Paylaş
[fotogaleri=4539,4169]
Bebekler doğduklarında sinir sistemi gelişimi yarımdır. Zaman içinde sinirler bir türlü koruyucu kılıf geliştirirler. Bu süreç ne kadar çabuk tamamlanırsa beynin ve bedenin dışarıdan gelen uyarıları alması o kadar hızlanır. Süreç, bebeğin teni aracılığıyla aldığı uyarılar sayesinde hız kazanır. Amaç çocuğu bir süper beyin haline getirmek değil, sadece sinir bağlantılarının potansiyelini arttırarak öğrenme kapasitesini daha yüksele çıkarmaktır.
Bebeklerin kucağa alındıklarında sakinleşmesine şaşırmayın. Bu, onların en temel ihtiyaçlarından biridir. Dokunma ihtiyacı eksik kalan çocuk, yaşamı boyunca bu boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Böyle çocuklar yetişkinlik döneminde bile aynı arayışı dürdürmeye devam ederler. İleri durumlarda dokunma eksikliği çocuklarda tedavisi mümkün olmayan kişilik bozukluklarına ya da hayata karşı ilgisizliğe yol açabilir.
Dokunma ile aktarılan sıcaklık ve güven duygusunun kişiyi bağımsızlaştırdığı ve bu sayede başkalarının farkına vararak onlarla iletişim kurmasını kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Bu konuda Salvador’nun güzel bir sözünü hatırlatmak isterim; ‘’ Yavru kuş yuvada yaşamadan göklerde özgürce uçmayı öğrenemez.’’
Tensel temas çocukla anne baba arasındaki bağı güçlendirir, sevgiyi ve koruma içgüdüsünü arttırır. Çocukla bu şekilde yakınlık kuran anne baba; bebeğin henüz tam gelişmemiş sinir sisteminden kaynaklanan sıkıntılarını, ağlamasını ve ihtiyaçlarını çok daha kolay saptayabilirler. Son yıllarda toplumda, ne kadar erken yaşta yalnız kalmaya alışırsa bebeğin o kadar çabuk bağımsızlığı kazanacağı fikri benimsendi; ancak sonuçlar beklendiği gibi olmadı. Birkaç kuşak sonra, temas eksikliği çekmiş olan kişinin çocukluktan başlayarak yetişkinin döneminde de sürekli bir boşluğu doldurma çabasına girdiği gözlemlenmiştir.
Dokunmak aynı zamanda ebeveyn için de yarar sağlamaktadır. Kendine güven duygusunu geliştirir. Bebekle geçirilecek özel bir zaman dilimi yaratır. Bebeğin vücut dilini anlamakta yardımcı olur. Ayrı kalmanın dezavantajlarını aza indirir. Gevşemeye yardımcı olur. Eğlenceli bir ortam hazırlar. Bebeğe gelecekte de yardımcı olmanın temelleri atılır. Bebekle iletişim kurulur, bebeğin kendi bedenini sağlamasına yardımcı olunur.
Paylaş