Greyfurt, tropikal bir narenciye meyvesi olarak bilinmektedir. Ekşi ve hafif acımsı bir tadı olan greyfurt oldukça faydalı bir meyve olmasına rağmen bazı ilaç gruplarıyla etkileşime girebilmektedir. Greyfurt tüketmek; kalp sağlığı için fayda sağladığı gibi bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Aynı zamanda vücut için birçok farklı faydası da bulunmaktadır. Ancak bazı kişilerin greyfurt tüketmemesi gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GreyfurtErkeklerde olan cinsel isteksizlik durumu, altı ay süre içerisinde cinsel fantezi oluşmaması ve cinsel ilişki yaşamaması sonucu ortaya çıkabilir. Yaşam koşulları, günlük hayatta kişinin yaşadığı stres ya da sıkıntı gibi diğer faktörler de erkeklerde cinsel isteksizliği tetikleyen faktörler olarak bilinir. Kısa süreli olan cinsel isteksizlikler normal görülse de bu süre uzadığı takdirde ciddi sağlık sorularına işaret ediyor olabilir. Erkeklerin yaşadığı cinsel isteksizlik nedenleri ve belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Cinsel İsteksizlikAğzından çıkan hemen her sözün polemik yarattığı Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay’ı iki yıllık pandemi sürecinde TV ya da gazetelerde pek görememiştik. ‘Bir döndü pir döndü’ derler ya, o hesap. Yeni kitabı ‘Karatay Sözü’nü okuyucusuyla buluşturan Prof. Dr. Karatay, Posta’dan Oya Çınar’ın sorularına yine çok konuşulacak cevaplar verdi. Diyor ki: “Pandemi dünya nüfusunu kontrol altına almak, veganlık da reklam amaçlı bir kandırmacadır. Yalnızca tahıl ya da yaprak yiyerek yaşayamaz insan. (Veganlar) Kısa ömürlü, hastalıklılar, kansızlar ve dirençleri kırık.” Öyle mi gerçekte? Sordum.
#Canan KaratayStatin grubu ilaçlar olarak bilinen kolesterol düşürücülerin kardiyolojidesık kullanılan ilaç gruplarından olduğunu belirten Dr. Uğur Hepçivici,son dönemlerde yan etkileri konusunda sıkça tartışmalara neden olan builaçların kansere sebep olabileceği endişeleriyle ilgili bilgiler verdi.
#1Herkesin kafasında soru şu: Normalleşme ne zaman? Bilelim ki her şey gibi pandeminin de kendine özel bir matematiği var. Ve o matematik bize normalleşmenin elimizdeki rakamlarla en azından şimdilik mümkün olmadığını söylüyor. Dahası, konuştuğum halk sağlığı uzmanları -ki pandemi matematiğini en iyi onlar bilirler- günde 5-7 bin arasında gelip giden vaka sayılarıyla değil tamamen normalleşmek, kademeli normalleşmenin bile mümkün olamayacağını söylüyor. Kısacası başlıktaki sorunun yanıtını yetkililer değil, biz vereceğiz. Kurallara daha sıkı, daha samimi, daha kalıcı ve içselleştirilmiş bir uyum dinamiği geliştirerek vaka sayılarını düşürmek ve yavaş da olsa normalleşmek bizim elimizde.
#YAZARBesin takviyelerinin Kovid-19 üzerindeki etkileri ve birçok takviyenin yüksek dozajda kullanımının potansiyel yan etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, gıda takviyelerinin, vitamin ve minerallerin, yüksek miktarda alımından kaçınmak gerekir. Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, takviyelerin besinlerden alınan vitaminlerin yerini tutmayacağını belirterek uyarılarda bulundu.
#Besin TakviyeleriKronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybı olarak tanımlanır. Hastalığın nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri gibi merak edilen noktaları anlatan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tutal, "Tip 1 veya tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek enfeksiyonları böbrek yetmezliğine sebep olabilecek durumlardır” dedi.
#Böbrek YetmezliğiDoğum tarihini esas alarak hesaplanan yaş, herkes için her zaman gerçek fizyolojik ya da biyolojik yaşı yansıtmayabiliyor. Bir başka deyişle, kronolojik yaş ile biyolojik yaş farklı olabiliyor. Mühim olanı kronolojik değil, biyolojik yaş. Onu tahmin edebilmek daha önemli. Doğru biyolojik yaş hesaplamanın açık ve net bir yolu ise bilinmiyor. Ama yine de vücut yaşı hesaplamaya yarayan bazı basit ev testleri var. Bu yazıda o testlerden dördünü özetlemeye çalıştım. Hazırsanız buyurun...
#YAŞBenim egzersiz yaklaşımımda “koşmak” değil, “yürümek” var. Koşmayı değil, yürümeyi tavsiye ediyorum. Geçtiğimiz hafta Bodrum uçağında karşılaştığım bir okurum “Hocam koşmaya izin mi çıktı?” dedi ve ekledi: “Daha önce koşmaya karşıydınız, sanki şimdi biraz daha sıcak bakıyorsunuz, yazılarınızda böyle bir algı var”. Bakın ona neler anlattım...
#KoşmakSon 20 yılda bilim insanları araştırmalarıyla “beslenme-beyin ilişkisi” konusunda müthiş mesafeler aldılar, önemli bilgilere ulaşıp önümüzü açtılar. Örneğin, bizi depresyondan koruyabilen, stresimizi azaltıp bellek gücümüzü destekleyen –ya da tersini yapan- besinlerin neler olduğunu belirlediler. Ayrıca bu konuda farklı ve yeni fikirler de var. Bu fikirlerin bazıları daha önce de gündeme getirilmiş, büyükanne ve dedelerimiz tarafından da önerilmiş şeyler.
#Osman Müftüoğluİlaç önerilen herkesin doktoruna ısrarla şu soruyu sormasını tavsiye ediyorum: İlaçsız olmaz mı? Aslında bu bile yeterli değil. Hekiminiz size bir ilaç önerdiğinde ona çekinmeden sormanız gereken bazı sorular var. Bu sorular üzerine net ve açık yanıtlar istemeli ve iyice ikna olduktan sonra “evet” demelisiniz.
#YazarFelcin (inme) en büyük nedenleri düzensiz kalp atımı (atriyal fibrilasyon vb.) ve yüksek tansiyon olsa da şah damarı tıkanıklıklarının rolü de büyük. ABD'deki Ucla Üniversitesi Kardiyoloji Kliniği öğretim üyelerinden Doç. Dr. Olcay Aksoy, tüm felçlerin yüzde 10-30 kadarının şah damarı tıkanıklığından kaynaklandığını söyledi.
#Felç