koku kaybı haberleri sayfasında koku kaybı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 839 koku kaybı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'li bilim insanları, Kovid-19 geçirenlerin uzun vadeli veya kalıcı koku kaybının nedenini araştırarak elde ettikleri sonuçları dün yayınladı. Buna göre Kovid sırasında ve sonrasında bağışıklık hücreleri, koku alma sinir hücrelerine saldırıyor ve bu hücrelerin azalmasına yol açıyor.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren 'koku kaybı' deneyimi dünya çapında milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmişti. Salgının başından beri bu konuda araştırma yapan uzmanlar bu tuhaf ve karmaşık durumun ardında yatan nedeni nihayet buldular.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla ilgili en büyük bilmecelerden biri olmaya devam eden ve bilim insanlarının hala üzerinde araştırmalar yapmayı sürdürdüğü 'uzun kovid' dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmeye devam ediyor. Uzun Kovid yaşayan kişilerin en büyük dertlerinden biriyse çok büyük sıkıntılara yol açan koku kaybının iyileşmemesi oluyor...
#Uzun KovidKoronavirüsün gerek hastalık süresince gerekse iyileştikten sonra vücudumuzda hasarlar bırakabildiği hem bilim insanları tarafından açıklandı ve yaşanan vakalarla kanıtlandı. Bu hasarların kalıcı olmaması için harıl harıl çalışan tıp dünyası en sık rastlananlardan biri olan 'koku kaybı' durumunu ortadan kaldırabilecek bir tedaviyi dünyaya müjdeledi.
#KoronavirüsKoronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku alma kaybı, hastalığı atlatanlarda da uzun bir süre devam edebiliyor. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan koku kaybının ilaç tedavisinin yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, önemli açıklamalarda bulundu.
#Koku RehabilitasyonuKoronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku alma kaybı, hastalığı atlatanlarda da uzun bir süre devam edebiliyor. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan koku kaybının ilaç tedavisinin yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Koku sinirini uyarmak üzere dizayn edilmiş, kahve, lavanta, mentol gibi özel kokuları gün içinde belli sürelerde koklattığımız ve o siniri uyarmaya çalıştığımız bir yöntem bulunuyor. Aslında yıllardır var olan tedaviler bunlar ve koronavirüsün koku kaybının iyileştirilmesinde de faydalı oluyor” dedi.
#Doç. Dr. Denizhan DizdarKoronavirüs salgını tüm dünyayı sarsmaya devam ederken bilim insanları da bir yandan Covid-19'la ilgili yeni bilgiler elde etmeye ve virüsle mücadelede öne geçmeye çalışıyorlar. İngiltere'de yapılan bir çalışmanın çarpıcı sonucu koronavirüs belirtileriyle ilgili çok önemli bir gerçeği ortaya çıkardı.
#KoronavirüsSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkABD başta olmak üzere birçok yerde Covid-19'un iki yeni varyantı hızla yayılıyor. Uzmanlar KP.3 ve KP.3.1.1 virüsleri için bu güne kadar görünen en bulaşıcı varyantlar olduğu söylüyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın da Covid-19 testi geçtiğimiz günlerde pozitif çıkmıştı.
#Covid-19Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidEris varyantı ile ilgili detaylar gündemde öne çıkan başlıklardan biri. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü bazı ülkelerde görüldü. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği bildirildi. Yeni varyantın Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi. Peki Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. <br><br>En yaygın görülen belirtiler şunlardır:<br><br>Ateş,<br><br>Öksürük,<br><br>Boğaz ağrısı,<br><br>Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,<br><br>Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,<br><br>Baş ağrısı,<br><br>Yorgunluk,<br><br>Burun akıntısı veya tıkanıklığı,<br><br>Tat veya koku kaybı,<br><br>İshal veya mide rahatsızlığı.
#Eris VaryantıEris varyantı ile ilgili detaylar gündemde öne çıkan başlıklardan biri. Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü bazı ülkelerde görüldü. İngiltere’de her 7 vakadan 1’isinde görülen ve Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği bildirildi. Yeni varyantın Türkiye'ye olup olmadığı ise merak ediliyor. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan da açıklama geldi. Peki Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır. <br><br>En yaygın görülen belirtiler şunlardır:<br><br>Ateş,<br><br>Öksürük,<br><br>Boğaz ağrısı,<br><br>Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,<br><br>Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,<br><br>Baş ağrısı,<br><br>Yorgunluk,<br><br>Burun akıntısı veya tıkanıklığı,<br><br>Tat veya koku kaybı,<br><br>İshal veya mide rahatsızlığı.
#Eris VaryantıYeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDDün 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’ydü. Tüm dünyada 10 milyonun üzerinde, Türkiye’de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası olduğu düşünülüyor. Hastalığın erken belirtileri ise tek kolda ve çenede titremenin yanı sıra, COVID-19’da da sıkça yaşanan koku kaybı.
#Dünya Parkinson GünüYıllar boyunca kısa boyu nedeni ile arkadaşları arasında dalga konusu olan Jamie Connolly, yaşıtlarına göre küçük görünmesinin nedeninin beyin tümörü olduğunu 16 yaşında öğrendi. Şimdilerde 35 yaşında olan Jamie geçirdiği ameliyat sonrası bir kaç ay içinde 45 cm uzadı.
#İngiltereGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19ABD'li bilim insanları, Kovid-19 geçirenlerin uzun vadeli veya kalıcı koku kaybının nedenini araştırarak elde ettikleri sonuçları dün yayınladı. Buna göre Kovid sırasında ve sonrasında bağışıklık hücreleri, koku alma sinir hücrelerine saldırıyor ve bu hücrelerin azalmasına yol açıyor.
#KoronavirüsKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkCovid 19 vakalarının artmasıyla hastalıkla ilgili bazı bilgiler de merak ediliyor. Uzmanlar vaka sayılarının artışa geçmesiyle yeni varyant BA 5'e karşı da uyarıyor. Peki Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyant BA.5 belirtileri neler? Covid-19 hastalık süresiyle ilgili detaylar...
#Covid Kaç Günde GeçerBazıları mutluluk veriyor, sakinleştiriyor, zihni berraklaştırıyor; bazıları nefes açıyor, kaşıntıyı gideriyor, sinekleri kovuyor, ağrıları kesiyor, hatta saç-sakal çıkarıyor. Faydalarını öğrendiğinizde evinizden eksik etmeyeceğiniz, doğanın sunduğu, adeta mucize niteliğinde beş uçucu yağ...
#Dr. Ecz. Metin UyarKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren 'koku kaybı' deneyimi dünya çapında milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmişti. Salgının başından beri bu konuda araştırma yapan uzmanlar bu tuhaf ve karmaşık durumun ardında yatan nedeni nihayet buldular.
#KoronavirüsOmicron XE varyantıyla birlikte koronavirüs varyantları yeniden gündeme geldi. Bunlardan biri olan delta virüsü belirtileri de merak edilenler arasında yer alıyor. Koronavirüsün tehlikeli varyantlarından olan Delta varyantı ve Delta Plus virüsü belirtileri, Türkiye'de yaygın olarak görülmüştü. Peki, delta virüsü nedir, belirtileri nelerdir? İşte delta virüsü gün gün belirtileri...
#Delta VirüsüProf. Dr. Nazmi Narin, Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte çocuklarda da görülmesi gittikçe artan Kovid-19 enfeksiyonu sonrası kardiyolojik muayenenin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Narin, “Kovid-19’un en çok etkilediği organlarımızdan birisi kalbimiz. Bu yüzden özellikle çocuklarda hastalık sonrası kardiyolojik muayene önem arz etmektedir” dedi.
#1Mart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Salgında vaka sayıları düştükçe ve gündem değiştikçe insanlar hem önlemlerden uzaklaşıyor hem de aşılanma dozlarının önemini gözden kaçırıyor. Yaz döneminin bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Sonbahardan itibaren vakalarda tekrar tırmanış görebiliriz. Lütfen vatandaşlarımız aşılarını unutmasın" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerProf. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüsü yenen fakat çeşitli semptomlarla mücadele etmeye devam eden hastaları, “Bilinçsiz kas gevşetici ya da ağrı kesici ilaç kullanımından kaçınmak gerekiyor” diye uyardı ve “COVID-19 sonrası takip polikliniklerine başvuru yapılarak devam eden sorunların çözümü için profesyonel destek alınması doğru olacaktır” tavsiyesi yaptı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus Gribi