hastalığı olan konjonktivitin tüm dünyayı tehdit eden Corona virüsün yeni bir belirtisi olabileceğini açıkladı. ABD'li doktorlar, 1099 Koronavirüs hastasının 19'unda konjonktivit tespit edildiğini belirtti. Açıklama ardından Konjonktivit ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Konjonktivit nedir?Corona virüsü belirtileri neler? Konjonktivit Corona virüsü belirtisi mi?
#Konjonktivit NedirHavaların ısınması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte görülme sıklığı artan huysuz hastalık konjonktivit, göz kapaklarını saran zar tabakasının iltihaplanmasına neden oluyor. Başkasının havlusunu ve makyaj malzemesini kullanmamalı, havuzda-denizde gözünüzü açmamalı ve hijyenik olmayan ortamdan uzak durmalısınız.Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emre Yılmaz, anlattı...
#Göz AğrısıUzun, hacimli ve dolgun kirpiklere sahip olmak her kadının hayali… Bu uğurda kirpiklerimize çeşitli yağlar sürer, sayısız bakım yaparız. Ancak şimdilerde öyle bir moda türedi ki duyanlara pes dedirtiyor. Çoğu insanın hayalini kurduğu kirpikleri güzellik uğruna kesiyorlar ya da cımbızla alıyorlar. Amaç ‘cat eye’ efekti… Bu tuhaf trendin tehlikelerini Güzellik Uzmanı Dermatolog Yasemin Fatih Amato ile konuştuk.
#Göz SağlığıHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatHalk dilinde göz seyirmesi olarak bilinen ancak literatürde göz seğirmesi olarak adlandırılan, gözdeki istem dışı uzun süreli olduğunda rahatsız edicidir. Göz seyirmesi evde doğal yöntemlerle geçebileceği gibi, sürekli tekrarlama durumunda uzmanlar tarafından kontrol altına alınabilir. Peki, göz neden seyirir, göz seyirmesi ne anlama gelir? İşte göz seğirmesi nedenleri...
#Göz Neden SeyirirHalk arasında ‘göz nezlesi’ olarak bilinen ‘adenoviral konjonktivit’, göz enfeksiyonlarının başlıca sebebini oluşturuyor. Göz nezlesi tedavisinde gecikilirse görmede azalmaya ve uzayan göz şikayetlerine bağlı olarak yaşam kalitesinin bozulmasına yol açabiliyor. Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin görülme sıklığı artırıyor. Peki, göz nezlesi nasıl bulaşır, neden olur? İşte göz nezlesi tedavisi ve evde iyi gelen yöntemler...
#Göz NezlesiSedef hastalığı, tedavisi olmayan yaygın, uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Döngülerden geçme, birkaç hafta veya ay boyunca alevlenme, ardından bir süre azalma veya remisyona girme eğilimindedir. Semptomları yönetmenize yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. Ve sedef hastalığıyla daha iyi yaşamanıza yardımcı olmak için yaşam tarzı alışkanlıklarını ve başa çıkma stratejilerini birleştirebilirsiniz.Peki sedef hastalığı bulaşıcımı, neden olur? İşte sedef hastalığı belirtileri ve çeşitleri...
#Sedef HastalığıÜlkemiz son günlerde mevsim normallerinin altına düşen yağış ve su kullanımında yapılan hatalar nedeniyle ciddi kuraklık yaşıyor. Barajlarda su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, yaşanan bu durumun yazın bataklık ve küçük gölcükler oluşturabileceğine, bu ortamın sivrisinek üremelerine zemin hazırlayabileceğine, beraberinde ise Batı Nil Virüsü, Zika gibi ölümcül hastalıkların yayılabileceğine dikkat çekti.
#Batı Nil VirüsüMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirYaz tatili sezonunun açılmasıyla birlikte kırmızı göz hastalığı vakaları artış gösterdi. Uzmanlar, deniz ve havuzda serinlemek isteyen tatilcileri 'kırmızı göz hastalığı'na karşı uyardı. Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit hastalığı, özellikle 7- 15 yaş arasındaki kişileri tehdit ediyor. Peki, Kırmızı göz hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler?
#Kırmızı Göz HastalığıYaz tatili sezonunun açılmasıyla birlikte kırmızı göz hastalığı vakaları artış gösterdi. Uzmanlar, deniz ve havuzda serinlemek isteyen tatilcileri 'kırmızı göz hastalığı'na karşı uyardı. Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit hastalığı, özellikle 7- 15 yaş arasındaki kişileri tehdit ediyor. Peki, Kırmızı göz hastalığı nedir, bulaşıcı mı, belirtileri neler?
#Kırmızı Göz HastalığıKızamık, çocuk hastalıkları arasındadır. Yetişkinlerde görülmemesi, bunların, çocuklukta kızamık geçirmiş olmalarına ve kalıcı bir bağışıklık kazanmalarına bağlıdır. Eğer çocukluğunda geçirmemişse, yaşlılığında bile geçirebilir. Sonbaharda hastalık artar. Kızamık, üç yaşın altında, yaşlılarda ve hamilelerde tehlikelidir. Beslenmesi bozuk, küçük çocuklarda, zatürre ile birlikte ölüme bile yol açabilir. Peki, kızamık bulaşıcı mıdır?
#Kızamık NedirSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.