Beş sezondur bir parçası olmaktan büyük keyif aldığım MasterChef’in finalini yaptık. Önümüzdeki seneye ilk ‘AllStar’ı yapmak için hazırlanıyoruz. Farklı sezonlarda izleyip desteklediğiniz yarışmacılarımızın pek çoğu, bu en prestijli kupayı almak için kıyasıya bir mücadeleye girecek. Ama önce gelin, ‘bu yılın enleri’ni birlikte hatırlayalım…
#Metin YavuzMasterChef Türkiye Şampiyonu, 10 Ocak Salı akşamı gerçekleşen nefes kesen mücadele ile belli oldu. İki başarılı yarışmacının final tabağı hazırladığı gecede şefler, lezzet, görünüş ve hikayeye göre puanlarını verdi. Metin'in "Şöhret" ismini verdiği tabakta kobe eti ve ilik özlü yemeği değerlendirildi. Kıvanç ise Antalya'dan özel olarak getirttiği aslan balığı ekseninde hazırlanmış, "Ada" ismini verdiği deniz ürünleri tabağı ile gecenin final sunumunu yaptı. Şefler, 41-42 gibi yakın puanlarla girilen final yemeğine puanlarını vererek MasterChef 2022'nin şampiyonunu belirledi. İşte, geceye dair tüm puanlama detayları ve MasterChef Türkiye Şampiyonu hakkında bilgiler...
#MasterchefOrijinalleri sadece Japonya’da olan ve et kaliteleri ile ünlü ‘wagyu’ cinsi sığırlardan, Bursa’da da yetiştirilmeye başlandı. Japonya dışına çıkışı yasak olan sadece alınan embriyonlar sayesinde Japonya dışında da yetiştirilebilen bu hayvanların eti, diğer cinslere göre çok daha pahalı. Orjinal bir ‘wagyu’dan elde edilen ve ‘kobe’ olarak adlandırılan biftek yemek istiyorsanız eğer yalnızca bir kilogramı için 1000 doları gözden çıkarmanız gerekiyor.
#GazetehaberleriSadece Japonya’nın Wagyu bölgesinde üretiliyor, bu özel sığır türünün ülke dışına çıkarılması yasak. Güzel yağlanmaları için hayvanlara bira içirilip, her gün şarap ve sakeyle masaj yapılıyor. Yılda ancak 30 ton tüketiliyor, bunun 30 kilosu Türkiye’de satılıyor.
#Kobe BeefMutfakla, yemek pişirmekle fazlaca işim yok.Yalnızca paslanmaz tavada bir çift yumurta kırmasını, ince makarnayı ambalajında yazdığı için, 9 dakika kaynatıp pişirmesini bilirim. İki lokantaya gittikten sonra 'gurme' geçinenlerden değilim. Mutfağı kadın meşgalesi olarak görürüm. Yıllar önce bir yemek yazısını kaleme almam gerekti. Nedeni 'kral' unvanlı bir bifteğin özellikleri merakımı çektiği için.
Dünya gıda fiyatlarının yüksekliğinden yakınırken, bazı ultra lüks restoranlar yiyecek ve içecekleri altın ve pırlanta gibi değerli taşlarla süsleyerek zengin müşterilerine milyon dolarlık faturalar çıkartıyor. Pazarlayanlar bu ultra lüks gıdalar için Orta Doğu’yu hedeflese de, on binlerce dolarlık yiyeceklere en büyük talep Amerikalılar’dan geliyor.
Japon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluYaklaşık 200 yıl dünyadan yalıtılmıştı. 1868’de hizmete giren limanıyla Kobe, dünyaya pencerelerini araladı. Ülkenin anakarası kabul edilen Honshu Adası’ndaki güneşli sahil şehrinin kültürü birdenbire çeşitlendi. Diplomatların yaptırdığı Batı usulü villalar, ABD’den gelen yeni müzik türleri bu gelişmelerin uzantısı. Shinkansen hızlı treniyle Kyoto yarım saat uzakta. Osaka ise sadece 15 dakika. Etiyle anılan şehri yürüyerek keşfe başladığınızda müzik ortamının geliştiğini, önemli müzelerin bulunduğunu, restoranlarında az bilinen bölgesel ürünlerin hazırlandığını, huzurlu atmosferiyle ziyaretçileri çektiğini göreceksiniz.
#KobeAsya ülkelerinin turistleri durumu fark etti bile: Japonya’da görülmesi gereken yeni şehir Osaka. Ziyaretçi sayısı hızla artıyor. Rehber kitaplardaki öneriler doğrultusunda Kyoto ve Nara’yı tercih edenler ülkenin üçüncü büyük şehrini yenilenen yüzüyle göremiyor. Sadece Japonya’ya özgü etkinlikler, kültürel zenginliklerin yanı sıra güzel kafeler, barlar, restoranlar, butiklere bakılırsa Osaka’nın yıldızının gittikçe parlamasına şaşırmamak lazım.
#36 Saatte OsakaAçıldığı günden beri ‘Amerika’nın en iyi 40 lokantası’ listelerinden düşmeyen Spago, Nişantaşı St Regis Otel’de şube açtı. Güzel, şık, iki Michelin yıldızı olduğundan kelli, gayet de lezzetli bir lokanta ama benim asıl ilgimi çeken sahibi Wolfgang Puck’un üst üste 21 yıl boyunca Oscar özel partilerine ev sahipliği yapmış olması. “Yediklerin/pişirdiklerin senin olsun, sen bize gördüklerini anlat” dedim; işte sonuç...
#SpagoNew York’a son gidişimde, yıldızı yeniden parlayan hamburgerin peşine düştüm. En leziz hamburgeri yapanları bulabilmek için bazen saatlerce yürüdüm. Keşiflerim sonunda, hamburgere “fast food” yakıştırması yapanların yanıldıklarını gördüm. Ardında yüzyıllık bir tarih, hazırlanmasında onca zahmet, malzemelerinde böylesine kalite olan bir yiyeceğe haksızlık yapıldığına karar verdim.