Kalp-damar tedavisinde önemli gelişme

Güncelleme Tarihi:

Kalp-damar tedavisinde önemli gelişme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 13:03

Kalp-damar tedavisinde önemli gelişme

Haberin Devamı

 

 

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, son bir yıl içinde tüm dünyada kullanıma sunulan ve kalp sağlığına büyük katkı sağlayacak 3 yeni gelişme hakkında önemli bilgiler verdi.
Kalp yetmezliği günümüzde yaşlı nüfusun hızla artmasıyla birlikte en önemli halk sağlığı sorunlarından biri haline geldi. Her yıl Türkiye'de 200 bin kişiye kalp yetmezliği tanısı konuluyor ve bunların yüzde 50'si ortalama 5 yıl içinde hayatını kaybediyor. Nerdeyse son 25 yıldır kalp yetmezliği tedavisinde hayat süresini uzatan yeni bir ilacın kullanıma girmemiş olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, "Angiotensin-Reseptör Neprilisin İnhibitörü' denilen yeni bir ilaç grubu artık ABD, Kanada ve Avrupa'da birçok ülkede son bir yılda hızla kullanıma girdi. Araştırmalar sonucunda bu yeni ilacın günümüzde kalp yetmezliği için kullanılan ilaçlar arasında ömür uzatma açısından en güçlüsü olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle söz konusu ilacın kullanıma girişi en önemli gelişmelerinden biri olarak kabul ediliyor"dedi.

Kolesterol tedavisinde yeni kullanıma sunulan bazı ilaçlar, son yıllarda geliştirilen bir ilaç grubu olan 'PCSK 9' inhibitörü olarak biliniyor. Yeni geliştirilen bu kolesterol düşürücü ilaçlar bir çeşit antikor olup biyolojik ilaç sınıfına dahil oluyor. Prof. Dr. Batur, bu ilaçların günümüzde en sık kullanılan kolesterol ilaçları olan statin ile düşürülemeyen veya statini tolere edemeyen hastalar için kötü kolesterol (LDL) tedavisinde kullanıma sunulan önemli bir ilaç grubu olduğunu vurguladı. Batur, bu ilaç grubuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor:
"Mart 2015'de Amerika'da bir dergide yayınlanan çalışmalar bu ilaçların, statin ile birlikte, sadece statin kullananlara göre 1 yıl sonunda yüzde 60 daha fazla LDL kolesterol düşürmüş olduklarını ortaya koyuyor. Daha geniş çaplı araştırmalar devam etmekle birlikte erken bulgular, kalp krizi ve inme gibi sağlık sorunlarını da yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığını da gösteriyor. Bu ilaçlar, son 30 yılda statinlerden sonra kardiyovasküler sorunları bu derecede düşürme potansiyeli olan en önemli ilaç grubu olarak göze çarpıyor. Ayda birkaç kez deri altı enjeksiyon ile yapılması ve yüksek fiyat gibi olumsuz yönler barındıran ilaçların, ihtiyacı olan hastalarda en sık kullanılan hiperlipidemik ilaçlar olacağı öngörülüyor."
KALP PİLLERİ ARTIK KABLOSUZ OLACAK
1960'lı yıllarda kullanıma giren kalp pillerinin bir yıl öncesine kadar tüm teknolojik gelişmelere rağmen kalbe uzanan ve elektrot olarak tabir edilen kablolara ihtiyaç duyulduğunu belirten Batur, şöyle konuştu:
"Bu kablolar kalbin içine tutturularak genellikle kalbin toplardamarlarının içinden geçiriliyor ve vücudun omuz kısmındaki pil jeneratörüne bağlanıyor. Kalp pili tedavilerinde kablo kırığı, pıhtılaşma, enfeksiyon gibi komplikasyonlar gelişme riski genellikle yüksek oluyor. Ancak geçtiğimiz bir yıl içinde ilk defa kullanılmaya başlanan yeni bir yöntem bulunuyor. Standart bir kalp pilinden biraz daha küçük boyuttaki yeni kablosuz kalp pilleri, anjio yapar gibi kalbin sağ tarafına ameliyatsız teknikle yerleştiriliyor. Bu mini piller Avrupa'da ve Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu'nca kabul edilerek kullanıma girmiş bulunuyor. Dolayısıyla Türkiye'de de yaygın olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor."



ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!