Karın guruldaması hemen her yaş grubu insanda gözlemlenen bir durumdur. Bu guruldama bebeklerde gözlemleniyor ve sayısı da oldukça fazla oluyorsa ebeveynlerin telaş etmeleri son derece normal olarak karşılanmaktadır. Peki, Bebeklerde karın guruldaması ne anlama gelir ve neden olur? Karın guruldaması nasıl geçer sizin için tüm detayları ile derledik.
#Bebeklerde Karın GuruldamasıAlternatif tıpta kullanılan birçok bitki pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Hastalık çeşitlerinin artması insanları alternatif tıpa yönlendirmektedir. Özellikle bulunduğu bölgede yaygın olarak yetişen bir bitkiyi insanlar hasta oldukları zaman kullanmayı tercih etmektedirler. Günlük sakızı da bu bitkilerden biri olarak özellikle Akdeniz bölgesinde yaşayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, günlük sakızı nedir, ne işe yarar ve faydaları nelerdir? Günlük sakızı yetişkinlerde ve bebeklerde nasıl kullanılır? İşte, günlük sakızı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkEmziren annelerin beslenmesiyle kolik bebekler arasında bir ilişki olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, “Bebeklerin yüzde 75 ila 80’nin de gaz problemi görülüyor. Özellikle kolik bebekleri olan anneler ne yiyeceğini şaşıyor. Anneler bu konuda beslenmelerinde 11 öneriye dikkat etmeli” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakBebeklerin akşam saat 6 ile gece yarısına kadar devam eden ağlama nöbetleri çoğu zaman anne ve babaları endişelendiriyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebeklerin uzun süre ağlamaları kolik yani gaz sancısından kaynaklanabiliyor. Uygulanacak basit önerilerle bebeklerin gaz sancılarının süresi kısalabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Mustafa Armut, ebeveynlerde endişeye neden olan kolik hakkında bilgi vererek, önerilerde bulundu.
#Kolik Bebek AnneleriBebeklerin uzun süre ağlaması ile kendini gösteren kolik tablosu, anne babaları en çok endişelendiren konuların başında geliyor. Peki, kolik neden olur? Kolik bebek nasıl anlaşılır? Kolik belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler...
#Bebeklerde KolikBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüGeçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 5 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 5 aylık bebek ne kadar uyur, 5 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 5 aylık bebek kilosu, 5 aylık bebek bakımı, 5 aylık bebek aşısı, 5 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 5. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozHer 5 bebekten 1'ini etkileyen kolik ağlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklanmadığını belirten Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, "Kolik ağlamalarına neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor. Bazı çalışmalar kolik ve bebek migreni arasında bir bağlantı bulmuştur ve daha ileri çalışmalar bu ilişkiyi araştırmaktadır. Fakat annenin sigara içmesi veya hamilelik sırasında sigara kullanımına devam etmesi bebeklerin kolik olma riskini arttırdığı kanıtlanmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TaşkınÇocukların ihtiyaç duyduğu ürünler illa yeni mi alınmalı? Bir oyuncakla birden fazla çocuk büyüyemez mi? Aynı puseti üç-dört farklı çocuk kullanamaz mı? Tutumlu ebeveynler kendi çevrelerinde ve sosyal mecralarda kurdukları çemberler sayesinde çocuklarının ihtiyaçlarını bazen ücretsiz bazen yarı fiyatına karşılıyor. İşte aile bütçesinin üstündeki yükü biraz olsun hafifletmek için çözüm arayanlar için seçenekler...
#GazetehaberleriHer 5 bebekten birini etkileyen kolik ağlamalarının gaz sıkışmasından kaynaklanmadığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın “Kolik ağlamalarına neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor. Bazı çalışmalar kolik ve bebek migreni arasında bir bağlantı bulmuştur ve daha ileri çalışmalar bu ilişkiyi araştırmaktadır. Fakat annenin sigara içmesi veya hamilelik sırasında sigara kullanımına devam etmesi bebeklerin kolik olma riskini arttırdığı kanıtlanmıştır” dedi.
#BebekMerhaba sevgili anneler, yeni doğan bebeğinizle ilk masaj belki de ilk banyo deneyiminiz. Sizi biraz korkutabilir ama alıştıktan sonra siz ve bebeğiniz için çok güzel iki aktivite olacak. Şimdi ilk süreçte bizi neler bekliyor biraz ondan bahsetmek istiyorum size.
#Bebek MasajıYetişkinlere özgü sanılan akupunktur, 2 yaş altı bebeklerde en sık görülen hastalıkların tedavisinde de yüz güldürüyor. Gaz sancısından uykusuzluğa, kilo sorunundan gelişim geriliğine kadar pek çok sağlık sorununda ‘Shonishin Tekniği’ adı verilen iğnesiz pediatrik akupunktur kullanılıyor.
#BebekAvrupa ve Amerika’ da yaygın olarak yapılan, bebeklerin kan dolaşımını hızlandıran ve tüm motor becerilerine güç katan bir uygulama olan bebek SPA'sı ve hidroterapi nedir? Yararları nelerdir? Bebek SPA'sına kış aylarında ne sıklıkla gidilmeli?
#Bebek MasajıKış aylarında bebeklerde bizler gibi bazı üst solunum ya da gaz ağrıları, öksürük, balgam gibi şikayetler yaşarlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bebeğinize dokunmanın gücü ile yapacağınız doğru teknikteki masaj onun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
#Bebek Masajıİnsan yaşamının her döneminde bağlar birinci derece önem taşır. Kişinin varlığını sürdürmesi bu bağlar sayesinde gerçekleşir. Her canlı türü, kendine verilen zaman içinde gereksinimleri doğrultusunda bağlar geliştirir. Yaşamsal önem taşıyan iletişim bağları, bebekle yetişkin arasında farklı biçimlerde kurulabilir. Bebeğin hareketleri, bakışları, kokusu yetişkini kendine bağlamaya yeter; bebek bu yakınlık içinde kendine en yakın olan anne ve babasını tanımaya başlar. Dokunma da bu bağlamda çok önemlidir.
#Bebek Masajının FaydalarıProbiyotik, yeterli miktarda kullanıldığında bireylere sağlık açısından fayda sağlayan canlı mikroorganizmalara denir. Probiyotik terimi ilk olarak 1954'te kullanılmış, Latince pro (“için”) ve bios ( “hayat”) kelimelerinden türetilmiştir.
#Ebeveynsaglik“Bebeğim sebepsiz yere sürekli ağlıyor” şikayetini pek çok anne babadan duyarız. Bebekler her ağladığında bu onların bir hastalığına mı işaret, yoksa bize bir şeyler mi söylemeye çalışıyorlar? Çocuk Doktoru Veli Karabuğa’ya göre bunun çok fazla nedeni olabilir. İşte olasılıklar ve ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemleri...
#ÇocukBebeğinizin ihtiyacı olan gıdayı, sıcaklığı ve rahatlığı sağlıyorsunuzdur ama ağlamasını bir türlü kesemiyorsunuzdur. Bebekler bize anlatamadıkları dertlerini ağlayarak anlatmaya çalışırlar. Bebeğiniz büyüdükçe, sizinle iletişim kurmanın başka yollarını öğrenecektir. Ama bu süreçte ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için yapabileceklerinizi öğrenmenizde fayda var.
#Ağlayan BebekAnne ve babaların bebekleriyle ilgili en çok problem yaşadıkları konulardan biri de uyku düzeni oluşturmak ve buna sadık kalabilmektir. Bazı bebekler uykuya dalma ve sürdürmede sıkıntı yaşamazsak bazıları bu konuda problem yaşayabilir. Peki, bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için ne yapmalı?
#Bebeklerde Uyku DüzeniBesin alerjileri son yıllarda en yoğun artış gösteren alerji türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde büyük şehirlerde daha sık, kırsal kesimde daha nadir görülmekle birlikte, besin alerjili çocuk oranı %6 olarak bildirilmektedir. Besin alerjilerinde en sık gördüğümüz alerji türü inek sütü alerjisidir.
#İnek Sütü Alerjisi