Koleksiyoner haberleri sayfasında Koleksiyoner hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1204 Koleksiyoner haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Amerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserGaziantepli para koleksiyoneri Esat Kaplan, Devr-i Alem Para Müzesi'ndeki en değerli Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına ait 13 parayı, depremzedelere yardım amaçlı 300 bin TL'ye satışa çıkardı. Deprem felaketi nedeniyle herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Herkes elinde ne varsa ortaya koymalı. Ben de depremzedeler için müzemdeki en değerli paraları depremzedeler için satışa çıkardım'' dedi.
#KoleksiyonerDoğa Koleji CEO’su İsmail Kızılbay bir parfüm koleksiyoneri. Çocukluğunu kokular üzerinden anlatıyor, lisedeki sevgilisinin adını değil ama kokusunu hatırlıyor. Evinde 600’ü aşkın parfüm var. Önemli konularda da iki parfümü koklamadan karar vermiyor: “Birisi bana sakin, analitik olmamı fısıldar. Diğeri geçmişimi ve manevi değerlerimi dikkate almamı...”
#İsmail KızılbayÇanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, bir koleksiyonerden satın alınan 360'a yakın mektup, fotoğraf ve haritadan oluşan belgeleri envanterine kaydetti. Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, belgeler arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale cephesinde verdiği emirlerin de yer aldığı, kendi imzasını taşıyan mektupların bulunduğunu söyledi. Belgeler, hizmete açılacak olan Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi'nde sergilenecek.
#Çanakkale Savaşlarıİkiz çocuklarım Deniz ve Mehmet’le bir çocuk müzayedesine katıldık. Toplamda 950 liralık sanat eseri aldık ama yaşadığımız tecrübe paha biçilmezdi. Mehmet’in heyecandan bir eserin fiyatını yanlışlıkla 500 liraya çıkardığı an yaşadığı dehşet görülmeye değerdi. Tam “Satıyoruuuuuum, saaatt...” dendiği an başka bir çocuk 520 lira deyince duyduğu rahatlama da ortamdaki herkesi kahkahaya boğdu...
#Çocuk Müzayedesiİstanbul Ümraniye’de Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri koleksiyonerin evine baskın düzenledi. Aramalarda Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 774 sikke, Paleolitik döneme ait 532 fosil, Roma dönemine ait kama ve bıçak, Osmanlı dönemine ait 374 metal para ve hayvan kemiklerinden oluşan 50 farklı obje ele geçirildi.
#KoleksiyonerSON zamanlarda medyada sıklıkla yer bulan hatalı basılan paralara yüksek fiyat istenmesine, Gaziantep'te para müzesi sahibi olan koleksiyoner Esat Kaplan itiraz etti. Kaplan, paraların hatalı basılmadığını, zamanla silinme yaşadığını ve bu tür paraların herhangi bir değerinin olmadığını söyledi.
#GaziantepBalıkesir’de küçük yaşlardan bu yana araba merakı olan sanayi esnafı Murat Çelen, son 10 yıldır model araba koleksiyonu yapmaya başladı. Çelen, 40-50 bin lira harcayarak 450’si dükkanında, 250’si de evinde olmak üzere toplam 700 tane 1:43 oranında model araba biriktirmeyi başardı.
#Murat ÇelenANKARA'da mobilya restorasyonu atölyesinde çalışırken mobilyasının tamiri için kendine getirilen gramofon ile ilk kez tanışan Ali Olcay (45), 4 yıl sonra meslek değiştirip, gramofon tamirciliğine başladı. 24 yıldır sesine tutkuyla bağlandığı gramofonların tamirini yapan Olcay, şimdiki hayalinin iş yerini eski radyo, plak ve gramofonların yer aldığı müzik müzesine dönüştürmek olduğunu söyledi.
#Ali OlcayBursalı koleksiyoner, eline geçen 1980'li yıllarda basılmış 5 bin lirayı ışığa tuttuğunda üzerinde filigran bulunmadığını gördü. Paranın değerinin 20 bin TL olduğunu belirten nümismat Merih Ayder, "Çok az bulunan bir para. Nadir olduğu için filigran olanın fiyatı 500-600 TL iken, filigran olmayan para 20 bin TL civarında" dedi.
#ParaAmerikalı koleksiyonerin yemek odasında tuttuğu Perge lahitinden parça, müzede sergilenen imparator heykeli, İsviçre’ye kaçırılmış Bizans dönemi kandili... Kültür Varlıkları ve Müzeler Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, kaçak tarihi eserlerin iadesi için yürüttükleri mücadeleyi Hürriyet’e anlattı.
#Tarihi EserBu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanSanat piyasasında pandemiden bu yana bir dönüşüm var. Global pazar, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 14 geriledi. Bunda ekonomik yavaşlama da etkili oldu. Sanat koleksiyonculuğunun duayen ismi Güner Liman, Hürriyet’e bu dönüşümü anlattı. Liman, “Bugün sosyal medyada haftada 20 müzayede var. Ama talep de fiyatlar da düşüyor. Örneğin Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bugün satışa çıksa aynı fiyat verilir mi? O günkü piyasa yok” ifadelerini kullandı.
#Sanat KoleksiyonculuğuYeşilçam efsanesi, ilk Altın Portakal’ın “en iyi erkek oyuncu”su, aynı zamanda antikacı ve koleksiyoner İzzet Günay ve eşi İpek Hanım’la Bodrum’daki yazlıklarında buluştuk. 90 yaşına girecek sanatçıyla 30’lu yılların İstanbul’unu, II. Dünya Savaşı’nı, Yeşilçam anılarını, Dört Yapraklı Yonca’yı, Zeki Müren’i ve bu yaşta nasıl bu kadar dinç kalabildiğinin sırlarını konuştuk. Sanki 20’nci yüzyılla 21’incisi arasında siyah-beyaz bir köprü gibi. Hem sakal-bıyık bırakmayan jilet gibi bir nesilden geliyor hem de hayatında hiç cep telefonu tuşuna basmamış. Telefonlarına eşi baktığı için konuya da oradan girdik zaten...
#İzzet GünayOsmanlı’dan günümüze koku şişelerinin yer aldığı “Gılaf-ı Reyya” sergisi Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği koku olan ve üretimi 1969’da durdurulan Bourjois-Soir de Paris (Paris Akşamı), birebir üretilerek mor şişesi ile sergide yer aldı.
#Gılaf-I ReyyaAnkara'da antika dükkanında gerçekleştirilen mezatta 100'e yakın eski ürün açık artırma ile satılırken, Moğollardan kaldığı iddia edilen geyik çanı dikkat çekti. Dükkanın sahibi koleksiyoner Ergin Dağdemir, geyik çanını 15 yıldır dükkanda sergilediğini ve satmayı düşünmediğini söyledi. Dağdemir, 'Değer biçebilir misiniz derseniz, aslında antikanın belirli bir ücreti yok. Antikaya '2-3 lira' diye değer biçemezsiniz. Bazen minik öğrenciler gelip buradaki ürünleri bana sorduklarında, o ürünün tarihine kadar usanmadan, yılmadan anlatmak, onların da bana teşekkür edip gitmeleri benim için yetiyor ve bana mutluluk veriyor.' şeklinde konuştu.
#AnkaraAnkara'da antika dükkanında gerçekleştirilen mezatta 100'e yakın eski ürün açık artırma ile satılırken, Moğollardan kaldığı iddia edilen geyik çanı dikkat çekti. Dükkanın sahibi koleksiyoner Ergin Dağdemir, geyik çanını 15 yıldır dükkanda sergilediğini ve satmayı düşünmediğini söyledi. Dağdemir, 'Değer biçebilir misiniz derseniz, aslında antikanın belirli bir ücreti yok. Antikaya '2-3 lira' diye değer biçemezsiniz. Bazen minik öğrenciler gelip buradaki ürünleri bana sorduklarında, o ürünün tarihine kadar usanmadan, yılmadan anlatmak, onların da bana teşekkür edip gitmeleri benim için yetiyor ve bana mutluluk veriyor.' şeklinde konuştu.
#AnkaraDubai’deki COP28 zirvesine kalabalık bir grupla katılan Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, “Hedefler belli, bunun için şirketlere sadece milyar dolarlık yatırım bütçeleri değil; harekete geçecek cesur ve hızlı yeni nesil çalışanlar gerekiyor.Biz bunu arıyoruz. Bir de akademi kuruyoruz” dedi.
#DubaiGeçen ay Dubai’de kaldığımız otelin kapısında bizi Erdil Yaşaroğlu’nun eseri karşılıyor. Asansörde Refik Anadol’un, lobideyse Ahmet Güneştekin'in yapıtları var. Neden mi Dubai’deyiz? Bir Türk galerisinin açılışına katılmak için.
#Meltem FıratlıGeçen hafta sonu Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gülşen Coşanöz’ün düzenlediği Çağlarca Gastronomi ve Kreatif Rotalar etkinlikleri kapsamında Ormana ve İbradı’da tam anlamıyla geçmişten günümüze mimariden arkeolojiye, müzikten gastronomiye kültürün farklı alanlarını kapsayan bir yolculuk yaptık.
#Müge Akgün