Güncelleme Tarihi:
“Anneliğin zor şartları varsa, annelerin Profilo’su var” yaklaşımı ile hayatı kolaylaştıran ve güzelleştiren ürünler sunan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri, tüketiciye dokunan samimi iletişim çalışmalarıyla fark yaratmaya devam ediyor. Kadınlara ve özellikle annelere dokunan ve onların yaşamlarını kolaylaştıran Profilo, şimdi de annelerin korkulu rüyası kolik bebek sendromu ile başa çıkmaya yönelik sıradışı bir projeyi hayata geçiriyor.
Proje, gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde nedeni tam olarak bilinmeyen ağlama krizlerine giren ve kolik olarak tanımlanan bebeklerin, çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi ev aletlerinin sesleriyle sakinleşmeleriyle ilgili gözlem ve deneyimlerden yola çıkıyor. Uzmanların da doğruladığı kolik bebekler ve ev aletlerinin sesleri arasındaki bu tesadüfi pozitif ilişki deneyimlerinden hareket eden Profilo, kendi ürünü olan ev aletlerinin ses kayıtlarından oluşan bir “albüm” hazırladı.
“Ninni Makinesi“ adı verilen ve www.profiloninnimakinesi.com web sitesi üzerinden annelere ulaşacak proje, hem “kolik“ sorunuyla karşılaşan bebekleri rahatlatmak, hem de anneleri bilinçlendirerek onlara da rahat bir nefes aldırmayı amaçlıyor. Bu uygulama, annelerin ilgisini çekecek, kolik bebek sahibi annelerin yalnız ve çaresiz hissetmelerini azaltacak ve onlara yol gösterecek bilgiler de içeriyor. Profilo Ev Aletleri’nin “Ninni Makinesi Projesi”nde deneyim ve birikiminden yararlandığı tanınmış Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan kolik bebek sendromu ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Bazı bebekler hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde ağlama krizlerine girerler. Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” denir. Aslında bütün bebekler zaman zaman ağlarlar veya huzursuzlanırlar. Ancak bu davranış stili aşırı ve çok sık olursa “kolik” olarak tanımlanır. Günde üç saat, haftada en az üç gün kadar süren şiddetli ve durdurulamaz ağlama nöbetleri kolik belirtisidir. Kolik atakları genellikle ikindi vakti sırasında görülür. Bebek bacaklarını kasıp karnına çeker, ağlarken katılır gibi olur yüzü kızarır, aşırı huzursuz ve rahatsızdır.”
Kolik sendromunun nedenlerinin tam olarak bilinmediğini belirten Prof. Mocan, “Birçok nedene bağlı olabilir. Bunlardan biri oluşan gazın bebeğin henüz olgunlaşmamış sindirim sisteminden geçerken aşırı kasılma yapmasına bağlı olarak karın kaslarının sertleşmesidir. Diger teoriye göre bebek doğduktan sonra vücudundaki hormonlarda değişiklik ağrılı barsak spazmlarına neden olur ve kolik ortaya çıkar. Evde sigara içilmesi, annenin aşırı gergin olması, gebelik sırasında stres, kolik nedeni olabilir. İnek sütü alerjisi, laktozu hazmedememe, annenin baharatlı gaz yapıcı yiyecekler tüketmesi, mide reflüsü de kolik nedenleri arasında sayılmaktadır” dedi.
Annelerin sinirli olduğu zamanlarda kolik ataklarının ortaya çıktığına ilişkin tartışmalar olduğunu aktaran Prof. Mocan, kolik atağı başlayan bebeğini uzun süre uğraşmasına rağmen susturamayan annelerin giderek daha çok sinirlenip ve gerildiğinde kolik atağının uzayıp şiddetlenebildiğini söyledi. Bu durumun annelerin kendisini kötü ve hissetmesine neden olabildiğini ifade eden Prof. Mocan, bu durumla başa çıkmak için yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:
“Öncelikle sakin olmalı, bebeğini emzirmeli, altını temizlemeli, gazını çıkarmalı, ağlama devam ediyorsa bebeğini kucağına alıp sırtını sıvazlayarak dolaşmalı, bebeği çok yavaş olarak sallamalı, ninni veya şarkı söylemeli, bebek durmazsa sıcak bir suda banyo yaptırmalıdır. Bebeğin ağlaması bu yöntemlerle durmazsa araba ile dolaştırılabilir. Kolikli bebeklere simetikon iceren damlalar önerilmiş, probiyotikli damlalar verilmiş hiçbir metot tamamıyla etkin olmamıştır. İlginç olarak "beyaz gurultu" olarak tanımlanan çeşitli gürültü, uğultu, su sesi gibi karışık seslerin bebeğin ağlama ataklarını durdurabileceği gözlenmiştir. Muhtemelen bu karışık sesler bebeğin anne karnındayken işittiği sesleri andırmakta ve ona güven verip sakinleştirmektedir.”
Prof. Hilal Mocan, bazen örneğin fön makinesi sesi gibi, elektrik süpürgesi sesi gibi ev aletlerinin seslerinin 3-5 dakika dinletilmesinin şiddetli koliği olan bebeklerde sakinleştirici etki yaptığını” söyledi.
Proje ile ilgili konuşan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu ise “Annelerin sorumluluğunun ve iş yükünün marka olarak tam anlamıyla bilincindeyiz. Ürünlerimizi geliştirirken annelerin gündelik hayatlarındaki bu iş yükü ve sorumluluğunu hafifletmek üzerine yoğunlaşıyoruz. Bununla birlikte annelerin bebekleriyle ilgili çaresiz kaldığı durumlardan biri olan kolik bebek sendromu ile ev aletlerinin sesleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, onların yaşamını kolaylaştırmaya ve yükünü azaltmaya bir de bu şekilde katkıda bulunabileceğimizi düşündük. Bu vesileyle birkez daha “Anneliğin zor şartları varsa, annelerin Profilo'su var” yaklaşımımızı ve onların en büyük yardımcıları olduğumuzu hatırlatmak istiyoruz. Kadın ve annelerle kurduğumuz bu özel bağı korumaya ve güçlendirmeye farklı projelerle devam edeceğiz” diye konuştu.