Türkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenTürk edebiyatının önde gelen isimlerinden Selçuk Altun, Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği’nin düzenlediği, Avrupa Yazarlar Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek.
#Selçuk AltunSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestYeni tanıştığımız kişileri tanımanın en kolay ve en hızlı yolu o kişilere soru sormaktır. Sorulara verilen yanıtlar doğrultusunda karşımızdaki kişinin karakterine dair bilgiler ediniriz. Bu nedenle en doğru soruları en doğru zamanda sormak son derece önemlidir. Yeni tanıştığın, hoşlandığın ve evleneceğin kıza sorulacak komik, eğlenceli ve zor soruları sizler için derledik.
#Kızlara Sorulacak SorularTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 5 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenTürkiye’nin ikonik yapılarından Kız Kulesi’nin bir zamanlar kara bağlantısı olduğu öne sürüldü. İçmimar Misbah İşli, Kız Kulesi üzerine yaptığı araştırmada, efsanelerde anlatıldığı gibi karayla bağlantılı bir gizli geçit bulunduğu bilgisine ulaşamadığını, ancak karadan kuleye sütunlu bir yolun olduğunu tespit etti. İşli, heyecan uyandıran keşfini ve araştırmasının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#Kız KulesiDünyada ilk kez halktan bir kadın olarak paranın üzerine fotoğrafı basılan etnolog, araştırmacı, yazar ve koleksiyoncu Sabiha Tansuğ, 88 yaşında hayatını kaybetti. Ömrünü Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasına adayan Sabiha Tansuğ bugün İzmir’in Bademler köyünde toprağa verilecek.
#Sabiha Tansuğ20. yüzyılın ilk çeyreğinde Paris sanat ortamının simge isimlerinden Gertrude Stein’ın biyografisinde Philippe Blanchon, bu kült figürün yaşamının tüm detayları üzerinde dolaşıyor. Kitabın sayfaları arasında sadece Stein’in hayatının değil, sanat tarihinin önemli bir dönemin de canlandığını görüyoruz.
#Gertrude SteinMet Gala'nın üzerinden 3 aydan fazla zaman geçti ama Kim Kardashian'ın kırmızı halıda Marilyn Monroe'nun 1962'de giydiği efsanevi elbisesiyle yürümesinin yarattığı tartışma halen sona ermedi. Üstelik tartışmalara konu olmuş tek ünlü elbise bu da değil. İşte her biri birer tarihi eser kabul edilen o kostümlerin geçmişten günümüze uzanan zorlu yolculuğu...
#Kim KardashianDanışmanlık şirketi Deloitte’un hazırladığı, bu yıl yayımlanan ‘Sanat ve Finans’ raporuna göre varlıklı kişilerin sanata ve koleksiyona yönlendirilmiş servetlerinin toplamı 1.44 trilyon dolara ulaştı. Genç koleksiyonerler özellikle NFT’ye güçlü bir ilgi duyuyor. Dünyadaki bu yükselişin Türkiye’ye yansımalarını uzmanlarla konuştuk.
#DeloitteTam 1.020 kilometrelik bir nehir var Fransa’da. Ülkenin en uzun nehri; Loire. Çevresindeki vadiye de adını veriyor. Güzelliğiyle pek çok sanatçıya ilham olmuş; şatoları kralları, soyluları ağırlamış; tarihe yön vermiş. O şatolardan bir ‘görülmeli’ listesi hazırladık.
#HürriyetERDAL Kabatepe’yle 80’lerin sonunda tanıştım. Devlet Planlama Teşkilatı’nın önemli bürokratlarındandı. Enerji Grup Başkanlığı yapmıştı. Sonra Dünya Bankası’nın enerji politikalarına yön veren isimlerden olmuştu. Türkiye’ye dönünce kendi danışmanlık şirketiyle önemli yatırımlara imza attı. TABA’nın Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin kurucu başkanlığını üstlendi. AB Türkiye İşbirliği Derneği Başkanlığı’nı da yaptı. O günden bu yana diyaloğumuz hiç kesilmedi.
#1Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu, dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'ın çaldığı tespit edilen Anadolu kökenli 14 eser, Manhattan Savcılığı tarafından Türkiye'ye iadesi için New York Başkonsolosluğu'na teslim edildi. Ankara'ya getirilecek eserler özel bir lansmanla tanıtılmasının ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.
#Tarihi EserDilimize Latinceden geçmiş olan koleksiyon ''collect'' kökünden türetilmiştir. Collect, bir araya getirme, toplama ve derleme anlamına gelirken koleksiyon da bir araya getirilmiş nesneler demektir. Genellikle aynı özelliklere sahip olan nesnelerin koleksiyonu yapılır. Örneğin: Pul koleksiyonu. Koleksiyon yapan kişilere ise koleksiyoncu ya da koleksiyoner denir. Koleksiyon nasıl yazılır? Koleksiyon kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Koleksiyon Nasıl Yazılır?Koleksiyonunda bulunan 12 bini aşkın eserle ‘Türk sanatının hafızası’ konumundaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 10 yılın ardından Tophane’deki yeni binasında yarın açılıyor. 1937’de kurulan müzenin eski mêkanındaki ilk ve son sergiye atıfta bulunan ‘Serginin Sergisi II’yle merhaba diyen müzenin açılış süreci, 20 Eylül 2022’deki büyük koleksiyon sergisiyle tamamlanacak. Müzeyi MSGSÜ Rektörü Prof. Handan İnci Elçi’yle konuştuk.
#İstanbul Resim Ve Heykel Müzesi