Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2008 00:00
Dünya gıda fiyatlarının yüksekliğinden yakınırken, bazı ultra lüks restoranlar yiyecek ve içecekleri altın ve pırlanta gibi değerli taşlarla süsleyerek zengin müşterilerine milyon dolarlık faturalar çıkartıyor. Pazarlayanlar bu ultra lüks gıdalar için Orta Doğu’yu hedeflese de, on binlerce dolarlık yiyeceklere en büyük talep Amerikalılar’dan geliyor.
Pizzaya
altın rendeleyenler, oda büyüklüğünde çikolata yapanlar, şişeyi süsleyip milyon dolarlara satanlar, alıcı bulmak konusunda fazla zorlanmıyor. Dünyada rekor kırmış yiyecek ve içeceklere yer verilen uzmanlaşmış bazı internet sitelerinin araştırmalarına göre bu konuda rekor 2 milyon dolarlık konyağa ait. Yiyecekler arasında en şaşırtanı ise 5 bin dolarlık hamburger.
Tatlıda rekor 25 bin dolar
DAMAK tadı söz konusu olunca tatlı içinde binlerce doları harcamayı göze alanlar çıkabiliyor:
25 bin dolara satılan "Frrozen Haute Chocolate" bu rekoru elinde bulunduruyor.
Sri Lanka’da Wine3 Restoranında satılan ’The Fortress Aquamarine’ 14 bin 500 dolarlık fiyatı ile ikinci oluyor.
Atlantic City’de satışa sunulan ’Saint Louis Brownie’ bin dolarlık fiyatıyla göze çarpıyor.
’Altın süslü dondurma’, Serendipity 3’te 950 dolarlık fiyatı ile listede yer alıyor. Yenilebilen altın yapraklarıyla sunulan Serendipity 3 dünyanın en pahalı dondurması olma özelliği taşıyor. Sultanların çok özel günlerde hazırlattığı söylenen bu kekin çevresindeki 24 ayar altın yaprakların hazırlanması 72 saati alıyor.
568 bin dolarlık viski aldı, kimliğini açıklamadı
BUGÜNE kadar en pahalıya alıcı bulan İskoç Viskisi ’Kildermorie’ 2002 yılında satıldı. New York Christie’sdan alınan bu viski 1986 yılında şişelenmiş, ardından 2002’de yeniden şişelenmişti. New York’ta sergi sırasında satılan bu viskiye biçilen değer ise satış fiyatının altındaydı. Açık artırmada bu viskiden 20 bin dolar ile 30 bin dolar arasında
para kazanılması hedefleniyordu.
2 milyon dolarlık konyak yaptı Dubai’de satacak
YÜZYIL boyunca mahsende varillerde saklandıktan sonra 5 yıl boyunca hava ile dinlendirilen konyak bugüne kadar satılan en pahalılar arasına girdi. 24 karat altın ve platinyum kullanılan bir şişe içinde pazarlanan konyağın ambalajı için 6 bin 500 adet pırlanta kullanıldı. Jose Davalos tasarımı bu konyak şimdi şişesi milyon dolar bedel ile pazarlanacak. Konyağı pazarlayacak olan Tequila Ley, satış için en çok Dubaili zenginlere güveniyor.
Pizzaya altın rendeleyip 4 bin 200 dolara sattılar
DOMENICO Crolla’nın ’Pizza Royale 007’ adlı pizzası 4 bin 200 dolarlık fiyatı ile en pahalı rekorunu elinde bulunduruyor. İçerisinde konyakta marine edilmiş istakoz, şampanya ile ıslatılmış havyar, kurutulmuş domates sosu, İskoç somonu bulunan bu pizza 24 karat altın baharatı ile servis ediliyor. 2006 yılında EBay’de açık artırma ile pazarlanan pizzaya sahip olan kişi ise bir avukat. Maurizio Morelli adlı bu avukat hem yaptığı bağışlarla, hem de yiyeceklere olan düşkünlüğü ile tanınıyor.
400 bin dolarlık kadehte 15 karat pırlanta var
"İYİ şampanya ancak iyi kadehte değerlidir" diye düşünen ve adının açıklanmasını istemeyen bir iş adamı el yapımı iki kadehe 400 bin dolar ödeyerek en pahalı kadeh rekorunu kırdı. Tasarımcı John Calleija imzalı bu kadehler pembe ve beyaz bin 700 adet pırlanta ile süslü. 8 kiloluk kristal bloklarının el ile kesilmesi yoluyla üretilen bu kadehlerin her birinde toplam büyüklüğü 15 karat olan pırlantalar kullanılmış.
15 bin dolarlık çikolatayla aşk itirafı
NEW York’un ünlü çikolata mağazası MarieBelle’nin çikolata dolabı dünyada bugüne kadar satılmış en pahalı kutu çikolata olma özelliği taşıyor. Dünyanın en ünlü çikolatacıları arasında yer alan ve 2000 yılından bu yana faaliyette olan MarieBelle sadece 4 parça çikolatanın olduğu küçük bir kutuyu 12 dolardan pazarlıyor. 500 adet parça, 3 kilo kalıp, 8 adet bar ve sıcak çikolata içeren ve neredeyse bir oda büyüklüğündeki kutunun fiyatı ise 15 bin doları buluyor. Kutu çin malı bir çaydanlık ve çikolata üzerine yazılmış bir kitap da içeriyor.
5 bin dolarlık hamburgeri yiyene sertifika veriyor
FAST Food denince ilk akla gelen yiyecek olan hamburger ucuz bir ürün olarak bilinse de bazı sofralarda 5 bin dolarlık bedellerle yenilen ultra lüks bir tyiyeceğe dönüşebiliyor. Şef Hubert Keller’in FleurBurger 5000 adlı ürünü dünyanın en pahalı hamburgeri olarak tarihe geçti. Keller’in Sadefe kobe eti ve kaz ciğeri kullanarak hazırladığı bu özel burger siyah mantarla süsleniyor. Hamburgerin sosunda da siyah mantar kullanılıyor. 5 bin dolarlık bu hamburgeri yiyenler de harcadıkları parayı belgeleyen bir sertifikaya sahip oluyor.
ABD eski Başkanı 1987 Chateau Lafite’yi 160 bin dolara sattı
BUGÜNE kadar bir şişe şaraptan en fazla para kazanan isim eski Amerikan Başkanı Thomas Jefferson oldu. Bir şişe 1787 Chateau Lafite’yi 1985 yılında satan Jefferson bu şaraptan 160 bin dolar kazandı. Şişe üzerinde eski başkanın adını "Th.J" harfleriyle taşıyordu. Fransa Pauillac’da üretilen Chateau Lafite’yi Jefferson ilk kez Fransa ziyaretinde denemişti. Ancak tüm yaşamı boyunca iyi bir Bordeux müşterisi olmayı sürdürdü. Dünyada alıcı bulan en pahalı ikinci şarap ise 90 bin dolara satılmıştı. Jefferson’ın ardından gerçekleşen bu satış başkanın rekorunu kırmayı başaramadı.
Çayı pırlantayla süsledi 15 bin 250 dolara sattı
DÜNYADA bir bardak çayı en pahalıya satan yer Hong Kong’daki Ritz Carlton Oteli. Bu çayın tadına bakmak isteyenler de 8 bin 888 doları gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Otel çayı içenlere yanında yiyeceği kurabiyeleri de ikram ediyor. Bugüne kadar en pahalıya satılan poşet çay ise 15 bin 250 dolar değerinde. Boodles mücevharatın 75’inci yılını kutlamak üzere yaptığı bu ürün üzerinde 280 adet pırlanta bulunuyor. Poşet çydan kazanılan gelirin İngiltere’deki bir hayır kurumuna bağışlandığı söyleniyor.
6 bin 100 dolarlık siyah Japon karpuzu
TÜRKİYE’de olmasa da özellikle karpuzun zor bulunan emtialar arasında olduğu ülkelerde fiyat inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor. Japonya’da satılan 10 kiloluk karpuz da bugüne kadar en pahalıya satılma rekorunu elinde bulunduruyor. Japonya’nın kuzeyindeki adalarda yetişen bu Densuke karpuzları ’siyah karpuz’ olarak anılıyor. Geçtiğimiz yıl sadece 65 adet üretilen bu karpuzlar diğerlerine oranla daha sert ve çok daha tatlı oluyor. Japonya’da satılan 6 bin 100 dolar ödenen 10 kiloluk karpuz rekoru yıllardır kırılamıyor.
Ayşegül AKYARLI GÜVEN