Vücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiGünlük yaşamımızın yoğun akışına kapılıp birçok ihtiyacımızı göz ardı edebiliyoruz. Enerjik bir bedene ve dinamik bir zihne sahip olmak istiyoruz ama iş hayatında kendimizi bazen gereğinden fazla yorabiliyoruz. Mevsim de kış olunca çok daha kolay tükenmişlik hissi yaşıyoruz. Oysa rutinimize bazı alışkanlıkları dahil ederek enerjimizi koruyabiliriz.
#Melis YILMAZArtık biliyoruz ki çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de beslenme. Bu nedenle eğitim döneminde çocukların günlük beslenmesine mutlaka zekâ geliştiren ve zihin açan besinler eklenmesi şart. Peki, bu besinler neler? Çocukların beslenme çantasına neleri eklememiz gerek? Gelin, bugün çocuklarımız için en sağlıklı gıdalara bir göz atalım.
#Buğra BuyrukçuKrep harcına biraz ıspanak püresi ekleyin, salatalara veya makarnalara ceviz serpiştirin. Yumurtayı sadece kahvaltıda tüketip ona haksızlık etmeyin; sotelenmiş sebzeleri çırpılmış yumurta ve labneli karışımla harmanlayıp fırında kendinize mükellef bir akşam yemeği pişirin. Doyurucu, leziz ve güzel anılarımızı hep hatırlayabilmemiz için bize yardımcı olacak besinleri konuşalım...
#KrepGeçtiğimiz hafta Dr. Ender Saraç ile kaliteli yaşamın ipuçlarını, sağlıklı ve mutlu bir hayatın şifrelerini konuşmuştuk. Çok fazla geri dönüş aldığım yazımda, okuyucularımın değerli görüşlerine teşekkür ederim. En çok da gıdaların bizlerde bıraktığı etkileri konusunda geri bildirim aldım.
#BursaKovid-19 enfeksiyonunun olası etkilerinin tüm bireylerde olduğu gibi ileri yaş grubundakiler için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üy. Emir Ruşen, Kovid-19’un Alzheimer üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ruşen, “Kovid-19’un zihinsel fonksiyonları çok hızlı gerilettiğine yönelik veriler var” dedi.
#KoronavirüsAy çekirdeği, bilimsel ismi Helianthus annuus olan ay çiçeği bitkisinin tohumlarıdır. Bu tohumlar, hem lezzeti ile dikkat çekerken hem de vücudun ihtiyacı olan faydalı besinleri içeriyor. Vücudun ihtiyacı olan E vitaminlerini ve B6 vitaminlerini içerirler. Ay çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
otoks çok güçlü bir zehirdir ama doğru dozda kullanıldığında oldukça güvenlidir. Botoks ilk olarak 1970’lerde blefarospazm denilen göz kapağı hareket bozukluğunda kullanıldı. Günümüzde kozmetik kullanımının yanı sıra mesane sorunlarında, aşırı terleme, aşırı tükürük salınımında, bazı ses ve konuşma bozukluklarında, bruksizmde, migren ve bazı baş ağrılarında da uygulanıyor. Op. Dr. Mustafa Korkmaz anlatıyor.
#BotoksOp. Dr. Mustafa Korkmaz, “Botoks çok güçlü bir zehirdir ama doğru dozda kullanıldığında oldukça güvenlidir. Botoks ilk olarak 1970’lerde blefarospazm denilen göz kapağı hareket bozukluğunda kullanıldı. Günümüzde kozmetik kullanımının yanı sıra mesane sorunlarında, aşırı terleme, aşırı tükürük salınımında, bazı ses ve konuşma bozukluklarında, bruksizmde, migren ve bazı baş ağrılarında da uygulanıyor” dedi.
#Op. Dr. Mustafa KorkmazPandemi sürecinden en çok etkilenenler arasında öğrenciler yer alıyor. Özellikle LGS ve üniversite sınavına hazırlananlar açıklanan tarihlerle birlikte tempolarını hızlandırdılar. Stres düzeyi oldukça yüksek olan öğrencilerin çalışma ve sınav süreçlerindeki beslenme şekilleri de oldukça önemli.
#BeslenmeStres, hava kirliliği, kötü beslenme gibi etmenlerden beynimiz olumsuz etkilenebiliyor, hafızamız zayıflayabiliyor ya da bir işe odaklanmamız güçleşebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, güçlü bir beyin ve hafıza için antioksidanlardan, vitamin ve minerallerden zengin, sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenmenin önemine dikkat çekiyor. İçerdikleri besin öğelerinden dolayı onları birer beyin dostu yapan 8 besini ise şu şekilde sıralıyor.
#HafızaAraştırmalar okul çağı çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme ile başarının birbiriyle yakın ilişki içinde olduğunu gösteriyor. Çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin sağlanması ve sağlıklı yetişkinler olabilmeleri için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme konusunda önem verilmesi gereken detayları Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir açıklıyor.
#ÇocukAraştırmalar okul çağındaki çocukların gösterdikleri başarı ve beslenme alışkanlıkları arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu gösteriyor. Hızlı yaşam temposunu bazen kahvaltının atlanmasına da neden oluyor. Hem fiziksel hem de psikolojik gelişimleri için kahvaltının vazgeçilmez bir öğün olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, “güçlü ve mutlu” bir kahvaltı için önerilerini paylaşıyor.
#ÇocukAnne olmak hiç kuşkusuz hemen her kadının hayali. Ancak günümüzde değişen çevre şartları, beslenme alışkanlıkları, hayat tarzı ve sosyal koşullar nedeniyle hamile kalabilmekte güçlükler yaşanabiliyor. Bunun önemli nedenlerinden biri ise bu olumsuz faktörlerden en çok etkilenen yapılardan biri olan yumurtanın sayı ve kalitesinde problemler yaşanması.
#DoğurganlıkBeynimizin en önemli görevinin “hafıza fonksiyonu” olduğu kesin. Geçmişteki anılarımızı, bilgilerimizi, deneyimlerimizi, bir telefon numarasını, arkadaşımızın ismini hatırlamak gibi işler beynimizin rutinidir aslında. İşte bu rutin bazı zamanlarda sekteye uğrar, hatırlayamaz oluruz. Unutkanlık artık sadece ileri yaşta görünen bir sağlık sorunu değil. Yaşanılan büyük travmalar, iş yoğunluğu, hızlı yaşam, stres ve kötü beslenme unutkanlığın her yaşta görülme sıklığını arttırmaktadır.
#Unutkanlık