Göz neden seyirir, göz seğirmesi ne anlama gelir? Göz seğirmesi nedenleri

Güncelleme Tarihi:

Göz neden seyirir, göz seğirmesi ne anlama gelir Göz seğirmesi nedenleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2022 16:34

Halk dilinde göz seyirmesi olarak bilinen ancak literatürde göz seğirmesi olarak adlandırılan, gözdeki istem dışı uzun süreli olduğunda rahatsız edicidir. Göz seyirmesi evde doğal yöntemlerle geçebileceği gibi, sürekli tekrarlama durumunda uzmanlar tarafından kontrol altına alınabilir. Peki, göz neden seyirir, göz seyirmesi ne anlama gelir? İşte göz seğirmesi nedenleri...

Haberin Devamı

Gün içerisinde bir anda ortaya çıkabilen göz seğirmesi ya da halk arasında bilinen tabiriyle 'göz seyirmesi' zaman zaman rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Göz seyirmesi genellikle yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi, ileri seviyelerde uzman kontrolünde hafifletilebilir. Peki, göz neden seyirir, göz seğirmesi neden olur? İşte, göz seğirmesi hakkında bilgiler...

Göz seğirmesi nedir?

Tıp dilinde “Blefarospazm” adı verilmektedir. Blefaro "gözkapağı" demektir. Spazm ise "kontrol edilemeyen-istemsiz kas kasılması" anlamına gelir. Göz kapağının bir iki dakika boyunca istemsiz olarak hareket etmesine göz seğirmesi denir. Seğirmelerin sağlık açısından bir zararı yoktur ancak rahatsız edebilir.

Göz seğirmesi ne anlama gelir?

Haberin Devamı

Anadolu'da yer alan bazı batıl inançlara göre sağ göz seğirmesi iyiye, sol gözün seğirmesi ise kötüye işaret olarak değerlendirilmektedir.

Göz seğirmesi neden olur?

Göz seğirmesi genellikle üst göz kapağında hissedilir ve birkaç saniye, 1 -2 dakika gibi kısa sürede kendiliğinden geçer. Kısa süreli yaşanan göz seğirmeleri genellikle stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu etkenler ortadan kalktığında da şikayetler son bulur.

Göz seğirmesine neden olan hastalıkların başında göz kuruluğu, göz alerjileri, göz bozuklukları, konjonktivit, halk arasında bilinen ismiyle pembe göz, göz içi iltihapları yani üveit, göz kapağı iltihapları yani blefarit, gözün tahrişi, ışık hassasisyeti ya da ışık ıntoleransı olarak bilinen fotofobi gelir.

BAKMADAN GEÇME!